Hlavní obsah
Lidé a společnost

Případ Marťan: Skutečnou identitu záhadného Karla Nováka neodhalila ani StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Případ Marťan je dodnes obestřen tajemstvím. Kdo byl ve skutečnosti tajemný muž, kterého našla Státní bezpečnost v roce 1955 u slovensko-polských hranic? Většina teorií má za to, že záhadný Karel Novák byl buď tajný agent, nebo válečný zločinec.

Článek

Psal se 24. červen 1955, když příslušníci Státní bezpečnosti (dále jen StB) nalezli nedaleko obce Oravská Polhora neznámého muže. Optali se jej, jak se na místo nacházející nedaleko slovensko-polských hranic dostal. Muž jim odpověděl pouze posunky, ze kterých tehdejší členové hlídky vyrozuměli, že je hluchoněmý. Následně začali s osobní prohlídkou muže.

Zjistili, že u sebe nemá žádné doklady, později jim záhadný muž při výslechu písemně sdělil, že mu omylem spadly do vody. Také napsal, že se jmenuje Karel Novák a ztratil paměť. Jednou z mála věcí, kterou si zpočátku vybavil, bylo místo narození v Radhošti a údajné vyvraždění jeho rodiny v Rakousku, které mělo mít na svědomí gestapo. Také si vzpomněl na pobyt v ústavu pro hluchoněmé ve Štýrském Hradci a to, že před svým zmizením pobýval v Ostravě. U sebe měl pouze svačinu, batoh, kapesník a holící strojek. Tyto věci pocházely z Polska. V první chvíli se mohlo zdát, že půjde o zmateného turistu nebo o osobu s vazbami na Polsko, a tak byly otisky muže a jeho fotografie odeslány tamním úřadům. Polská strana však odepsala, že o tomto muži žádné záznamy nevedou.

Identitu záhadného „Karla Nováka“ se zjistit nepodařilo

Příslušníci StB považovali muže už od začátku za velmi podezřelého, domnívali se, že by mohlo jít o špióna. Neznámý muž vystupující jako Karel Novák byl sice posléze propuštěn, ale StB z něj nespustila oči. Jednoho dne svěřil „kamarádovi“ s tím, že jen předstírá, že je hluchoněmý. Také mu tvrdil, že je potomkem Otto Habsburského a bývalým členem polské armády. Jeho „přítel“ ho posléze udal, a tak měl Karel Novák co vysvětlovat.

Snažil se náhlý návrat řeči a sluchu svádět na úraz hlavy, ale StB měla vážné pochybnosti o tom, zda mluví pravdu, a tak se rozhodla si jej více prověřit. První, čeho si povšimli, byly nesrovnalosti v jeho životním příběhu. Tak například, narodit se měl v Radhošti, ale nikdo jej tam neznal. To samé platilo pro ústav pro hluchoněmé ve Štýrském Hradci, ani tam o něm nikdo nic nevěděl. Pohybovat se měl na ostravském nádraží, ale nenašel se jediný svědek, který by to potvrdil.

StB se rozhodla rozjet celostátní pátrání po skutečné identitě muže. V rámci něj vyslechla různé svědky, jejichž výpovědi se ovšem neshodovaly. Zajímavé bylo například tvrzení pana Kamila Červenky, který měl Karla Nováka vídat v uprchlickém táboře nacházejícím se u Norimberka, a to dokonce v blízkosti kanceláře americké tajné služby. Záhadný muž měl mít cizí přízvuk a pracovat zde jako překladatel. Mohl být nalezený Karel Novák skutečně špionem? Bylo zjištěno, že neznámý muž hovoří plynně několika světovými jazyky, ovládá bojová umění a jeho znalost vojenské techniky je nadstandardní.

Postupně se StB podařilo získat další svědectví, která Karla Nováka usvědčovala ze spolupráce se západní kontrarozvědkou. Na základě těchto poznatků byl roku 1961 zatčen. Následně byl konfrontován s důkazy, které ho dle vyšetřovatelů usvědčovaly ze lži. Karel Novák se k nim však stavěl odmítavě. Trval na své původní verzi. Nezměnilo se to ani poté, co mu byly do žil vpraveny stimulující látky. Nakonec byl shledán vinným ze špionáže a odsouzen k 12 letům vězení.

Úmrtí Karla Nováka

Po 11 letech byl Karel Novák z vězení propuštěn. Jeho psychický stav byl ale špatný. Stal se paranoidním a věřil, že jej neustále někdo pronásleduje. Také začal tvrdit, že se u něj objevily magické schopnosti – telepatie a věštecké vize. Tou dobou už tajná policie vedla spis „Marťan“, který shromažďoval veškeré informace o tajemném muži. Příslušníci StB se chystali pozvat si Karla Nováka na další výslech, to už se ale neuskutečnilo. Karel Novák totiž v listopadu 1981 náhle zemřel na infarkt. Zvláštní je, že policie při prohledání jeho bytu měla pocit, že už tam někdo byl před nimi.

Dodnes s jistotou nevíme, kdo Karel Novák ve skutečnosti byl a zda to bylo jeho pravé jméno. Spekuluje se, že to mohl být i válečný zločinec, který se různými báchorkami snažil zakrýt skutečnost. Nebo to také mohl být skutečně špion, jak předpokládala StB. Celou pravdu se ale asi nikdy nedozvíme. O jeho příběhu byl v roce 2000 natočen dokumentární snímek Neznámý č. 44.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz