Hlavní obsah
Lidé a společnost

Role svůdné četařky Babinčákové učinila z Adamcové hvězdu: Do Kanady šla za láskou, čekalo ji peklo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Herečka Martina Adamcová se do paměti diváků nesmazatelně vryla jako četařka Babinčáková z Tankového praporu. V roce 1993 se však rozhodla následovat hlas svého srdce a odjet do Kanady za partnerem. Tam ale prožila peklo.

Článek

Martina Adamcová se narodila 22. dubna 1966 v Ostravě. Její rodiče byli stavební inženýři, ale Martina nechtěla jít v jejich stopách, od malička ji lákalo herectví. S otcem chodila pravidelně do kina a svět filmu jí už tehdy učaroval. Posléze navštěvovala kroužek herectví, aby se v tomto oboru zdokonalila. Zajímavostí je, že se na kurzech potkávala s další dnes již slavnou herečkou – Mahulenou Bočanovou.

Já jsem se narodila jako herečka. Ani jsem nikdy neuvažovala, že bych mohla dělat něco jiného.
Martina Adamcová, pořad 13. komnata

Ačkoliv by se dalo čekat, že její další kroky povedou na konzervatoř, nebylo tomu tak. Martina Adamcová vystudovala Akademické gymnázium Štěpánská a po maturitě byla přijata ke studiu na vysoké škole. Vystudovala v Moskvě, kam se rodina přestěhovala kvůli pracovním povinnostem otce Martiny. Na Moskevské umělecké akademii si Martina Adamcová už zvolila svou „srdeční záležitost“, umělecký obor.

Proslavila ji role Četařky Babinčákové

V Rusku však Martina Adamcová nezůstala, v roce 1988 se vrátila do své rodné země a začala pracovat jako hlasatelka. Ve filmu debutovala v roce 1989, kdy se o objevila v pohádce O kouzelné šišce. Známou se stala také díky moderování soutěže Hry bez hranic. Její nejslavnější rolí však byla a zůstává postava svůdné četařky Babinčákové ve snímku Tankový prapor z roku 1991. Ačkoliv se nejednalo o roli hlavní, Martina Adamcová mnoho divákům i tak utkvěla v paměti díky odhalené scéně. Původně měla prý roli četařky ztvárnit jiná herečka, ale té se do nahé scény nechtělo, a tak roli dostala půvabná Martina Adamcová, která se režisérovi filmu Vítu Olmerovi zamlouvala pro tuto roli mimo jiné i díky svým výstavním ňadrům.

Nahoty ve filmu Martina Adamcová nikdy nelitovala, v rozhovoru řekla: „Nikdy jsem neměla problém používat své tělo jako rekvizitu, jsem herec. Také jako samostatně myslící žena vím, že mé tělo mi patří a mohu si s ním nakládat, jak chci. V Tankovém praporu jsem jej použila k pobavení diváků. Na svoji účast v této slavné komedii jsem velmi hrdá, protože jsem jí vstoupila do historie českého filmu. Myslím, že je obdivuhodné, že se mi to podařilo na tak malém prostoru. Čeští filmaři mi nedali větší roli, a já přesto o práci stojím i dnes. Český film zbožňuji.“

Snímek z Martiny Adamcové udělal hvězdu, a přišly i další zajímavé nabídky. V roce 1993 ji diváci mohli vidět v thrilleru Nahota na prodej, o dva roky později ztvárnila spolumajitelku vykřičeného domu ve snímku Playgirls. Objevila se i v komediálním seriálu Černí baroni z roku 2004.

Za láskou odešla do Kanady, tam si ale prožila peklo

V roce 1993 udělala Martina Adamcová osudové rozhodnutí přestěhovat se za láskou do Kanady. Zamilovala se do umělce, kterého potkala v české hospodě a považovala jej tehdy za svou spřízněnou duši. Rozhodla se následovat ho do Kanady. Tam se jí podařilo navázat na hereckou kariéru, kterou odstartovala v rodné zemi. Zahrála si například v seriálu z policejního prostředí Sirens. S manželem se jim narodil syn Frédéric. Zvenčí se mohlo zdát, že si Martina Adamcová žije svůj sen. Za zavřenými dveřmi však probíhalo peklo. Jakmile totiž začalo jejímu manželovi krachovat podnikání, řešil to nejhorším možným způsobem. Propadl drogám a automatům. Navíc mu byla diagnostikována duševní nemoc, bipolární afektivní porucha (dříve označovaná jako maniodepresivní psychóza).

Svůj vztek si vybíjel na Martině, kterou bil a obíral o peníze. Martina Adamcová časem našla odvahu nahlásit jej na policii, ale strážci zákona jí zpočátku nevěřili, přesvědčily je až podlitiny na hereččině těle. Martina Adamcová se s manželem po čase rozvedla. Obvinění časem Martina stáhla, což jí bylo zpětně líto, když se dozvěděla, že bil i další ženy, se kterými se seznámil po rozpadu jejich vztahu. Nakonec však přece jen skončil za své činy ve vězení. Herečka se pak dle svých slov ještě tři roky vzpamatovávala z prožitých hrůz.

Jak žije slavná herečka dnes?

Dnes žije Martina Adamcová v Kanadě spokojeně. Působí zde jako úspěšná producentka a režisérka. V poslední době měla plné ruce práce s novou kanadsko-českou pohádkou, kterou natočila. Jedná se o nové pojetí klasické pohádky Princezna na hrášku. Film je hvězdně obsazený, účinkuje v něm například známá česká herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková, která ztvárnila postavu zvanou Trdlo. Dále v něm uvidíte další slavné české herce – Pavla Kříže a Ladislava Korbela. V pohádce hraje i sama Adamcová.

Zdroje: ČSFD, Dotyk, 13. komnata Martiny Adamcové, pořad ČT, TV Guru, Prima ženy, Blesk, Wikipedia – heslo Martina Adamcová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz