Hlavní obsah
Jídlo a pití

Je libo Glühwein, nebo Feuerzangenbowle?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Máte rádi Glühwein? Pak vám zaručeně zachutná i Feuerzangenbowle.

Článek

Venku začíná být zima a blíží se čas, kdy nás potěší se se zmrzlýma rukama zahřát nějakým dobrým teplým alkoholickým nápojem. U nás jde především o svařáček nebo grog, ale už jste někdy slyšeli o nápoji zvaném Feurzangenbowle? Ale pojem Glühwein asi znáte, že? Myslím si, že téměř každý, kdo navštívil německý či rakouský adventní trh ochutnal zdejší lahodný svařák, neboli Glühwein. Zaplatíte tzv. Pfand, což je záloha na keramický hrneček dle vašeho výběru, který si buď můžete nechat na památku z výletu, nebo jej vrátit a dostat zálohu zpět. Ale co takhle vyzkoušet nějaký nový drink, takový, o kterém tu mnoho lidí vůbec nemá tušení? Tímto bych vám ráda představila Feuerzangenbowle.

Co je Feuerzangenbowle?

Nejdříve si přeložíme německý název Feuerzangenbowle:

(das) Feuer = oheň

(die) Zange= kleště

(die) Bowle= punč.

Představíme si tedy asi punč vařený na ohni, do kterého se vkládá kleštěmi nějaká tajná přísada. Není tomu ale úplně tak.

Feuerzangenbowle má spíše blízko ke svařáku. Je ale voňavější, sladší a má větší grády. Jedná se o punč z červeného vína, který se připravuje v kotlíku s vysokoprocentním rumem. Postup je velmi specifický. Červené víno se smíchá s džusem, ovocem a vánočním kořením. Posléze se nad kotlík umístí ohnivé kleště, které drží homoli cukru namočenou v rumu a celé se to zapálí. Zkaramelizovaný cukr poté skapává do nádoby s vínem, což tomuto nápoji dodává jeho jedinečnou chuť.

Kde ho můžu ochutnat?

Foto: Pixabay

Adventní trh v Lipsku

Stejně jako svařák si můžete Feuerzangenbowle koupit v lahvi a doma si ho jen ohřát. Rozhodně ale nebude tak dobrý, jako když si ho někde dáte čerstvě připravený.

Feuerzangenbowle bezpochyby patří k německým vánočním trhům. Vyhlášený Feurzangenbowle můžete ochutnat třeba v Mnichově u brány Isartor, kde byla poprvé v roce 2005 představena největší světová mísa na jeho přípravu. V kotli o výšce 3 metrů a průměru 2,5 metru se ohřálo 9000 litrů tohoto lahodného nápoje. Později však tento rekord s výškou kotlíku 3,4 metru překonal Norimberk a drží si ho doposud. Mnichov a Norimberk budou tedy vždy jistotou, kde Feurzangenbowle seženete, ale najdete ho i na dalších trzích v jiných městech.

Historie Feuerzangenbowle

Původ Feurzangenbowle je neznámý, ale předpokládá se, že nápad vznikl díky tomu, že jak ohnivé kleště, tak homole cukru (cukr se dodával pouze v této formě) byly dříve součástí každé domácnosti.

Foto: Pixabay

Film Die Feuerzangenbowle

Nápoj proslavil německý film „Die Feuerzangenbowle“ z roku 1944 v hlavní roli s Heinzem Rühmannem. Tam totiž postarší přátelé stojí nad kotlíkem Feuerzangenbowle a vzpomínají na staré dobré časy na škole a vypráví si vtipné historky, které zažili. To přijde trochu líto hlavnímu hrdinovi filmu Johannesovi Pfeifferovi, který měl soukromého učitele, a tím pádem k tomu nemá moc co dodat. Skupina přátel ho podpoří v rozhodnutí na „stará kolena“ začít chodit do školy. Johannes pak zažívá různé humorné situace, které sdílí se svými přáteli.

V Německu se film v předvánočním čase často promítá v kinech a na univerzitách a diváci si užívají jeho interaktivnost. Na promítání si nosí např. budík, baterku a prskavku, aby si společně zahráli v určitých scénách.

Recept na doma

Foto: Pixabay

Základem receptu je červené víno, pomerančový džus, čerstvý pomeranč a citron, koření, homole cukru a vysokoprocentní hnědý rum.

2 l červeného vína

500 ml pomerančového džusu

1 pomeranč

1 citrón

1 tyčinka skořice

6 ks hřebíčku

4 hvězdičky anýzu

1 homole cukru

350 ml rumu

Postup:

1. Pomeranč s citronem omyjte a nakrájejte na plátky.

2. Červené víno smíchejte s pomerančovým džusem, přidejte plátky pomeranče a citronu spolu se vším kořením.

3. Zahřejte, ale nevařte. Poté nechte při mírné teplotě cca 10 min vylouhovat.

4. Přelijte do žáruvzdorné nádoby, na kterou položte ohnivé kleště s homolí cukru.

5. Nakapejte rum na cukr a zapalte.

6. Počkejte, až cukr zkapalní a skape do nádoby.

7. Ochutnávejte, ale s množstvím raději opatrně. A dokud bude co…

Anketa

Pil/a jste již někdy Feurzangenbowle?
Ano
12,5 %
Ne
87,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz