Hlavní obsah
Rodina a děti

Každodenní témata matek na mateřské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostooleh / Freepik

Co ty maminky pořád řeší? Je toho opravdu hodně.

Článek

Zařekla jsem se, že mateřská témata nebudu moc otevírat, nebo jen minimálně, protože při mateřské dovolené chci psaním spíše přijít na jiné myšlenky, ale tohle mi nedá. Přece jen už je mateřská nějaký ten pátek součástí mého života. Vždy jsem si říkala, co vlastně mateřská obnáší a o čem se ty maminky celé dny baví. Teď už to vím, tak bych se o to ráda podělila, a třeba tím i připravila budoucí rodiče na to, co je čeká.

1. Jídlo, jídlo a zase jenom jídlo

Jen co dítě vykoukne na svět, přikládá se k mamince, aby se přisálo. A tady to téma vlastně už začíná. Kdy se přisaje? Bude kojené nebo na umělém mléku? Kolik ml má vypít, aby prospívalo? Jak často má pít? Ač je začátek z pohledu stravy jednoduchý, protože ta je založena pouze na mléku, už i tady se objevuje řada otázek, které čerstvé maminky spolu řeší.

Postupem času nachází období prvních příkrmů. Pro novopečené matky i to bývá velkým oříškem. Jak jídlo připravit? Kolik ho má být? Co vlastně dítě může a nemůže? Jak první jídlo snáší? To jsou témata, o kterých se maminky dokážou bavit hodiny a hodiny…

Další fází je přechod na normální stravu. A od té doby se už neřeší v podstatě nic jiného. Co bude k snídani, k dopolední svačině, k obědu, k odpolední svačině, k večeři? Jak stravu vyvážit, aby jídlo bylo pestré a ne pořád stejné? Tady se rady od dalších maminek (nebo i tatínků) můžou opravdu hodit. A co takhle otevřít téma skleničky nebo domácí strava? Z toho může vzniknout velmi žhavá diskuze, takže pozor na to.

2. Bříško a stolice

S jídlem úzce souvisí i další téma konverzace – problémy s bříškem a četnost a podoba dětské stolice. Pro někoho to možná může znít nechutně, ale je to tak. Nálada dítěte totiž ovlivní nejen jeho, ale i váš celý den a noc, takže děláte maximum pro to, aby se cítilo dobře.

3. Zoubky

Růst prvních zoubků, nebo prvních, ono jich je dohromady 20, je jedno z velkých témat maminek a myslím si, že někdy i tatínků. Když totiž rostou a bolí, je to pořádná zábava pro celou rodinu. A to hlavně v noci! Navíc to trvá zatraceně dlouho. Takže rady od dalších, co pomáhá na tyto zapeklité bolesti, jistě oceníte.

4. Spánek

Spánek miminek je vážně složitý algoritmus. Co se mi povedlo vypozorovat, tak obecně miminka, která jsou od malička na umělém mléku spí lépe než kojená miminka. Neříkám, že je to pravidlem, každé dítě je jedinečné, ale může to být jeden z faktorů, který ovlivní délku spánkového cyklu. Problémem je, že těch faktorů je opravdu hodně. A ráda bych je znala všechny, abych bývala mohla spánek svého miminka více ovlivnit k lepšímu. Spánek je velká kapitola, kterou maminky řeší a doporučují si různé triky na to, aby dítě spalo lépe.

Dobrou zprávou však je, že čím je dítě starší, tím to obvykle bývá lepší, ale jak píšu, jen obvykle, viz. předchozí body tohoto článku.

5. Obdobíčka

Mám takový neblahý pocit, že dost často se každý problém vyřeší větou: „To je jen takové období.“ Je to vlastně jakási snaha druhou maminku uklidnit, že ten daný problém bude trvat jen po nějakou dobu, a ne navždy. No jo, ale ono těch obdobíček je dost a jedno nahrazuje druhé. Kdy už prosím skončí všechna ta obdobíčka?

6. Kafíčko a dortíček

Po té hrůze si teď představme o něco příjemnější téma. Když se sejdou maminky, rády si udělají čas na kafíčko a dortíček. I když rodičovský příspěvek není žádný šlágr, na tohle si maminky peníze většinou najdou. Kafíčko na energii a dortíček na nervy… Předtím ale musí stihnout probrat, kde si tyhle dobroty nejvíce a ideálně v klidu vychutnají.

7. Neustálé předhánění, co kdo dřív

Kdy miminko poprvé páslo koníčky? Kdy začalo lézt? Kdy vylezl první zoubek? Kdy si začalo stoupat? A chodit? Kdy dostalo svůj první příkrm? Kolik vypije mléka? Umí už naskládat kostičky na sebe? A ukazovat jedním prstem? Umí paci, paci? A mluví? Kolik říká slov? A zvuků zvířátek? Brr… Takhle když to píšu, zní to hrozivě, ale je to tak. Maminky mají tendenci úplně všechno porovnávat.

8. Hlídání

Žiju v domnění, že každá maminka má ráda svoje dítě, ale i přesto po určité době většinou ocení, když se někdo z rodiny nabídne, že dítě vezme třeba na procházku s kočárkem. A ne každá maminka má takové štěstí. Může například bydlet daleko od své rodiny nebo rodina nemusí jevit dostatečný zájem. I to bývá tématem během procházek s kočárkem. Věřím, že každé mamince sem tam přijde vhod, když má chvilku sama pro sebe, aby mohla načerpat novou sílu, nebo doma udělat něco, co s dítětem nestíhá.

9. Nepořádek

Úklid domácnosti bývá běžnou činností maminek, ale ne vždy je dokonalý a takový, jaký by si představovaly. Péče o dítě a později i činnosti dítěte, jako rozhazování hraček, vyklízení šuplíků atp., znemožňují mít doma pořádek. A to mnohé matky často frustruje. Kolik toho doma stihly? I o tom je třeba si promluvit.

10. Akce na dětské zboží

Plenky, lahvičky, dětská kosmetika, potraviny, oblečky, všechno něco stojí. A nasčítá se to. Kde mají zrovna zboží v akci? To se ráda doslechne kdejaká maminka. Teď se třeba dočkáme výhodných Black Friday akcí.

Mohla bych pokračovat dále, ale bojím se, že byste tak daleko už článek nedočetli. Pokud se ale chcete podělit o další vášnivá témata dnešních matek, šup s nimi do komentáře 😊.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz