Hlavní obsah
Nakupování

Tyhle vánoční dárky raději nekupujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Azerbaijan_stockers / Freepik

Už jste začali s nakupováním vánočním dárků? A přemýšlíte dostatečně o tom, co druhým kupujete? Tyhle dárky, prosím, raději ne.

Článek

Listopad. Příští měsíc je prosinec. Vánoce! Myslím si, že spoustě z nás proběhla hlavou ta stejná myšlenka. Neměla bych začít shánět vánoční dárky? Nevím, jak jste na tom vy, ale já osobně ještě nezačala. Už bych alespoň mohla začít přemýšlet, co komu koupit. Ale počkat. Co takhle to vzít z druhého konce? Co raději nekupovat? Už se vám někdy stalo, že jste dostali nevhodný dárek? A přemýšlíte dostatečně nad tím, co komu kupujete? Pojďme se podívat na několik tipů, jaké dárky raději nepořizovat.

1. Příliš včas koupené dárky bez možnosti výměny

Někdo zastává pravidlo „čím dřív, tím líp“, ale u nakupování dárků ostatním to může někdy být spíš na škodu, a to kvůli nemožnosti výměny. Klasická 14denní lhůta na vrácení či výměnu je už dávno pasé, tedy ne vždy, ale dost e-shopů a obchodů má tuto lhůtu již 30denní a delší. V předvánoční době často lhůtu na vrácení či výměnu obchody prodlužují např. do poloviny ledna, protože počítají s možnou výměnou nevhodných vánočních dárků. Pokud pořídíte dárek ale třeba už v září, obdarovaný má prostě smůlu…

2. Nevhodně zvolený voucher

V poslední době je v oblibě kupovat dárkové vouchery, ať už ze slevových portálů, nebo přímo u samotných poskytovatelů (např. poukaz do restaurace, do kina, do divadla). Stává se ale, že obdarovaný má často problém voucher využít, má z toho zbytečný stres a voucher uplatňuje třeba až poslední den jeho splatnosti. Jako příklad si vezmeme třeba voucher na degustační menu do restaurace v Praze, když obdarovaný žije v jiném městě. Možná si řeknete: „Super, udělá si výlet.“ Ale vnímá to tak opravdu i ten, co dárek dostane? Možná by nebylo od věci se nad tím pořádně zamyslet, než nějaký voucher pořídíte.

3. Špatná velikost oblečení

Tohle může být hodně citlivé téma, takže pozor na to. Pokud zvolíte malou velikost, obdarovaný si může připadat tlustě, protože se do toho nevejde. Pokud naopak zvolíte velkou velikost, může se zase urazit, že si o něm myslíte, že je moc tlustý. Pokud tedy nemáte správný odhad, bude lepší se nakupování oblečení druhým vyhnout obloukem.

4. Přípravky do koupele, když obdarovaný nemá vanu

Přípravky do vany jsou velmi oblíbeným vánočním dárkem, pokud chcete koupit něco menšího. Ať už jde o voňavou sůl, pěnu či různě barevné bomby do koupele, zamyslete se prosím předem nad tím, jestli má obdarovaný vůbec jak dárek využít. I když koupíte tu nejvíc nabombenou bombu do koupele, někdo, kdo má doma pouze sprchový kout, ji asi moc neocení.

5. Kosmetické balíčky na poslední chvíli

Těsně před Vánoci drogerie a supermarkety zlevňují vánoční kosmetické balíčky. Ti, kteří ještě nemají pořešené dárky, naběhnou do obchodů a bezhlavě nakupují tyto cenově výhodné balíčky. Pokud se do takové situace dostanete, prosím, zamyslete se nad tím, zda dotyčný dané přípravky vůbec využije. I přes bezkonkurenční cenu by byla škoda, kdyby skončily v popelnici.

6. Drahý alkohol

Další typický dárek, když nevíte, co pořídit. Nějaká drahá lahev alkoholu. Neříkám, že někoho, kdo se v tom vyžívá, nepotěší, ale pro mnohé je to jen další lahev do sbírky, která skončí ve sklepě a čeká na vhodnou příležitost, kdy bude otevřena…a taková příležitost možná ani nikdy nenastane.

7. Dárek se zapomenutou cenovkou

V tomto případě nejde o konkrétní dárek, ale spíše o skutečnost, která je velmi obvyklá. Když balíte vánoční dárek, nezapomeňte se vždy ujistit, že jste strhli nebo začernili cenovku. Pokud zapomenete, obdarovaný pak třeba může mít pocit, že mu chcete dát najevo, kolik jste za něj utratili. A to se na Vánoce opravdu nehodí.

8. Praktický dárek pro svoji drahou polovičku

Když si muži nevědí rady, co koupit své drahé polovičce, může se stát, že začnou přemýšlet o tom, co je potřeba koupit do domácnosti, protože domácnost = žena. Ve skutečnosti by to ale měl být spíše dárek pro oba, ne? Takže pánové, prosím, až budete přemýšlet o tom, že koupíte své ženě smetáček s lopatkou, nový mop či vysavač, přestaňte raději myslet. V tomto případě bude lepší se o takové investici poradit se svojí ženou.

9. Živé zvířátko

Když koupí živé zvířátko rodiče svým dětem, je to v pořádku. V ten moment jsou totiž i sami smířeni s tím, že se o zvířátko budou muset starat a uklízet po něm nepořádek. Co ale když daruje zvířátko dítěti třeba tetička bez předchozí konzultace s rodiči? Ano, dítěti to pravděpodobně radost udělá, ale nejsem si úplně jistá, jestli takový dárek udělá stejnou radost i rodičům.

10. Adrenalinové zážitky

Adrenalinový zážitek může být zážitkem na celý život. Pokud chcete něco vyzkoušet, jděte do toho. Ale dávat to někomu jako dárek? Jste si skutečně jistí, že to stejné chce zažít i obdarovaný? Pozor na to, abyste takovým dárkem někomu nezpůsobili spíše trauma. Takové zážitky sebou navíc nesou i svoje rizika, a nedej bože, aby se u toho obdarovanému něco stalo. Pak byste si to také mohli vyčítat do konce života.

Pokud máte nějaké další nápady, jaké dárky raději vynechat, můžete se s nimi podělit do komentáře.

Děkuji a přeji šťastnou ruku s výběrem letošních dárků😊.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz