Hlavní obsah
Cestování

Je libo největší vánoční štolu světa? Stačí vyjet jen kousek za hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chandlervid85 / Freepik

Představíme si slavný německý vánoční festival.

Článek

Obchody se hemží vánočním zbožím a adventní trhy se také pomalu, ale jistě blíží. V sousedních zemích už začínají poslední listopadový víkend. Jezdíte čerpat vánoční atmosféru za hranice? A máte rádi vánoční mlsání? Pokud jste dvakrát odpověděli ano, dám vám jeden tip, kam se vydat.

Kam?

Foto: Evi

V tomto případě se vydejte jen kousek za české hranice, a to do Drážďan, kde se každoročně koná tzv. Stollenfest, neboli slavnost štol. Pokud jste již adventní Drážďany dříve navštívili, bude vám něco říkat název Dresdner Striezelmarkt, což je název hlavního vánočního trhu na náměstí Altmarkt přímo v centru města. Možná ale už nevíte, že název trhu je odvozen právě od hlavního produktu štolového festivalu, a to drážďanské štoly, tzv. „Striezel“. Tento trh se zároveň řadí k úplně nejstaršímu v celém Německu.

Kdy?

Slavnosti, kde se můžete zakousnout do jedné z největších a nejtěžších světových štol probíhají vždy 2. adventní sobotu, která letos připadá na 9. 12. 2023. Tento festival se koná už od roku 1994, jen 2 roky neproběhl, a to v letech 2020 a 2021 kvůli pandemii koronaviru.

Jak slavnosti probíhají?

Program začíná v 10 hod dopoledne právě na hlavním vánočním trhu Striezelmarkt, kde se nachází hlavní jeviště. Zde je festival slavnostně zahájen a poté se hosté shromáždí podél ulic, kde povede štolové procesí, které je tou největší atrakcí celého festivalu a začíná i končí právě na trhu Striezelmarkt. Procesí vyobrazuje více než 20 obrazů o významných okamžicích dějin drážďanské štoly. Průvodem prochází pekaři, mlynáři, řezníci, klempíři, vinaři a další. Hostům festivalu rádi rozdávají všelijaké dobroty. Všichni se však nemůžou dočkat toho nejdůležitějšího, nazdobeného vozu s obří štolou, který je doprovázen „štolovou dívkou“ Luise Fischer, reprezentující všechna pekařství a cukrářství, která jsou certifikovanými producenty a zapojují se do pečení obří štoly. Ta totiž vzniká na mnoha různých místech, jedno samostatné pekařství by opravdu nemělo šanci tak velkou štolu zvládnout.

Na hlavním vozu s obří štolou jsou i míry nové štoly, které zůstávají až do začátku festivalu v tajnosti. Ta největší štola byla zatím upečena v roce 2013. Vážila 4 246 kg a překonala tak o 46 kg štolu z roku 2000, která se zapsala do Guinessovy knihy rekordů.

Potom, co procesí dojde na konec své trasy, zpět na hlavní náměstí, začíná kulturní program, který trvá zhruba do 15:30.

Co se děje s obří štolou?

Nezmínila jsem ještě jednu důležitou informaci. V momentě, kdy vůz s obří štolou dojede zpět na hlavní drážďanský trh, štola se začne krájet a prodávat. Jeden kousek má cca 500 g a koupíte ho za 10 euro. V případě, že se pro koupi rozhodnete, přispějete tím na dobrou věc. Výnosy z prodeje jsou pokaždé použity na charitativní účely.

Během krájení štoly mnohé zaujme také obří nůž, který je na štolu použit. Je 1,6 m dlouhý a váží 12 kg.

Jak to vlastně celé vzniklo?

Historie festivalu sahá až do roku 1730, kdy saský kurfiřt a polský král August Silný uspořádal velkolepou barokní oslavu, kam pozval přední evropské šlechtice a vojáky. Kromě přehlídky vojsk si připravil pro hosty ještě jednu novinku. Aby zaujal, nechal si od drážďanského pekařského mistra Johanna Andrease Zachariase upéct štolu vážící 1 800 kg. Na upečení bylo nutné dokonce vybudovat speciální pec.

Do dnešní doby je August Silný na koni zobrazen na zlaté pečeti originální drážďanské štoly.

A jak to bude letos? Padne nový rekord? To se dozvíme již příští měsíc.

Anketa

Zúčastnili jste se již štolových slavností v Drážďanech?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz