Hlavní obsah
Cestování

Kam za vinobraním první říjnový víkend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash

Jste milovníci vína? A byli jste již letos na nějakém vinobraní? Je čas to napravit.

Článek

Sezóna letošního vinobraní je v plném proudu. Předpověď počasí na tento víkend vypadá ještě slibně, tak co třeba si vyrazit na výlet za sklenkou dobrého burčáku nebo vína?

Pro vinaře je vinobraní událostí, na kterou si celý rok brousí zuby. Je to začátek nové vinařské sezóny. Čas, kdy mohou nabídnout meziprodukt vína v podobě burčáku, představit svou značku vín a získat si degustací nové zákazníky.

Nejakčnějším měsícem z pohledu vinobraní je zajisté září, ale i teď během října se ještě pár akcí najde. Pojďte ochutnat nějaké nové víno, k tomu něco dobrého zakousnout a pobavit se. Kam?

Hustopeče: burčákové slavnosti, 5.-7.10.2023

Nejpestřejší vinařskou akcí tento víkend budou burčákové slavnosti v Hustopečích na Dukelském náměstí. Tyto slavnosti, které letos oslaví svůj 29.ročník, každoročně připomínají historii významného vinohradského města Hustopeče. O tom, jak moc je víno s tímto místem spjaté, vás mohou přesvědčit i slavné vinařské monumenty, které jsou zde k vidění. Jedná se především o 70.000násobnou zvětšeninu kvasinky vinné v podobě pískovcové sochy, což z ní činí unikát zapsaný v knize českých rekordů. Dále pak také obří železný hrozen, který je umístěn na kruhovém objezdu při vjezdu do města.

Ale teď zpět k samotným slavnostem. Oslavy budou třídenní a nabídnou bohatý kulturní program plný tanečních, uměleckých a pěveckých vystoupení. Letos vystoupí například také INÉ KAFE, Marie Rottrová nebo Xindl X. Vrcholem celé události bude sobotní historický průvod městem a vyhlášení vítězů Národní soutěže vín 2023.

Během události městem prochází i tzv. „burčáková policie“, která hlídá, zda rozlévání burčáku probíhá tak, jak má, a může po vás vyžadovat tzv. „burčákový pas“, kde je zaznamenáno, kolik „mázhausů“ jste již navštívili. „Mázhausem“ se myslí místo, kde si právě burčák můžete zakoupit a degustovat. Ti nejúspěšnější skupiny lidí, obcí a měst, myšleno s nejvíce záznamy v „burčákovém pasu“, se pak mohou stát novými členy tzv. „burčákové unie“. Budete to tento rok třeba vy?

Valtické vinobraní, 6.-7.10.2023

Za burčákem se můžete tento víkend vydat také do Valtic, kde slavnosti proběhnou celkem na třech místech: na náměstí Svobody, v areálu valtického zámku a ve vinařství Chateau Valtice. I zde bude bohatý kulturní program. Ze známých kapel vystoupí třeba kapela Slza, O5&Radeček nebo Děda Mládek Illegal Band. Protože jde o tradiční slavnosti, nesmí chybět také folklorní muzika, představí se třeba Borověnka nebo Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Součástí programu je i tradiční průvod v krojích, který proběhne v sobotu od 12 zhruba do 14 hod. Samozřejmostí je pestrá nabídka burčáku, vín a místních dobrot.

Krajem vína – Na kole vinohrady Uherskohradišťska, 7.10.2023

Třetí akcí, kterou bych ráda představila, je symbolické uzavírání cyklostezek vedoucích přes vinohrady Uherskohradišťska. Koná se tuto sobotu 7.10.2023.

Vinaři budou čekat s degustací vína na celkem čtyřech cyklotrasách a jedné trase pro pěší. Každý návštěvník dostane ve svém startovacím balíčku přístup do aplikace s trasami jednotlivých stezek a je na něm, kudy se vydá. Po úspěšném dojezdu na Masarykovo náměstí lze při troše štěstí vyhrát vinnou nebo jinou cenu v tombole a zbytek dne si užít dalšího doprovodného programu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz