Hlavní obsah
Cestování

Prahu tento víkend rozzáří Signal Festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evi

Jedinečná světelná show hlavního města Prahy se koná právě tento víkend. Už jste ji někdy viděli nebo se chystáte letos?

Článek

V Praze je teď více turistů než kdy jindy. A co je důvodem? Myslím si, že to může být Signal Festival.

Přijde mi, že každý rok, když se koná právě Signal Festival, je venku deštivo. Bude to tak i letos, nebo se to konečně zlomí? Nechme se překvapit.

Letos už se uskuteční 11. ročník tohoto oblíbeného světelného festivalu, který rozzáří řadu známých pražských památek a dalších míst. Ty nejoblíbenější projekce byly minulé roky na Karlínském náměstí na kostele svatého Cyrila a Metoděje a na náměstí Míru na novogotickém kostele sv. Ludmily. Jak to bude letos? Chystá se nějaká novinka?

Foto: Evi

Palác Kinských, foto z předešlého ročníku festivalu

Hlavní videomappingy

Letošní festival se ponese v duchu ekosystémů jakožto prostoru, ve kterém žijeme. Nabídne celkem 20 instalací, z toho bude 13 volně přístupných. Hlavní dvě instalace, kde je k vidění videomapping, jsou nachystány právě na Karlínském náměstí a na Mariánském náměstí, kde je budova Městské knihovny v Praze rozsvícena vůbec poprvé. Věřím, že tato projekce bude vskutku zajímavá, protože ji připravil maďarský umělec András László Nagy za použití umělé inteligence. Na kostele Cyrila a Metoděje bude představen videomapping zvaný „Echo“ japonského studia Flightgraf. Oba videomappingy jsou návštěvníkům festivalu zdarma a probíhají každých 15 minut mezi 19. a 24. hod.

Galerijní zóna

Galerijní zóna festivalu, kam se dá dostat pouze se vstupenkou Signal Plus nebo Signal VIP (bez front), nabízí program na celkem 7 místech. Pod vedením umělce Pavla Mrkuse tak vzniká jedinečná podívaná, např. představení „Citová paměť“ v hlavní budově Muzea, největší letošní instalace „Horizon“ v Hale 13 Holešovické tržnice či enormní LED instalace „FLUX 2023“ na Invalidovně.

Satelity

Kromě dvou hlavních tras jsou součástí festivalu také tzv. satelity. Jde o tyto již existující umělecká díla představená ve veřejném prostoru se světelnou a zvukovou projekcí:

· černobílý obklad 4 komínů Letenského tunelu od Zdeňka Sýkory

· objekt „VISTA MARS“ s reálnými záběry z Marsu v prostoru Rustonky od Jiřího Příhody

· „Concrete Layers“ na Bořislavce od Federica Díaze.

Letošní novinkou pak je první instalace určená pro děti v Kampusu Hybernská. Další zajímavé instalace jsou k vidění např. na náměstí Republiky („Siemens EQube“) či v Sudkových sadech (obří světelné kruhy „glo™ CIRCLE“).

Program

Detailní program naleznete na stránkách Signal Festivalu nebo si můžete stáhnout festivalovou mobilní aplikaci se všemi trasami a bližšími informacemi.

Tímto vám přeji hezky strávený víkend.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz