Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína pod tlakem ekonomického zpomalení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eric Prouzet, unsplash.com

Čína má potíže. Země, kterou jsme si v posledních desetiletích spojovali s pulzující a rychle se rozvíjející ekonomikou – v současnosti druhou největší na světě – je nyní vystavena bezprecedentnímu ekonomickému poklesu.

Článek

Zatímco někteří v tom vidí příležitost s ohledem na čínské globální vazby a z nich pramenící závislosti, jiní vnímají situaci jako „tikající bombu“. Čína zároveň čelí extrémně vysoké míře nezaměstnanosti mezi mládeží. Situace je tak vážná, že úředníci nedávno přestali zveřejňovat údaje o nezaměstnanosti, což upoutalo pozornost mezinárodních médií.

Jaké jsou širší souvislosti?

Na rozdíl od politiky reforem a otevírání se světu (改革開放, kaj-ke kchaj-fang) za Teng Siao-pchinga (鄧小平) se Čína pod Si Ťin-pchingem (習近平) stále více uzavírá vnějšímu světu. Pandemie covid-19, na kterou Peking zareagoval přísnou politikou nulového covidu, byla pro KS Číny výbornou příležitostí otestovat své nástroje úplné sociální kontroly. Navzdory vážným místním protestům a ekonomickým ztrátám to KS Číny zvládla. Čína se uzavřela nejen fyzicky, ale uzavřela také mnoho informačních kanálů. Získat spolehlivé informace z Číny je stále obtížnější a v mnoha odvětvích jsme závislí pouze na oficiálních datech.

Čínský jüan nedávno klesl na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Morgan Stanley a další velké banky snížily prognózu čínského hospodářského růstu pro rok 2023 pod pět procent. Čínská produkce a dovoz zpomalily, domácí realitní krize se prohlubuje a nezaměstnanost mezi mladými lidmi se zhoršila natolik, že vláda přestala zveřejňovat s ní související data.

Není to samozřejmě poprvé, kdy Čína čelí ekonomickým problémům, ale podle pozorovatelů je současná situace jiná. Zpomalení, jemuž Čína nyní čelí, je charakteristické nerovnováhou mezi spotřebou a investicemi, která je ještě hlubší než japonská stagnace v 90. letech.

Proč je to důležité?

Pro některé znamená zpomalení čínské ekonomiky příležitost. Indie, Vietnam a Jižní Korea by s radostí nahradily část celosvětové poptávky a přilákaly zahraniční investice. I přes rostoucí tlak na diverzifikaci a snížení závislosti na Pekingu však čínský trh zůstává vysoce propojen se zbytkem světa a jeho degradace ovlivní globální trhy.

Dále je třeba se zaměřit na to, jak budou ekonomická krize a další domácí problémy tlačit na stát. Některé indikátory ukazují, že Siho vláda není stabilní a on nedůvěřuje soudruhům na nejvyšších pozicích ve straně i v armádě. Otázka, co se stalo s bývalým ministrem zahraničí Čchin Kangem (秦剛), dosud nebyla zodpovězena. Jen týden poté, co byl Čchin Kang zmizen, nahradil Si dvě nejvyšší postavy ve vedení raketových sil Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA), vojenské složky dohlížející na jaderné a balistické střely. Zajímavé je, že oba noví jmenovaní přicházejí z jiných složek a nemají předchozí zkušenosti s raketovými silami. Wang Chou-pin (王厚斌) pochází z námořnictva a Sü Si-šeng (徐西盛) z letectva.

Jak se nechal slyšet Joe Biden: „Mají nějaké problémy. To není dobré, protože když mají problémy špatní lidé, dělají špatné věci.“

Tento článek je součástí brífinku Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Indo-pacifik aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz