Hlavní obsah
Aktuální dění

EU chce uvalit sankce na čínské společnosti, které podporují ruskou válku v Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Evropská unie navrhla nová obchodní omezení pro subjekty, které podporují ruskou válku v Ukrajině. Pokud členské státy EU nové sankce schválí, budou na seznam poprvé zařazeny také společnosti z Čínské lidové republiky (ČLR).

Článek

Tyto společnosti mají Rusku pomáhat dále obcházet sankce doposud uvalené Evropskou unií. Nové sankce by měly být vyhlášeny v době, kdy se blíží druhé „výročí“ ruské invaze do Ukrajiny. Evropská unie tak chce ukázat, že se členské státy nebojí sankcionovat firmy i z ČLR, pokud jde o obcházení sankcí vůči Rusku.

Jaký je širší obrázek?

ČLR je klíčovým spojencem Ruské federace. Díky obchodu se zbožím mezi ČLR a Ruskem jsou ruské síly schopny udržet své pozice v Ukrajině.

Agentura Bloomberg jako první informovala o tom, že Evropská unie plánuje rozšířit seznam obchodních omezení o další společnosti. Očekává se, že tyto sankce budou oznámeny a schváleny před 24. únorem (výročí 2 let od ruské invaze do Ukrajiny). Důležité je, že součástí tohoto nového seznamu mají být i společnosti z ČLR. Doposud nebyly čínské společnosti nikdy sankcionovány kvůli jejich obchodu s Ruskem, který může, zejména díky tzv. zboží dvojího užití (zboží, které může mít vojenské i civilní využití), pomoci Rusku v dalším válečném úsilí.

Není to však poprvé, co se orgány Evropské unie pokusily o podobný krok. Již v loňském roce Evropská komise zařadila na sankční seznam společnosti z pevninské Číny, ale na nátlak členských států je z něj vyřadila, protože Peking nabídl ujištění, že ruskou invazi do Ukrajiny nepodporuje.

V čem je tedy dnešní situace jiná? Na prosincovém summitu v Pekingu sdělil předseda Evropské rady[OM2] Charles Michel čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že Evropa vypracovala seznam společností podezřelých z dodávek zboží dvojího užití do Ruska. Nyní tedy máme předsedu orgánu zastupujícího členské státy, který již o tomto kroku informoval čínského prezidenta. To vše naznačuje, že sankce vůči společnostem z Čínské lidové republiky mají nyní mnohem větší šanci na schválení členskými státy. V loňském roce navíc vyšlo najevo, že ČLR dodávala Rusku materiál a zboží, které mělo být použito při invazi do Ukrajiny. Čínské sliby tedy nebyly dodrženy.

Peking okamžitě reagoval, že tyto plánované sankce jsou nezákonné a že je připraven hájit práva čínských podniků.

Proč je to důležité?

Tímto krokem dává Evropská unie nejen ČLR jasně najevo, že podpora ruské agrese nebude tolerována a že není možné obcházet pravidla EU. V případě uvalení těchto sankcí bude obchod mezi evropskými společnostmi a vybranými čínskými firmami legálně znemožněn. Tento konflikt mezi EU a Čínou může být jakousi předzvěstí možné budoucí eskalace, neboť v EU probíhá debata o uvalení cel na čínské elektromobily.

Tento článek je součástí brífinku Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Indo-Pacifik aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz