Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gruntování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FAJ

Co je důležitější: domácnost nebo člověk?

Článek

Je to tu: čím blíže jsme dni „V“ (rozuměj Vánoce), tím více žen propadá panice, že nestihnou připravit vše podle svých představ o dokonalém rámci svátků. A tak smejčí, rejdí s nákupními vozíky přetékajícími lahůdkami i dárečky, pečou, vykrajují a lepí sladkosti, a ztrácejí úsměv z tváří. Je to třeba?

Pokud nebudeme výjimečně strojit hostinu pro dvacet lidí, ale u slavnostní večeře se sejde obvyklý počet strávníků v domácnosti, pak je opravdu zbytečné hromadit zásoby potravin, jako bychom očekávali hladomor. Možná si dopřejeme více exotického ovoce nebo více alkoholu než jindy, jejich množstvím však rozhodně není třeba způsobit zácpu u pokladen.

Rozhodneme-li se pro výrobu vlastního svátečního cukroví, můžeme se řídit stejným kritériem: kolik sladkostí sní příslušníci naší domácnosti běžně? Dnes už stejně jen málo lidí ví, proč se mělo napéci nejméně 7 (kolik je dnů v týdnu), 12 (kolik je měsíců v roce) nebo 24 druhů cukroví (kolik hodin tvoří den). I kdybyste se pro dodržení téhle tradice rozhodli, nikdo vás nenutí, aby od každého druhu byla několikakilová zásoba. (Je ale pravdou, že některé druhy cukroví jsou váhově tak těžké, že jich kilo vyrobíte jako nic!) Stačí pár kousků, které máte hotové za krátký čas. A vždycky je zde možnost nakoupit sladkosti v pekařství nebo cukrárně, případně i v některém z obchodních řetězců - pokud netrváme na možnosti mít na stole jen svoje oblíbené druhy.

A úklid? Nelze předpokládat, že za celý rok nepotkala vaše domácnost vysavač, smeták a prachovku, a vaše okna že zdobí celoroční nános prachu. Tak se netrapte. Ukliďte o trohu důkladněji než jindy, rozhodně ale není nutné právě teď odtahovat skříně a malovat byt. Uspořený čas a energii věnujme raději úklidu své duše a mysli. Důležitější než naleštěný byt je uspořádání jeho obsahu. Využijme tento čas k vyřazení všeho, co nepotřebujeme, co s sebou vláčíme jen ze zvyku a mnohdy už ani nevíme, jak se to k nám dostalo. Vyklízejme v rovině fyzické - věci, zařízení, pomůcky, spotřebiče, oblečení - i v rovině nehmotné: staré křivdy, ublíženost, zlobu, závist, nenávist, pomstychtivost, smutek. To všechno nás zdržuje na cestě životem, bere nám energii a radost, a přináší jen další trápení a nemoci. Využijme předvánoční čas k důkladnému vysmýčení všeho negativního ze své mysli, duše i života. Uvolněme místo věcem a zážitkům novým, čistým, radostným a zdravým. Zkusme s každým kouskem vyřazeným ze své domácnosti vyřadit ze své mysli jednu zatěžující vzpomínku. Nebo opačně: s každou zatěžující vzpomínkou odložte do koše jednu zbytečnost ze své domácnosti. Až s prací skončíte, budete mít spoustu místa pro nové milé věci i pro krásné zážitky.

Lpět na starých zlobách je zbytečné, protože to ničemu a nikomu nepomáhá. Vystavit si cenný porcelán po babičce je kráné, pokud k němu máte vztah. Když ne, prodejte ho. Vylepšíte rodinný rozpočet a můžete si přídit to, k čemu vztah mít budete. Stejně tak si ponechejme ze vzpomínek na doby dávno i nedávno minulé jen to, co je nám příjemné a milé. Bolest a smutek odložte do popelnice. Poučili jste se a více se k té době a událostem není třeba vracet. Sbohem.

Vánoce nejsou o bezuzdném veselí a obžerství. Jsou především o přemýšlení, přemítání, plánování. O setkávání s milými lidmi. O nastolení nových pravidel. O rozloučení se se vším nepotřebným. Jsou přípravou čistého místa pro lásku, radost a hojnost. Abychom si jich mohli s úsměvem a potěšením užívat, je třeba zachovat se zdraví fyzicky i duševně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám