Hlavní obsah
Zdraví

Pilule sem, pilule tam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FAJ

Elegantní řešení nedostatku lékařů v Čechách.

Článek

Je obdivuhodné, jak snadno lze dnes získat nejrůznější léčiva. Pryč jsou doby, kdy bylo lidem vtloukáno do hlavy, že každý lék je vlastně jed a rozdíl mezi nimi je jen v množství a ve způsobu podání. Léky byly dostupné pouze v lékárnách a většina z nich jen na lékařský předpis. Pravda, bylo tam možno zakoupit i různé sirupy a masti a několik málo léků i bez lékařského předpisu. Ovšem pouze tam. I lékárny samotné byly v Čechách celkem vzácné zboží.

Časy se mění, a sirupy, masti a tabletky můžeme bez problémů pořídit i v drogeriích, na čerpacích stanicích, v obchodech s potravinami. Některé jsou - snad pro větší bezúhonost výrobců - označené jako potravinové doplňky. Jejich volba závisí jenom na našem uvážení. Naše uvážení je ovlivněno informacemi, které v míře přehojné poskytují televize, časopisy, internet, reklamní plochy. Volně prodejné léky jsou nadále dostupné pouze v lékárnách, ovšem jejich výběr se utěšeně rozrůstá a nenápadně expanduje i do dalších obchodních sítí.

Naše úvaha je jedna věc a znalost skutečné příčiny zdravotního problému je věc druhá. To, že souseda bolela záda a po užití zázračného krému z lékárny v kombinaci s povzbuzujícími pilulemi už zase skáče jako kamzík, ještě neznamená, že stejná kombinace zabere na bolest zad i u vás.

Je užitečné vědět, že bolest karpálních tunelů odstraňuje ta a ta mast nebo ten a ten lék. Jak ale laik pozná, že bolest v rukou způsobují právě karpální tunely a ne něco jiného? Jak pozná, že bolest v podbřišku má na svědomí kvasinková infekce? Jak pozná, co je příčinou úporné bolesti hlavy? Jak pozná, co je příčinou problémů s erekcí? Jak pozná, …?

Lékaři právem velmi nelibě nesou samodiagnostikování potenciálních pacientů. Zkuste ke svému ošetřujícímu lékaři přijít s vlastní diagnózou: pane doktore, bolí mne na hrudi, potřebuji širokospektrální antibiotika. Předepište mi tetracyklin. Devadesát devět procent lékařů obrátí oči vsloup, vaší diagnóze neuvěří a o požadovaném léku se odmítne bavit. Většina z nich se v duchu rozzlobí, drsnější povahy vás možná zesměšní, ale v každém případě po odborné prohlídce stanoví diagnózu a doporučí vhodnou léčbu. K překvapení pacienta pak třeba na bolest na prsou nepředepíší antibiotika, ale odešlou ho k dalšímu vyšetření, například srdce.

To se ovšem může stát jen tehdy, když navštívíme lékaře. Jenomže o tom reklamy nemluví. Reklama nás vybízí, abychom užívali léčiva - pardon, POTRAVINOVÉ DOPLŇKY - dle vlastního uvážení. Všechny ty vitamíny, minerály, stopové prvky, nenasycené nasycené mastné kyseliny, čípky, masti, sirupy, kapky, kterými přetékají regály každé větší i menší drogerie. A pod „dohledem“ lékarníka můžeme polykat i léky dle vlastního výběru.

Možná jsou mezi námi jedinci vyškolení častými návštěvami lékařů ke kvalifikovanému odhadu příčin zdravotních potíží. Jenomže ti bývají zásobeni dostatečným množstvím pilulek předepsaných lékařem. Mnohem více je těch, kteří se běžně dostupnými a reklamou doporučovanými prostředky léčí právě jen podle onoho výše zmíněného UVÁŽENÍ. Takové počínání je však velmi riskantní. Omluvou může být snad jen skutečnost, že dostat se do databáze praktického lékaře je v některých oblastech Čech velmi obtížné.

Navrhuji následující řešení: ať farmaceutické firmy dají na trh prostředek, který rychle a spolehlivě určí, jakou nemocí je člověk postižen a čím ji má léčit. Takový vylepšený těhotenský test. Lidé nebudou zatěžovat praktické lékaře a tím se ulehčí i odborníkům, k nimž je praktici obvykle obratem ruky posílají. Elegantně se tím vyřeší dostupnost základní lékařské péče a postupem doby se možná tato péče stane nepotřebnou. Všichni budou moci příčinu svých obtíží stanovit sami. K lékaři budou lidé chodit pouze v případě, že budou potřebovat specializovanou péči - opět na základě informací zdravotního testru. Odborná pracoviště tak nebudou zbytečně přetěžována a spokojenost bude na všech stranách. Nebo ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám