Hlavní obsah
Seberozvoj

Ultraslim aneb co všechno můžeme zeštíhlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FAJ

O zeštíhlování lidí, věcí a peněženek

Článek

To jsem já, tvá figura vysněná… Tenhle do omrzení vysílaný slogan nás upozorňuje, že je na čase skončit se zimním přejídáním a vrátit se k běžnému stravování. Touha po štíhlosti se ale nedotýká jen našich postav. Stala se všeobecným trendem. Žádaný je ultratenký telefon. Ultratenká televize. Ultramalá kamera. Zeštíhlování čipů a spojů umožňuje vybavit moderní přístroje a zařízení dosud nevídaným množstvím funkcí, které by si jinak žádaly robustní zvětšení přístroje. Ať už se jedná o lednici, pračku, auto nebo vysoce specializované přístroje nejrůznějších oborů. Zkrátka všechno chceme mít co nejtenčí. Tedy i sebe.

Těžko vysledovat, kdy začala být štíhlost tolik žádanou. Kdy se stala atributem úspěšnosti a bohatství. V určitých historických obdobích bývala naopak synonymem chudoby, znakem nízkého postavení.

Výjimkou, jdoucí vytrvale proti proudu zeštíhlování, jsou ceny energií a vodného, ceny nájmů a výše nejrůznějších odvodů a poplatků státní správě. Módnímu trendu úspěšně odolávají, ba naopak utěšeně tloustnou, bobtnají a rozpínají se. To má za následek, že peněženky a konta lidí se rychle vyprazdňují, čímž se rovněž stávají štíhlejšími. Být ultratenký může být tedy stejně nebezpečné jako ultrarobustní. Dosáhnout „figury vysněné“ díky tomu, že se pořádně nenajíme, je stejně špatné, ať za to může nevhodně zvolená dieta nebo špatná finanční situace.

Obezita, ba ani nadváha, nejsou vítaným jevem. Jednak proto, že ztěžují běžný pohyb, omezují výběr oděvů, obuvi i dopravních prostředků (některá sedadla jsou úzká i pro člověka s normální váhou), jednak proto, že jsou příčinou nejrůznějších zdravotních potíží. Rozhodnutí odložit přebytečné kilogramy se proto jeví jako velmi rozumné. Proč ale úsilí o snížení tělesné hmotnosti tak často končí neúspěchem? Proč tolik lidí začíná „shazovat“ v pravidelných intervalech stále znova a znova?

Nadváha je totiž velmi úzce spojena s naším vztahem k sobě samým. A k okolnímu světu obecně. Nadměrnou konzumací pokrmů může člověk zahánět nepříjemné myšlenky, pocity, jednoduše utíkat tím před svojí realitou.

Je zbytečné přemítat nad tím, která dieta bude mít konečně kýžený efekt, pokud si dál budete pěstovat svoje smutky, křivdy, pocity méněcennosti, nedoceněnosti, oběti událostí a zvůle jiných. Důležitým předpokladem úspěchu je udělat si pořádek ve svém životě. Naučit se mít rád sám sebe. Vážit si sebe. A ujasnit si, PROČ chci svoji hmotnost snížit. Důvod může být jakýkoli, důležité je, abyste s ním souzněli. Aby byl právě pro vás tím největším motivem, příkazem a třeba i v jistém smyslu strašákem. Protože snižování tělesné váhy je proces dlouhodobý. Nejenže měníte svůj jídelníček, a to tak, že trvale, měníte celý svůj dosavadní životní styl. Svoje zvyky, návyky, přístup k sobě i k životu. To všechno nemusí být vaším okolím přijímáno s pochopením. Naopak se můžete setkat s ironií, zlobou, výsměchem a spoustou dalších ne právě povzbudivých reakcí. V těchto chvílích pomůže jednak dobrý přítel, který vás chápe a podporuje, a pak právě onen jasný důvod, PROČ to celé děláte. Proč měníte nejen svoji postavu, ale rovnou svoji podstatu: způsob myšlení a chování.

Představovat si, že stačí měsíc pravidelně pít nutričně vyvážený koktejl, trochu se po ránu protáhnout a kila sama utečou pryč, je velmi naivní. Pohyb by se měl stát TRVALOU součástí vašeho denního rozvrhu. Má pozitivní vliv nejen na snižováná tělesné hmotnosti, ale i na duševní vyrovnanost. Nejvhodnější jsou procházky. Klidně jen cestou do práce a z práce, nebo cestou za nákupy. Vyhradit si pro ně samostatný čas je ovšem mnohem příjemnější a má výraznější výsledky.

Stejné je to se změnou jídelníčku. Asi nikdo by nechtěl být doživotně odkázaný jen na proteinové nápoje nebo jinou jednostrannou stravu. To vydrží opravdu jen málokdo. Ani to není moudré. Dosáhne tím možná vytoužené váhy, ale je velmi pravděpodobné, že si zároveň „vypěstuje“ pár zdravotních obtíží navíc. Tudy cesta skutečně nevede. Vysazení takovéto diety má navíc za následek návrat k původní hmotnosti a co horšího, organismus, vyděšený náhlými změnami, nemá čas spustit samoléčebné procesy, nýbrž se musí soustředit na přežití. Proto se stává, že zdravotní obtíže neodeznívají, ale naopak se zmnožují. Je tedy více než žádoucí dobře zvážit, jaké změny v jídelníčku a ve svém životě provedeme. Nejste-li si jistí, navštivte odbornou dietologickou či obezitologickou poradnu (bývají zřízeny při nemocnicích). Nutriční terapeut, propagující jen jednu z mnoha možných variant „vyvážených diet“ a finančně zainteresovaný na jejich prodeji, lékaře dietologa nenahradí.

Výrazná nadváha obtěžuje a omezuje. Je příčinou mnoha zdravotních potíží. To je skutečnost. Je ovšem třeba ujasnit si, kde začíná přiměřená hmotnost a kde začíná hubenost - ultratenkost. Být v jakémkoli ohledu ultrasilný je stejně nebezpečné jako být ultratenký. Potácet se od jednoho extrému ke druhému neprospěje nejen naší kondici fyzické, ale ubližuje i kondici psychické, našemu duševnímu zdraví. Když se člověk cítí vyrovnaný, je spokojený sám se sebou i svým životem, nemá potřebu utíkat před jakýmkoli problémem k žádnému druhu opiátu. Ať je to cigareta, alkohol, čokoláda, bůček, léky, káva nebo cokoli jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám