Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fejková Kate pobouřila internet. Komu patří tělo britské princezny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Trustees of the Natural History Museum/Wikimedia Commons/Open Government License 3

Internetem koluje fotografie, kterou Catherine z Walesu zveřejnila při příležitosti oslav britského Dne matek. Princezna, která před pár týdny podstoupila náročnou operaci břicha, ale místo skutečného snímku použila fotomontáž.

Článek

Na neděli 10. března letos ve Spojeném království připadl Den matek. Při té příležitosti zveřejnila manželka následníka britského trůnu, princezna Catherine, rodinnou fotografii, na které pózuje s úsměvem od ucha k uchu obklopena svými třemi dětmi: desetiletým Georgem, osmiletou Charlotte a pětiletým Louisem.

Rodinná idyla má jednu vadu. Ukázalo se, že působivá fotografie je oficiální podvrh, fejk, který schválila sama princezna. Pravděpodobně jde buď o silnou retuš, nebo přímo o patchwork složený z jiných fotografií. Princezna v lednu podstoupila plánovanou operaci břicha a na veřejnosti se objevila naposledy v prosinci, jejím fanouškům proto poněkud vyhládlo. Po zjištění, že nová oficiální fotografie oblíbené princezny je podvrh, rozpoutali poprask, který incident posunul do roviny mezinárodního skandálu. Kensingtonskému paláci nezbylo, než stáhnout ocas a přiznat pochybení, aféra už ale stihla ožít svým vlastním životem.

Chceme více princezny

Katherine je prototypem dokonalé princezny 21. století. V její osobě se tradice snoubí s novátorstvím, stabilitu stíhá pokrok a staré jistoty omlazuje čerstvý závan modernity. Je jednou z těch postav ze středu britské královské rodiny, které na sebe nestrhávají pozornost skandály ani výstřelky, nešokuje ani neprovokuje tisk. S prostředím kolem své vyvdané rodiny přirozeně splynula, je přijímána jako dokonalejší verze své zemřelé tchýně a protipól kontroverzní švagrové. Nedráždí ani tím, čím dráždila jinak zbožňovaná Diana. Vystupuje mírně, laskavě a mateřsky, harmonizuje a zdobí, aniž by přitom slevila z image navýsost emancipované ženy. Našla work-life balance, který by jí leckterá vrcholová manažerka mohla jen závidět.

Obliba ale prospívá jen tehdy, pokud jí není příliš. Zdánlivá dokonalost princezny Catherine spojená s krajně vyhrocenou představou, že veřejnost má právo na co nejdetailnější informace o všem, co se týká královské rodiny, způsobila, že si její osobu lidé nárokují. Teď, kdy Kensingtonský palác přiznal, že inkriminovaná fotografie je podvrh, cítí, že byli obelstěni a ukráceni na svých právech.

„Stačilo by krátké video, kde by řekla, že je v pořádku, nebo kdyby se ukázala v okně, usmála se a zamávala,“ pronesla na adresu nešťastné fotografie Tina Brown, expertka na britskou královskou rodinu.

Těžko říct, zda by veřejnost byla spokojená, kdyby se jí dostalo autentických fotografií, půlminutového videa nebo pohledu na ztrápenou, bolavou Kate pod tišícími léky v okně? Silně o tom pochybuji. Dav totiž nechce vidět skutečnou Catherine se všemi slabostmi, které skuteční lidé mívají prostě proto, že jsou to lidé. Nechce ji ošklivou, obézní ani rozcuchanou, vyčerpanou ani zchvácenou nemocí. Bez ohledu na to, že jí asi není do smíchu, má se postavit do okna a s úsměvem mávat. Bulvár si čas od času sice smlsne na pokoutně pořízených snímcích nenalíčené princezny, ale dlouhodobě by koncept „člověka Kate“ určitě nefungoval. Lidé chtějí vidět dokonalou Catherine, chtějí ideál, modlu. Chtějí všechno, co má dnešní žena být: módní ikona, perfektní manželka i matka s perfektní kariérou. Co hůř - chtějí, aby tohle všechno bylo skutečné.

Tak se stalo, že lid se domáhá své Catherine v domnění, že může, skandalizuje její fotografie a dožaduje se odpovědí na otázky, které je obyčejně slušnost ani nepoložit. Dá se namítat, že s nedostatkem soukromí se potýká každá hvězda showbyznysu, každá z nich více či méně vědomě. Situace korunní princezny je ale z podstaty věci odlišná, protože na rozdíl od běžné celebrity ji lidé potřebují minimálně stejně tak, jako ona potřebuje je (alespoň, pokud si chtějí uchovat svou monarchii).

Foto: Mimerva97/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 2.0

Princ Harry a Kate Middleton pár let před tím, než se stala vévodkyní z Cambridge (2008)

Mezinárodní den žen i pro Kate

Den matek ve Spojeném království letos příznačně připadl na neděli po 8. březnu, kdy země nejen bývalého východního bloku oslavují Mezinárodní den žen. Letos se u nás oslavy nesly v duchu ženských práv, emancipace a svobod. Ne přání a karafiát, ale práva a rovné příležitosti, hlásaly aktivistické bannery, stránky politických představitelů i některé komerční reklamy. V ostrém kontrastu s tím sledujeme mediální povyk kvůli vylepšené fotografii mámy tří dětí, která se v období rekonvalescence po náročné operaci (zcela v souladu s tím, co je od ní očekáváno) neodvážila vystavit svou tvář na veřejnosti. U této silné, emancipované ženy, se vlastně dohadujeme, komu patří její tělo a kdo všechno, kdy a za jakých podmínek má nárok ho vidět.

Šla celá ta věc s fotkou ke Dni matek udělat korektněji? Určitě. Má veřejnost právo na neupravené fotografie princezny Catherine s dětmi? Ani omylem. Svázána protokolem a otěžemi role, kterou dobrovolně přijala sňatkem s princem, má Catherine z Walesu jen málo skutečných svobod. Rozhodovat o soukromých snímcích sebe a svých dětí, kterými v souladu se svými povinnostmi čas od času nasytí lačnící davy, by měla být jedna z nich.

ZDROJE:

Ott, Haley: „Royal insider says Princess Kate photo scandal shows „wheels are coming off“ Kensington Palace PR“ (12.3.2024) . CBS News. Čteno 13.3.2024

Lander, Mark: „Even Photoshop Can’t Erase Royals’“ (11.3.2024). NY Times. Čteno 12.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz