Hlavní obsah
Lidé a společnost

Takto Hitler pomocí propagandy vyhrál volby a uchopil moc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robert Sennecke, volné dílo

Nadšení, energie, jednota, řád. To vyzařovala nacistická shromáždění. Vpředu zleva von Salomon, Goebbels a Hitler.

Před více než 90 lety Hitler uchopil moc v Německu poté, co vyhrál volby. Na cestě k vítězství v demokratickém procesu mu posloužila moderní propaganda.

Článek

Když po neúspěchu pivního puče v roce 1923 Hitler končí ve vězení, řekne si, že moc v Německu uchopí zákonnou cestou: vyhraje volby.

Ještě v roce 1928 v nich jeho NSDAP nehraje významnou roli. To se nemá opakovat. K vítězství pomůže propaganda, formování veřejného mínění prostřednictvím zkreslených informací.

Volby 1930

Kampaň Hitler připravuje spolu s Josephem Goebbelsem. Velmi si rozumějí. Hitler je skvělý řečník, rozený propagandista. Goebbels je odborník, který vychází z nejmodernějších poznatků amerických propagandistů a nové vědy psychologie. Hitlera obdivuje. Vidí v něm ideového vůdce, který dokáže okouzlit dav.

Foto: volné dílo

Shromáždění v Norimberku, 1929. Propagandistická fotografie.

V kampani jej představuje jako někoho nového, jiného. Od klasických německých politiků se Hitler skutečně velmi liší. Chová se jako nějaký bůh, pohybuje se tak a mluví tak.

Vysvětluje, že přestane splácet nespravedlivé válečné reparace podle Versailleské smlouvy. A že důvodem ekonomické krize je mezinárodní židovské spiknutí, které se snaží ovládnout Německo.1

Kampaň funguje. V září 1930 Hitlerova NSDAP získá 6,5 milionu hlasů, osmkrát více než o dva roky dříve. V říšském sněmu obsadí 107 křesel a stává se druhou nejsilnější stranou po sociální demokracii.

Vládní koalice vzniká bez účasti nacistů, ovšem zmítají ji spory. To Hitlerovi s Goebbelsem vyhovuje. Užívají výhod opozičních lavic. Připravují se na předčasné volby.

Před volbami musí ideologie stranou. Důležitější je propaganda.
Adolf Hitler

Shromáždění

Kampaň je tentokrát mnohem majestátnější. Hitler navštěvuje všemožné události, svolává stále větší shromáždění. Všude jsou květiny a vlajky s hákovým křížem. Zní hudba. Pochodující jednotky jeho SA v hnědých uniformách dodávají akcím punc jednoty.

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1972-001-07 / CC-BY-SA 3.0

Shromáždění nacistů v Norimberku.

Některá shromáždění končí v noci. Nacistické symboly jsou osvětleny. Členové SA nosí v procesí pochodně ,vytvářejí z nich obrazce. Politicko-společenské akci tak dodávají nábožný tón. A z pláště tmy před toto shromáždění předstupuje jako velekněz Hitler a přednáší své kázání.

Mluví, stupňuje dikci i emoci. Svůj projev dokresluje hluboce prožívanou gestikulací. Když projev zakončuje několika nacistickými pozdravy, je už vyčerpán a koupe se v potu. Ale dav ho miluje. Je opilý jeho charismatem.2

Foto: Heinrich Hoffman, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 de

Hitler své proslovy doplňoval přemrštěnou emotivní gestikulací, kterou posluchače strhoval.

Pokud někdo váhal, zda dát Hitlerovi hlas, tohle jej přesvědčí. Ten zvláštní muž s nespoutanou energií musí vládnout Německu!

Skandál s neteří

Hitler v době kampaně udržuje vztah s o 20 let mladší Geli Raubalovou, dcerou své polorodé sestry. Tráví s ní mnoho času. Vztah je ale problematický. Hitler je asexuální, žárlivý a panovačný.

Geli smí vycházet pouze pod dohledem. Musí se domů vracet brzy večer. Když se zamiluje a chce se odstěhovat do Vídně, pohádají se. A zmučená Geli páchá sebevraždu.

Foto: neznámý, volné dílo

Po Geli Raubalové už přijde Eva Braunová. Také ona bude o hodně mladší než Hitler a pokusí se kvůli němu o sebevraždu.

Tragický vztah německého politika s neteří zajímá světová média. Spekuluje se, že Geli bil. Vychází také zpráva, že Hitler je koprofil, že na sebe Geli nutil kadit. A že ji nechal zabít, nebo ji dokonce zabil sám.

Témat se chytají sociální demokraté. Hrozí, že se z Geli stane hlavní téma kampaně. Goebbels rychle vymyslí historku, že si hrála s pistolí a zastřelila se nešťastnou náhodou.

Veřejnost uvěří, že by mohlo jít o nechutné pomluvy politických protivníků. Hitler ze skandálu vychází se šrámem na duši, ale bez šrámu na svém politickém obraze.3

Foto: Rama, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 fr

Všechny symboly i atejnokroje nacistů byly do detailu promyšlené. Byly součástí propagandy. Elegantní uniformy SS vytvořil Hugo Boss. Měly utvářet dojem elegance, pevnosti, tvrdosti.

Nová image

Od té chvíle si Hitler své soukromí přísně hlídá.

Nejen proto, aby se neopakoval skandál. Když byl vídán s Geli, nebyl tak zajímavý pro německé ženy. A jejich přízeň potřebuje. Oficiálně tedy nebude mít žádnou partnerku. Jeho manželkou bude Německo.

Chystá se ucházet o nejvyšší funkci v zemi. Chce být prezidentem. Postaví se uctívanému generálovi Paulovi von Hindenburgovi.

Foto: Heinrich Hoffman, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Adolf Hitler na říšském dni mládeže 1932. Propagandistická fotografie.

Hitler nad Německem

Goebbels pro ten účel přichází s další skvělou kampaní. Hitler cestuje mezi městy a shromážděními v letadle. Mezi své příznivce se snáší z oblaků jako anděl a přednáší jednu plamennou řeč za druhou.4

V prezidentských volbách v roce 1932 získá 36,7 % hlasů. Prohrává, ale má za sebou už 13,7 milionu hlasů, dvojnásobek počtu z roku 1930. Ve volbách do říšského sněmu bude favoritem.

Fotografie obyčejného člověka Hitlera

Fotografie jsou důležitou součástí Hitlerovy propagandy. Máme k dispozici stovky fotek z nejrůznějších propagandistických akcí. Už od roku 1921 je jeho oficiálním fotografem Heinrich Hoffmann. Fotil pro Hitlera i pivní puč.

Aby se ještě více přiblížil masám a nebyl pouze řečníkem z tribuny, domluví se Hitler s Hoffmannem, že pro Hitlera pořídí fotografie z „civilních“ situací.5 Hitler se usmívá a čte noviny. Hitler sedí na saních. Hitler odpočívá se svým psem. Hitler na pikniku.

Foto: volné dílo

Hitler se svým psem Muckem. Propagandistická fotografie.

Hoffmannovy fotky Hitlera se v tomto období mimo jiné prodávají jako pohlednice. Vkládají je také do krabiček cigaret. Hitler se snaží, aby byly všude.

Krvavá kampaň

V červenci 1932 probíhá kampaň předčasných voleb do říšského sněmu. Komunistické jednotky Roter Frontkämpferbund se několikrát střetnou s nacistickými SA i s Železnou frontou sociálních demokratů. Celkem během předvolební kampaně umírá 99 lidí.6

Volby vyhrávají nacisté se svým heslem Práce a chléb. Mají 230 mandátů. Nemohou sestavit vládu, ale mohou ji zablokovat.

Hindenburg jmenuje menšinovou vládu, ale té brzy sněm vysloví nedůvěru a následují další volby.

Foto: Eva Braunová, volné dílo

Goebbels a Hitler

Požár Říšského sněmu

Druhá kampaň už je klidnější. Největší událostí je stávka pracovníků berlínské dopravy, kterou organizují komunisté za podpory nacistů. To se nacistům vymstí. Vyhrají, ale mají o 2 miliony voličů méně. Vypadá to na další pat.

Hitler má ale plán. Vyjednává s průmyslníky a armádou, získává je na svou stranu. Tlačí na Hindenburga, uplácí jeho syna. A pak přijde zvrat.

V únoru vyhoří říšský sněm. Jako žhář je zatčen mladý komunista. Hitler Hindenburga přesvědčí, že stát čelí riziku komunistické revoluce.7 Hindenburg dává Hitlerovi zelenou, aby jednal. Vyhlašuje výjimečný stav a ruší některé občanské svobody.

Foto: neznámý autor, volné dílo

Požár Říšského sněmu

Poslední volby

Jednotky SA a SS zatknou a zavraždí 4000 komunistických politiků. Tím končí třetí nejsilnější politická stran v Německu. Represím čelí i sociální demokraté. Nové volby v  březnu 1933 už nemůžeme považovat za demokratické.

Hitler se v nich profiluje jako zachránce státu a dosáhne na 44 % hlasů. Většina to není, ale moc má obrovskou. Rozhodne se obejít demokratický proces. Připraví zmocňovací zákon, který mu umožní v čase krize uchopit moc.

Velká lež je lepší než malá.
Adolf Hitler

Slibuje odstranit nezaměstnanost a zachovat mír. Na svou stranu získává slábnoucího Hindenburga a ve sněmu katolíky, kterým slibuje zachovat je jako stranu. Všichni mu věří, ale nic z toho není pravda. Je to jen lež a další propaganda.

Stává se diktátorem. Brzy se prohlásí vůdcem. Německo i svět čekají krušné časy.

Foto: Neznámý autor, National Digital Archives, CC BY-SA 4.0

Norimberk, 1934. Hitler si potřásá rukou s říšským biskupem Ludwigem Müllerem. Propagandistická fotka ukazuje, že Hitlera podporuje církev.

Poznámky

1 Pojmenováním vnějšího nepřítele si propagandista umožní před oním nepřítelem chránit, vést proti němu společný boj apod.

2 Efektní komunikaci a elektrizování davu v současnosti nejlépe využívá Donald Trump.

3 Jde o příkladnou minimalizaci škod, která se v public relations používá i dnes.

4 Cesty politiků za voliči vhodně zvoleným dopravním prostředkem jsou dalším stabilním prvkem propagandy. U nás je využívalo hned několik stran. Nejznámější byl autobus Zemák Miloše Zemana.

5 Fotografie, které je ukazují jako obyčejné lidi, si politici pro účely kampaně pořizují i v současnosti.

Ozbrojené jednotky politických stran jsou již minulostí. Poslední u nás měla komunistická stran - lidové milice.

7 Propagandistická technika označení skupiny za viníka činu jednotlivce, který k ní náleží.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz