Hlavní obsah
Názory a úvahy

O vyznamenání rozhoduje prezident, ne sněmovna. Zemana si navrhnete sami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní muzeum, volné dílo

Rozhořčení a hádky nad hlasováním Sněmovny o vyznamenání jsou zbytečné, protože na vyznamenání může své favority prezidentovi navrhnout každý. Raději než Zemana s Posseltem jsem navrhl hrdinku odboje.

Článek

Přání Radka Vondráčka, aby Poslanecká sněmovna navrhla exprezidenta Miloše Zemana na vyznamenání Řádem Bílého lva, ve sněmovně neprošlo. Znamená to, že Zeman nebude na vyznamenání navržen? Ne nutně.

Radek Vondráček totiž může prezidentovi Pavlovi Zemana na vyznamenání navrhnout sám. A můžete ho navrhnout i vy. Stačí vám k tomu e-mail a pár minut času.

Na svých stránkách KPR konkrétně uvádí: Návrh na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů či organizace. (..) Prezident však k návrhům nemusí přihlížet a může vyznamenat také bez návrhu (…).

Prezident by se tedy teoreticky mohl rozhodnout svého předchůdce vyznamenat i bez cizího návrhu. A může se ho rozhodnout vyznamenat i na konkrétní návrh vás, čtenáře toho textu. Odmítnout váš návrh může úplně stejně, jako by mohl odmítnout návrh Poslanecké sněmovny. I když odmítnutí návrhu Poslanecké sněmovny by samozřejmě hůře obhajoval.

Stejně jako Miloše Zemana můžete navrhnout i Berndta Posselta, pokud si opravdu myslíte, že si vyznamenání zaslouží. Stačí na e-mail KPR napsat jeho životopis, výčet činností a zásluh, případně kontakt na něj.

A můžete tak navrhnout i kohokoliv jiného. KPR doporučuje podat návrh před 1. červnem daného roku, máte tedy ještě trochu času.

V průběhu psaní tohoto textu jsem se zamyslel, koho bych navrhl já. Musím říct, že Zemana ani Posselta navrhovat nechci.

Nakonec jsem si vzpomněl na Jindřišku Novákovou. Byla to ta dívka, která došla pro zakrvácené kolo Jana Kubiše a ukryla ho. Hrdinně riskovala život a bohužel jím i zaplatila. Za pomoc parašutistům byla se svou rodinou zatčena a popravena v Mauthausenu.

U školy v Zenklově ulici v Praze 8 má pamětní desku a památník Dívka s kolem. Jak jsem ale ověřil v katalogu, není držitelkou státního vyznamenání.

Nemyslím, že by státní vyznamenání měli dostávat estrádní umělci, populističtí politici a jejich přátelé. Státní vyznamenání mají dostávat zasloužilí a vzorní občané. Mladá odbojářka Jindřiška Nováková byla vzorem odvahy. Proto ji navrhuji na medaili Za hrdinství in memoriam.

A co vy? Když teď víte, že máte moc navrhovat na státní vyznamenání, napadá vás někdo?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz