Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trump neměl šanci, Harrisová ho úplně vykolejila — analýza ješitovy prohry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Trump je obvykle jako rozjetý vlak. Harrisová ale přišla na to, jak jej vykolejit.

Kamala Harrisová si proti Donaldu Trumpovi připravila geniální strategii. Vykolejila ho a nenechala ho se do debaty vrátit. Mluvila o čem potřebovala — a lépe. Slaví nečekaný ale zasloužený triumf.

Článek

Trump byl doposud v debatách těžkým soupeřem. Smrtícím mixem zákeřných pomluv, konspiračních teorií a absurdních slibů odrovnal několik kariérních politiků. Přesvědčil Ameriku, že Hillary Clintonová je zločinec. Nebo že politický matador Joe Biden věčně spí. Od méně zkušené Harrisové proto málokdo čekal vítězství.

Jenže středeční debata byla pro Trumpa studenou sprchou. Harrisová řekla, co potřebovala. Vyhnula se nebezpečným tématům. A několika dobře mířenými poznámkami ješitu Donalda Trumpa zcela vykolejila, takže se opakovaně znemožnil před 67 miliony diváků.

Ještě v prvním tématu o ekonomice to vypadalo, že se Trumpa bojí. Téma sice zvládla nad očekávání dobře, ale působila nervózně a defenzivně. Uvolnila se, když ji Trump rozesmál poznámkou, že kopíruje jeho „ekonomickou filosofii.“

A pak přišel obrat jako blesk z čistého nebe.

Harrisová věděla, jak Trumpa vykolejit

V úvodním proslovu k tématu migrace označila Trumpa za lháře. Vyzvala diváky, aby se šli sami přesvědčit, že Trump na předvolebních shromážděních mluví zcestně, že tam chodí stále méně lidí a ti odsud odcházejí předčasně, unavení a znudění. Trump vytřeštil oči.

Když po chvíli dostal slovo, ukázalo se, jak moc se Harrisová dotkla jeho ješitnosti. Nedokázal se věnovat tématu. Byl otřesený. Ublíženě obhajoval návštěvnost a zábavnost svých shromáždění. Plýtval drahoceným časem, během kterého měl oslovit 67 milionů diváků. Ale to největší selhání mělo teprve přijít, když se po 40 vteřinách z vyhrazených 2 minut konečně propracoval k migraci.

Prohlásil, že migranti ve Springfieldu v Ohiu jedí místním obyvatelům jejich mazlíčky — kočky a psy. Harrisová, která jej už chvíli pobaveně sledovala, pak propukla v smích. On se pak ještě jednou vrátil ke svým shromážděním. Mluvil o nich, jako by na nich stál osud Ameriky a celého světa.

Další ránu mu hned vzápětí zasadil moderátor. Uvedl, že televize kontaktovala starostu Springfieldu. Ten sdělil, že nemá žádné důvěryhodné zprávy o ubližování domácím mazlíčkům ze strany imigrantů. Trump se s moderátorem pohádal. Tvrdil, že to viděl v televizi.

Foto: AI, veřejná licence, via WMC

Konspirační teorie o imigrantech pojídajících kočky a psy vznikla na Facebooku z jediné zprávy, která se netýkala migrantů, ale duševně choré ženy. Po starostovi Springfieldu již tvrzení popřel i republikánský guvernér Ohia. Z Trumpa si kvůli tomu svět tropí legraci. Často se objevuje srovnání se senilním dědou z amerického seriálu Simpsonovi.

Trump se nedovedl vzpamatovat

Na řadě byla Harrisová. „Tomu říkám extrém,“ otevřela svou minutu a pak mluvila o předních republikánech, kteří podpořili její kampaň. A o tom, co si o Trumpovi myslí jeho bývalí úředníci. Dotčený Trump pak zabil další minutu výlevem o proradných spolupracovnících, knihách o sobě a o tom, že dostal nejvíc hlasů ze všech republikánů v historii.

Vypadalo to, že se o migraci mluvit nebude. Moderátor ale téma opustit nechtěl. Položil Trumpovi doplňující otázku, jak hodlá deportovat údajných 15 milionů nelegálních přistěhovalců. Trump se rozohnil na téma stoupající kriminality migrantů a pohádal se s moderátorem o spolehlivost statistik FBI.

Foto: Bílý dům, volné dílo, via WMC

V roce 2016 Trump sliboval postavit obrovskou zeď na hranicích s Mexikem. Kdyby slib splnil, neměl by dnes z migrace takové téma. Zeď ale stojí pouze na asi 20 % hranice. Přechody lidí komplikuje, ale pašování zastavit nemůže. Biden se tento rok pokusil navýšit počet pohraničníků, ale Trumpovi lidé v parlamentu zákon odmítli. Šušká se, že Trump chce zákon po zvolení prezidentem prosadit sám.

Harrisová dostala příležitost k reakci. Využila ji k tomu, aby poukázala na trestněprávní problémy samotného Trumpa. Toho tím vyprovokovala k dalšímu minutovému výlevu.

V dalším segmentu dostala otázku, proč změnila své názory na některá témata. Úplně to obrátila a dvě minuty klidně a dojemně hovořila o svých hodnotách.

Když se pak dostal na řadu Trump, ukázalo se, že se ještě neuklidnil. Jeho chování kontrastovalo s klidem soupeřky. Mluvil nesouvisle a obviňoval Harrisovou ze snahy rozvrátit Ameriku. Mimo jiné prohlásil, že Harrisová chce „operativně měnit pohlaví ilegálním cizincům ve vězení, je radikální levičák!“

Opět jde o tvrzení, která sice imponují Trumpovým skalním přívržencům, na ovlivnitelné voliče však působí jako výplody šílené mysli.

Foto: Bílý dům, volné dílo

Trumpovi by bývalo stačilo poukázat na pokrokové názory Harrisové, aby přesvědčil dostatek středových voličů. Místo toho ji vykresloval tak extrémně, že to nebylo důvěryhodné.

Donald je ostuda!

Následovalo téma zdánlivě výbušné: útok na Kapitol z 6. ledna 2021. Trump zopakoval svoje obvyklé výmluvy o ukradených volbách k údajným hlasům ilegálních imigrantů. Získával pevnou půdu pod nohama, protože tyto řeči už opakoval mnohotisíckrát. Dobře ví, jak na ně která část voličů reaguje.

Harrisová přirozeně řekla, že Trump lže a je hrozba pro demokracii. Působila, že prostě postaví tvrzení proti tvrzení a nechá na voličích, komu budou věřit.

Jenže zdání opět klamalo. Připravovala další geniální úder.

Prohlásila, že Trump si neumí připustit férovou prohru, že státníci se mu smějí a vojevůdci o něm říkají, že je ostuda. Trump přitom sklopil oči.

Ostuda (angl.disgrace) je jeho oblíbená urážka, kterou častuje svoje politické protivníky. Bylo to patrně poprvé, co ji někdo ve vysoké politice použil na něj. A viditelně jej rozhodila.

Foto: Gotfryd, Bernard, Knihovna Kongresu USA, volné dílo, via WMC

Donalda Trumpa vychoval jeho otec Fred. Posiloval v něm narcistní povahové rysy, kterých Harrisová v debatě využila.

Opět zapomněl, kde je a co dělá. Začal se bránit, že je přece schopný státník. Obšírně se dovolával přízně „tvrdého a chytrého“ Viktora Orbána. Orbán prý prohlásil, že Trump je nejrespektovanější a nejobávanější osoba. A že to s celým světem jde z kopce, protože Trump už nesedí v Bílém domě. Prý se ho všichni báli. Čína, Severní Korea, Rusko.

I tentokrát vykolejený Trump šlápnul vedle. Přeskakoval mezi tématy a neuvědomil si, že Američané Orbána neznají.

Moderátoři navázali tématem zahraniční politiky a dotázali se Harrisové na situaci v Izraeli a pásmu Gazy. Ona zběžně popsala závažnost loňského útoku Hamasu a intenzivní snahu současné administrativy problém vyřešit. Zopakovala, že Trump je ostuda a problémy by nevyřešil. A že proto si diktátoři přejí, aby se prezidentem stal on.

Trump rozohněně kontroval, že Harrisová nenávidí Židy i Araby. Že se v Americe nesetkala s Netanjahuem. Že ji Putin chce za prezidentku. Že je neschopná. A tak dále.

Tvrzení obou kandidátů se tu zdánlivě dost podobala. Trump spíše prohrál, protože působil rozčileně, neprezidentsky.

Foto: Úřad prezidenta USA, volné dílo, via WMC

Trump měl pravdu, že Harrisová nebyla v senátu, když tam hovořil Benjamin Netanjahu. Setkala se s ním totiž až další den v Bílém domě. Ironické je, že údajně silný Trump Natanjahuovi ve všem ustupoval a pomáhal, zatímco údajně slabá Harrisová izraelskému premiérovi jasně řekla, že násilí v Gaze nebude tolerovat.

Trump se konečně vzpamatoval

První vítězství si tak připsal až v následujícím bodě: v otázce pomoci Ukrajině. Zdůraznil, že jde o evropský problém a měly by se o něj starat především evropské státy NATO. Připomněl, že po jeho nátlaku ony státy zvýšily výdaje na armádu. Dodal, že by válku ukončil v řádu dnů, protože zná Zelenského i Putina a oba jej respektují. A že válka na Ukrajině už stála miliony životů.

Tentokrát trefil do černého a musel zabodovat u Američanů. Ti samozřejmě obtížně chápou důvody obrovské podpory tak vzdálenému státu i nesmyslnost Trumpova slibu ukončit válku v řádu dnů. Nevědí, kolik na Ukrajině zemřelo lidí. Naprosto schvalují Trumpovu odpověď na přímý dotaz moderátora, zda je v zájmu USA, aby Ukrajina vyhrála: „v zájmu USA je, aby válka ihned skončila, aby přestali umírat lidé.“

Foto: Kremlin.ru, Creative Commons Attribution 4.0

Trump tvrdí, že se dobře zná s Putinem i Zelenským a k ukončení války mu bude stačit jeden telefonát s každým z nich. Na obrázku s Putinem na summitu ve Vietnamu, 2017.

Harrisová patrně mohla téma Ukrajiny vyhrát, kdyby poukázala, že Trump žádný plán pro Ukrajinu nemá. Nebo, že Zelenský i Putin mají o Trumpovi nevalné mínění. Nebo na to, že Trump kdysi sliboval vyřešit i konflikt na Blízkém východě, ale spíše jej zhoršil.

Ona ale mluvila o tom, že Ukrajina je v právu a Trump ji hodí přes palubu. Tím tento bod defintivně prohrála. Dopustila se stejné chyby, kterou Trump dělal celou debatu: hovořila pouze k voličům, které má jisté.

Foto: Mobilus In Mobili, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, via WMC

Kamala Harrisová se na rozdíl od Trumpa na debatu pečlivě připravovala. Mimo jiné debatovala s mužem, který si oblékl sako a červenou kravatu, k tomu si obličej pomazal oranžovým krémem. V televizi pak Harrisová sklidila zasloužené vítězství.

Afghánistán se povedl oběma

Situaci napravila hned vzápětí na otázce stažení z Afghánistánu. Odpověď pojala jako chválu Bidenovy vlády. Zdůraznila, že čtyři prezidenti před ním slibovali válku ukončit a neudělali to. A že poprvé v tomto století nikde na světě nebojují američtí vojáci. Pak obvinila Trumpa, že jednal pouze s Talibanem a ne s afghánskou vládou.

Trump opáčil, že hlavě Talibanu vyhrožoval, že díky němu 18 měsíců v Afghánistánu neumírali američtí vojáci a že stažení bylo „nejhorším momentem v historii země.“

Šlo o jeden z jeho nejlepších výkonů v debatě, ale na viceprezidentčina slova o ukončení válek nestačil.

Foto: U.S. Marine Corps, 1st Lt. Mark Andries, U.S. Central Command Public Affairs, volné dílo

Válka a stažení z Afghánistánu by podobně jako ostatní témata vydala na samostatnou debatu. Za dvě minuty se diváci dozví pouze to, co jim kandidáti chtějí říci.

V rasismu Trumpa vykoupala

Trump měl vysvětlit, proč je podle něj vůbec k diskuzi rasová identita jeho soupeřky. Trump opáčil, že mu je jedno, co Harrisová je. Byl sice v klidu, ale i tak se choval jako slon v porcelánu a pravděpodobně se mnoha diváků dotkl i předtím, než slovo dostala Harrisová.

Ta pak připomněla jeho rasistickou historii: soudní spory kvůli odmítání černých nájemníků, konspiraci o zemi narození prezidenta Obamy a také desítky let starý případ znásilnění v Central Parku, ve kterém byli z rasových důvodů obviněni černoši a hispánci.

Trump pak obhajoval své tehdejší stanovisko, že obvinění měli být popraveni (i když doplněné o lež, že uznali vinu).

Podporu černošské komunity ztratit nemůže, protože žádnou nemá. Podporu hispánské komunity však dlouhé roky pracně získával. Během debaty navíc mohl zaujmout i miliony hispánců, kteří chtěli původně volit Roberta F. Kennedyho (v srpnu z voleb odstoupil). Neopatrným vyjádřením tedy mohl ztratit i statisíce hispánských hlasů.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Trump mezi řečí zmínil, že Harrisová chce Američanům sebrat zbraně. Právo nosit zbraň bývá v Americe významným tématem voleb. Harrisová však pouze suše konstatovala, že i ona a její spolukandidát Tim Walz vlastní zbraň. „Byla jsem prokurátorka,“ dodala.

Zdravotnictví pro všechny, nebo pro zdravé

S dalším tématem Trump konstatoval, že by chtěl zrušit zákon o dostupné zdravotní péči známý jako Obamacare. Na otázku, jaký má sám plán na řešení zdravotnictví, odpověděl, že má počátky plánu. Z té věty se stal mem a baví se jím půlka Ameriky.

Harrisová poukázala na to, že se Trump během svého mandátu celkem šedesátkrát pokusil Obamacare zrušit. Také připoměla, že bez Obamacare by nárok na zdravotní pojištění neměly například děti s astmatem nebo diabetici. Dodala, že v tomto období se „nám“ podařilo vyjednat snížení cen léků.

Foto: United States Senate - The Office of Kamala Harris, volné dílo, via WMC

Zdravotnictví je silné téma demokratů. Systém zdravotního pojištění je v USA zastaralý a teprve v éře Baracka Obamy došlo k zavedení pojištění dostupného pro všechny. Harrisová systém hájila jako senátorka a dokonce i jako právnička před soudem.

Trump ještě obvinil Harrisovou, že chce zrušit soukromé zdravotní pojištění a ponechat pouze obecné. Ona se k tomu však již předtím vyjádřila a tak jeho slova vyzněla naprázdno.

Ve skutečnosti jde o téma, kterému se měl co nejvíce vyhnout a mluvit o něčem jiném. Voliče tu mohl jedině ztratit. Dostupné zdravotnictví totiž chtějí zrušit pouze jeho skalní příznivci. A pro 50 milionů pojištěnců jde o téma naprosto klíčové (číslo zahrnuje děti, milníku Obamacare dosáhla v den debaty) .

Klimatická změna? Radši auta

Téma, které rozděluje společnost, bylo nebezpečné pro oba kandidáty. Harrisová v odpovědi se klimatické změny dotkla pouze krátce, Trump se jí vyhnul zcela. Místo klimatu oba mluvili především o výrobě elektromobilů.

Harrisová zdůraznila, že v době jejího viceprezidentství ve výrobě aut vzniklo 800 tisíc nových pracovních míst. Trump naopak přišel s tvrzením, že do země se přiváží příliš aut a je tu potřeba on, aby na ně zavedl pořádná cla.

I toto téma jednoznačně vyhrála Harrisová. Statisíce nových pracovních míst si divák připraví snáz, než následky dovozu nebo zavedení cla.

Foto: NASA, volné dílo

Trump má plán zavést cla na elektromobily ze zahraničí. To se líbí především jeho sponzorovi, miliardáři Elonu Muskovi, který vlastní značku Tesla. Naopak podpora ostatních továren Muskovi po chuti není.

Závěrečné řeči

Harrisová pronesla shrnutí svého programu. Zmínila rozjezd ekonomiky díky drobnému podnikání, pomoc seniorům, snížení nákladů na bydlení, udržení nejnebezpečnější armády světa, právo žen rozhodnout o vlastním těle. A pak slíbila, že bude prezidentkou všech Američanů a soustředí se na přítomnost i budoucnost.

Trump se soustředil na kritiku Harrisové. Ptal se, proč svůj program nerealizovala už jako viceprezidentka. Dlouze pak hovořil o hrozném stavu země, které se směje celý svět. Zmínil, že se blíží třetí světová válka a že on obnovil vybavení armády. A že do Ameriky přes hranice proudí zločinci.

Argument, že Harrisová je spoluzodpovědná za stav země, je velice důležitý. Komentátoři se shodují, že jej měl Trump opakovat celou debatu. Ne až na konci. V závěrečné řeči nevyzněl, lidé tu čekali vizi lepší Ameriky.

Důsledky debaty

Foto: Glen Francis, Toglenn, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, via WMC

Nejdůležitějším divákem byla zpěvačka Taylor Swiftová. Ta má díky internetu výrazně větší vliv, než měly v minulém století ultraúspěšní hudebníci jako Rolling Stones nebo U2. Krátce po skončení debaty podpořila Kamalu Harrisovou.

Podle agentury Reuters 53 % lidí považuje za vítězku Harrisovou a 24 % Trumpa. Mezi voliči demokratů považuje za vítězku Harrisovou 91 % lidí. Mezi republikány ale vidí Trumpa jako vítěze pouze 53 % lidí.

Politologové i sázkové kanceláře posunuli své odhady výsledků voleb o jednotky procent ve prospěch Harrisové. Ve středu by vyhrála volby s 47 % hlasů před Trumpem s 42 %. Před debatou přitom byla čísla vyrovnaná nebo mírně vyhrával Trump.

Otázka nestrannosti moderátorů

Trump i jeho skalní přívrženci nyní moderátory označují za spojence Harrisové. Sám Trump se ptá, proč neopravovali také Harrisovou. Mimo Trumpův tábor nicméně tato otázka nezní. Středoví voliči si uvědomují absurditu opravených výmyslů Donalda Trumpa.

Někteří z nich si patrně všimli, že Trump dostal více prostoru. Několikrát se ohrazoval proti tvrzením Harrisové a vydupal si další vyjádření. Harrisová se o reakci pokusila jednou ke konci debaty a to už ji moderátoři odmítli z časových důvodů.

Foto: Armáda USA, volné dílo

Setkání den poté na pietě za oběti útoků 11. září. Viceprezidentka Harrisová, prezident Biden, exstarosta New Yorku Bloomberg a exprezident Trump.

Trump prohru v debatě popírá

V několika vystoupeních již Trump se svou obvyklou suverénní nabubřelostí tvrdil, že v debatě drtivě vyhrál. Uvádí přitom údajné průzkumy s absurdními výsledky od 70 do 98 %. Jde patrně o údaje z anket v internetové bublině jeho příznivců na síti X.

Zajímavé je, že kdyby úsilí a čas investoval do přípravy místo do výmluv po debatě, mohl snadno vyhrát doopravdy. Pro největšího ješitu na světě je ale důležitější něco jiného než skutečné vítězství: aby všichni věřili, že je ve všem nejlepší a je jejich spasitel.

V debatě měl obrovskou příležitost Kamalu Harrisovou zastavit. Onálepkovat ji a znemožnit, jako to udělal několika politikům před ní. Tu šanci vyplýtval. Ke všemu svým slabým výkonem vyvrátil vlastní tvrzení, že on je silný kandidát a ona je slabá. Kdo nezavíral oči, viděl, že to je úplně naopak.

Viceprezidentka se divákům úspěšně představila jako umírněný kandidát a protiváha Trumpovy nabubřelosti. Skvěle se uvedla u těch skupin voličů, které ji neznaly. Ukázala, jakou by byla prezidentkou.

Pokračuje tedy v dobře připravené cestě do Bílého domu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz