Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fenomén Columbo: Seriál, který přepsal historii televizních detektivek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Legendární seriál, který obrátil naruby celou koncepci kriminálních příběhů, zaznamenal obrovskou popularitu po celém světě a je neustále reprízován. Jak to celé začalo, kdo vymyslel roli otravného poručíka a jaké díly jsou považovány za nejlepší?

Článek

Pes jménem Pes, otřískaný Peugeot 403 Cabriolet, pošpiněný a zmuchlaný baloňák, doutník, paní Columbová, kterou nikdy nikdo neviděl, otravné otázky, detektiv, který působí natvrdle a je skutečně nesmírně vlezlý - to vše se vybaví divákovi tohoto detektivního seriálu. A je toho mnohem a mnohem více. Role detektiva, který je mírně řečeno svérázný, se stala ikonickou filmovou postavou a vešla do dějin detektivního subžánru. A velice těžko si lze představit, že by ho hrál někdo jiný. Columbo = Peter Falk.

Just one more thing…

Málokdy totiž vznikne tak zažité spojení herce a postavy, jako v případě těchto dvou lidí - reálného herce a fiktivního losangeleského detektiva. A nebýt Falka, nebyl by ani Columbo tak oblíbený. Peter Falk totiž figuru svého poručíka neustále vylepšoval. Rekvizity, které Columbo používá, oblečení, výraz, věty, vše je dílem Petera Falka, kterého neustále napadaly nové a nové „zlepšováky“ ohledně natvrdlého detektiva. Který samozřejmě natvrdle jen působil a podezřelé doslova doháněl k šílenství.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Peter Falk

Specifický výraz a pohled filmové postavy dal svému detektivovi opět Falk - skleněným okem. V pouhých třech letech podstoupil malý Peter operaci retinoblastomu, při které mu bylo spolu s nádorem odstraněno pravé oko. Výraz jeho tváře byl od té doby typický - pohled stranou s trochu skloněnou hlavou. Kolikrát podezřelý či vrah vlastně vůbec nevěděl, na co se seriálový poručík dívá. Právě tohle zmatení zakomponoval do děje sám Falk. Pranic mu nevadilo, že jde vlastně o handicap, jeho postižení, kdepak. Náramně ho to bavilo.

Je chytrej jako Sherlock Holmes, ale oblíká se jako zahradník…
Peter Falk

Columbo navíc umožnil tehdy československým divákům vhled do prostředí Ameriky - opulentní sídla, nádherná auta (až na vozidlo samotného poručíka, jistě), plejáda hereckých hvězd té doby, různá udělátka, o kterých jsme zde neměli ani ponětí, kuchyně, do kterých by se panelákový byt vešel třikrát a ještě by zbylo - Columba si zamilovali diváci i za „železnou oponou“ a je opravdu div, že tehdy něco takového vůbec různé schvalovací komise „pustily“.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S Martinem Landau

Nicméně stalo se, jinak by malý Vašek ve filmech o „Stoličce a Polepšovně“ nemohl zvolat to svoje: „Haló, tady Kolombo!“ (Opakuj si, Columbo šel na sever!) Pro zajímavost - v prvních dílech byl u nás seriál uváděn jako COLOMBO, s O místo druhého U. A fenomenální dabing Petra Haničince, později Dalimila Klapky, tomu nasadil korunu.

Jaká byla historie příběhů o poručíkovi s křestním jménem poručík? Nebo má křestní jméno? Má. A nejen to, má mnohem víc. Fenomén Columbo.

Foto: Stéphane Lemarchand Karikaturista/Creative Commons Attribution - 4,0

Columbo, křestním jménem poručík

Zrod nejzmuchlanějšího policajta všech dob

Postavu Columba vytvořilo spisovatelské duo Richard Levinson a William Link. Inspirovali se soudcem Petrovičem z Dostojevského Zločinu a trestu a zčásti také amatérským detektivem otcem Brownem, kterého stvořil G. K. Chesterton. Postavu ještě zkompletoval inspektor Fichet z francouzského thrilleru Ďábelské ženy.

Postava detektiva Columba se poprvé objevila v roce 1960 v mysteriózním seriálu The Chevy Mystery Show a hrál ho Bert Freed. V roce 1962 se Columbo objevil v divadelní hře Vražda na předpis, kde detektiva ztvárnil oscarový herec Thomas Mitchell. Vražda na předpis byla také pilotním dílem celého seriálu. Proč se jmenuje Columbo? Na to měli Levison a Link tři různé odpovědi - podle příjmení mafiánského bosse z padesátých let, druhé vysvětlení je prosté - líbilo se jim jméno Kryštof Kolumbus. S tím, že Columbo je vlastně také takový objevitel.

Foto: Emily Eldridge/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Ještě jedna věc…

Třetí inspirace údajně měla být barem Palumbo, kde oba pánové často nasávali. A když měli doma říct, kde byli, neuměli to vyslovit a padalo z nich něco jako „Koblumbloo..“ (Taková variace na náš český Rododendron z Pupenda).

Když produkce oběma autorům dala zelenou k přelomovému kriminálnímu seriálu, Falk nebyl první volbou na roli otravného policisty. Ani zdaleka. A hlavně policista to vůbec neměl být otravný. Představovali si totiž elegána s dýmkou, který má vždy bezvadně nažehlený oblek. První volba padla na Binga Crosbyho. Jenže ten dal přednost golfu. A aby té ironie osudu nebylo málo, zemřel v roce 1973 přímo na golfovém hřišti v Madridu za poněkud nejasných okolností, což by se poručíkovi určitě líbilo.

Za stejné peníze můžu mít herce s oběma očima…
Producent, který Falka v roli poručíka nechtěl

Druhou volbou byl Lee J. Cobb. Jenže pak Linkovi zazvonil telefon a na druhém konci byl Peter Falk. A zahlaholil: „Četl jsem scénář. Já bych vraždil, abych toho policajta mohl hrát!“ A bylo to.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Další padouch - John Cassavettes

20. února 1968 v pilotní epizodě Vražda na předpis se Peter Falk v roli zdánlivě neškodného detektiva jménem Columbo představil vůbec poprvé. Od roku 1971 do roku 1978 se Columbo vysílal na stanici NBC, od roku 1989 až do finále na ABC, u nás se vybrané epizody objevovaly od roku 1975. Columbo má 69 dílů, natočeno bylo 10 řad. Poslední díl, Columbo má rád noční život, v roce 2003.

Během let 1971 až 2005 si seriál vysloužil mnoho nominací a získal řadu ocenění; včetně 13 cen Emmy (celkem 39 nominací), dvou Zlatých glóbů (celkem 15 nominací), dvou Edgarových cen (celkem 4 nominace) a nominace na cenu TV Land Award v roce 2005 pro Petera Falka. V dobách největší slávy seriálu bral Falk za jeden díl v přepočtu 5,1 milionu korun.

Foto: Elekes Andor/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Columbova socha v Budapešti

Na hlavu postavená detektivka

Inovátorská kostra příběhů diváky nejprve znervóznila. Přece není možné znát od začátku vraha, to není žádná detektivka, když nepřijde na konci to odhalení, ten „Whauu efekt,“ jak se říká, rozčilovali se. Jenže v tom právě tkví ona geniálnost celého seriálu. Divák je svědkem zpravidla velice promyšlené a téměř neodhalitelné vraždy, podpořené důkladně promyšleným postupem a zdánlivě neprůstřelným alibi.

Velmi inteligentní pachatel (občas ta jejich inteligence kolísá, mírně řečeno) pochází z velice působivého prostředí. Pachatelé jsou zazobaní, snobští, bohatí, sebejistí a arogantní náfukové.

Pozoruhodný je náhled do různých profesí vrahů. Zločinci jsou převážně úspěšné nebo slavné osobnosti z tzv. lepší společnosti, např. profesí lékař, právník, inženýr, podnikatel, spisovatel, dirigent, velkoobchodník s vínem, kritik umění, šachový velmistr, vojenský důstojník, zpěvák, herec nebo diplomat.

O té jeho slavné větě, víte, měli jsme scénu, která byla příliš krátká, a Columbo už byl na odchodu. Byli jsme líní scénu přepisovat, tak jsme ho nechali vrátit se a říct: ‚Ještě jedna věc…‘ Nikdy to nebylo v plánu. A pak už to žilo vlastním životem.
Levinson o vzniku nejotravnější věty v historii :-)

A po vraždě, kterou vidíme hned na začátku, se objeví poručík Columbo. Poručíkem nejdřív prohnaný vrah pohrdá. Považuje ho za - mírně řečeno - chudšího duchem. Při vyšetřování klame tělem, působí jako neškodný zmatkář, který neustále něco hledá, zapomíná a po rozloučení se znovu a znovu vrací: „A ještě jedna věc. Poslední dotaz, pane. Málem bych zapomněl.“ Tyto návraty a otázky dohánějí podezřelé k naprostému šílenství.

Foto: whatleydude/Creative Commons Attribution - 2,0 generic

Viděli jste to? Viděli jste, co udělal?

Poručíkovi navíc kladou falešné stopy, aby odvrátili podezření od sebe samých. Spletitou manipulací se snaží detektiva přesvědčit, že se v inkriminovanou dobu nemohli nacházet na místě činu. Columbo však „ví“, jeho snaha je pachatele znejistit, aby ztratil pevnou půdu pod nohama, a nakonec se sám dalšími chybami usvědčil.

Na pachatele neustále dotírá, znervózňuje ho a snaží se ho přesvědčit, že není příliš inteligentní ani schopný vyšetřovatel, pročež ho vrah obvykle fatálně podcení, udělá zásadní chybu a dá mu do ruky klíčový důkaz. A finální usvědčení bývá skutečně geniální.

Foto: Artloverz/Creative Commons Attribution - share Alike 4,0

Ještě bych měl takovou otázečku…

Jednou z nejzábavnějších zvláštností Columba je jeho roztržitost. To, jak neustále skáče z tématu do tématu, ztrácí nit nebo rovnou zapomíná, o čem mluvil. Jeho protivníky to vytáčelo k nepříčetnosti a jejich výbuchy netrpělivosti působily přesvědčivě. A nebyly nutně hrané. Falk často při výsleších improvizoval, schválně drmolil nebo se nechával něčím rozptýlit, aby u hereckých kolegů, kteří jeli podle scénáře, vyvolal nejistotu a podrážděnost.

Schválně nechával bloudit své oko, díval se „do blba“, když se měl dle scénáře dívat kolegovi do očí, nebo ťukal nohou o nohu, v každé epizodě si od někoho půjčí tužku. A tu loudil na nepřipravených hercích. Nezřídka se stávalo, že kolegové propadli hereckému šílenství a chtěli Falka opravdu inzultovat. On se tím nesmírně bavil a vyšlo mu to na výbornou.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Jeden z nejlepších dílů - Johnny Cash a jeho padák

To je můj kabát!

Role pitomě působícího poručíka bavila Petera Falka natolik, že přinášel stále další a další nápady, jak Columba co nejvíce „zmuchlat“. Nešlo jen o jeho ikonický automobil (nebo co to bylo) Peugeot 403 Cabriolet, šlo i o propriety týkající se oděvu. To, že bude neustále hulit doutníky, vymyslel se Stevenem Spielbergem. Pes se po jeho boku objevil až po pauze, kdy stanice ABC žádala (nějací mladí inovátoři chtěli být důležití, jak to glosoval Falk), aby se děj „oživil“ tím, že bude mít Columbo mladého parťáka.

Prostě policajta, svěžího, chytrého, inteligentního, mladého, pohledného. Peter Falk na to reagoval tak, že druhý den na natáčení přitáhl onoho baseta. S tím, že tohle je jeho parťák a pokud se jim to nelíbí, odchází z role. Měli ještě představu trošku větší akce čili ten parťák měl být střelec, mělo docházet k honičkám, mělo se šlapat na plyn, doslova akční film. Peter Falk jim tento koncept hodil na hlavu. A nejen on, vzbouřila se i produkce, takže raději nechali starý a osvědčený „buranský“ postup.

Foto: Imprensa/Creative Commons Attribution - share alika 2,0

To je můj kabát!

To je můj kabát! Stylisti mi řekli, ať si na natáčení vezmu věci ze svého šatníku. Vybral jsem to nejumolousanější sako a řekl někomu ze štábu, ať ho obarví na špinavou hnědou. A ve skříni jsem našel taky starý baloňák. Stejné to bylo s autem. Potřeboval jsem auťák, kterým bych zaparkoval před studiem. Do oka mi padl příšerně ošklivý Peugeot. Já toho chlapíka mi-lu-ju!! Přáním každého herce je hrát postavu, která vás baví natolik, že se nemůžete dočkat dalšího natáčení.
Peter Falk

Nesmíme zapomenout ani na další bytost z Columbova světa: paní Columbovou, kterou nikdo nikdy neviděl. Poručíkova žena ale prokazatelně existuje. Detektiv jí občas telefonuje, a v díle Rozbouřené vody jsou dokonce spolu na palubě parníku. Jenže, jako z udělání se neustále míjejí. Také záhada jeho křestního jména se řeší od samého počátku. Zmiňovalo se jméno Phillip, které ale vymyslel autor několika knih o seriálu, který se naštval, když si lidé dovolili z jeho knih citovat a neplatit mu za to. Takový hodný pan spisovatel. Tak vypustil Phillipa, jen aby všechny zmátl.

Když byl Columbo o několik let později reprízovaný ve vysokém rozlišení, pozorní diváci a divačky si mohli zastavit scénu, v níž poručík ve třetí epizodě první série (Semínko pochyb) vytahuje svůj odznak za účelem identifikace. A z něj lze vyčíst, že jeho křestní jméno je ve skutečnosti Frank. Jenže aby spekulací nebylo málo, v díle s unesenou nevěstou (označeném za jeden z nejhorších dílů celé série, bohužel) na Columba detektiv volá Theo nebo Tede. Tak, v tom by se nevyznal ani Columbo!

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

padouch Leonard

Slavní a slavné, epizody dobré a špatné

V seriálu se objevila řada slavných herců, kteří hráli své „vrahy“ s ohromnou chutí. William Shatner, Faye Dunnaway, Johny Cash, Robert Vaughn, John Cassavetes, Martin Landau, Leonard Nimoy, to je jen malý výčet hvězdných „hostů“. V šesti dílech se také objevila skutečná paní Columbová, manželka Petera Falka - herečka Shera Danese, která s manželem hrála například v dílech Smrt ve skleničce vína, Vražda jako autoportrét nebo Columbo v přestrojení.

A také se v různých anketách začali diváci hádat o to, který díl je vůbec nejlepší, který nejhorší a která „nachytávka“ je nejgeniálnější. Nakonec z toho vyšlo deset nejhorších a deset nejlepších epizod a tento žebříček byl zveřejněn ve filmovém časopisu. Jelikož si diváci často nepamatovali jména epizod, stačilo pár slov, o čem to je a hned každý věděl. A editoři časopisu to tak ponechali.

Foto: Marcin Morawiecki/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Faye Dunaway

Ucelený seznam všech dílů i s názvy lze samozřejmě najít například na ČSFD, kapacitně by se zde nedaly vyjmenovat ani ony diváky vybrané. Jenže proti tomuto žebříčku se zase začal tvořit jiný žebříček s naprosto jinými díly, protože co divák, to názor. Jednomu se líbí, jednomu ne. Ale podle časopisu to bylo takto.

Mezi nejhorší epizody patří (a nyní to bude opsané tak, jak to zasílali čtenáři a pokrátíme to na pouhých pět):

  • Ten díl s tím šíleným malým kašparem, který vypadá jako skřítek, dá výbušninu do krabice od doutníků, a nakonec málem vyskočí z lanovky...
  • Strašně nesympatický, ošklivý a divný mladý padouch, který zabije svého kamaráda, dělá u filmů a pustí do něj elektřinu. Jo, a má super bejvák, ve kterém má i hrací automat! A je tam ten robot.
  • Plytký díl s ženou, co se převléká za luxusní prostitutku. To nezachránil ani Columbo, ale snažil se!
  • Vůbec si nevybavím název, nevím ani kdo koho zabil... vím jen, že tam byl živý plot a vzápětí nebyl. Na to ho Columbo nachytal. Ale jelikož nevím vůbec, o čem to bylo, tak to asi nebylo nic moc...
  • Unesená nevěsta - to ani zdaleka nebyl ten pravý Columbo. Byl to spíš pokus o trochu akce, dokonce i pistoli vytáhl. Ale ta mu neslušela.
Foto: Vranckx/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Já se ještě vrátím!

Zajímavé. To se lidem nelíbilo. A někteří právě na tyto díly nedají dopustit. Každému dle jeho gusta. Jak dopadlo hodnocení nejvyšší? Pět nejlepších?

  • Jednoznačně Odpočívejte v pokoji, paní Columbová. Otrávené marmelády, funus, ponurá atmosféra, člověku té ženy bylo líto. A parádní nachytávka!
  • Ten jedinec s nejvyšším IQ na světě, který sestrojí pekelný stroj z gramofonu a dvou bichlí a deštníku s rachejtlí, to byl tedy hňup. Až mi ho bylo líto. No jo, ale na poručíka neměl!
  • Strašidelný šachista s naslouchátkem. Konečná nachytávka s drtičkou nic moc, ale celkové vyznění toho dílu je fakt děsivé. Ty jeho halucinace! A pokřivená osobnost. I Columbovi ho bylo líto.
  • Leonard Nimoy a jeho kardiochirurg. To nemělo chybu. Vůbec žádnou chybu. To byla spanilá jízda. Kde jsou ty nitě???
  • Nejlepší? Vy se ještě ptáte? Přece Johnny Cash. Jak se vůbec můžete ptát. Ty strašné ženské by zabil každý. Navíc on se tak snažil, tak moc. A Columbo by ho moc rád pustil. Jak že to říkal na konci - „Kdo zpívá tak pěkný písničky, nemůže bejt zlej člověk?“ Jo. To sedí. Prostě Johnny.

Každý má svůj oblíbený díl, to je jasné. A Columbo nikdy nezestárne, protože když jsou schopni lidé i několik desetiletí po premiéře sestavovat žebříčky a seriál milovat, Columbo neskončí v propadlišti dějin. Nádherné shrnutí „fenoménu Columbo“, kterým toto vzpomínání na seriál zakončíme, se povedlo kritikovi The New York Times, který napsal:

Columbo je fenoménem, který je nejen geniální svou zápletkou, ale hlavně ukazuje proměnu celé Ameriky na pozadí jedné generace. Je fascinující vidět, jak se postupem doby mění vozy, vše se modernizuje, od vytáčecích telefonů k prvním mobilním telefonům velikosti cihly, zajímavé jsou i měnící se předměty denní potřeby - mixéry, posilovací stroje, trezory, pomůcky pro postižené, nákupní centra, různá „udělátka“ jako odposlechy, televizory, kamery - co nám může dnes připadat směšné, bylo v době natáčení toho konkrétního dílu prudce moderní, aby se v dalším díle objevoval další a další pokrok. Columbo je i obrazem měnícího se Los Angeles, některé lokace nenajdeme, některé jsou úplně jiné. Pohled Američanů na tento seriál se snoubí s pokrokem celé jedné generace. Jen poručík Columbo zůstává stále stejný. Je jakýmsi mementem prudce se měnící doby, archetyp té „staré dobré Ameriky“, která mizí. Jen on jako připomínka starých časů zůstává stejný

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz