Hlavní obsah
Umění a zábava

Cimrman v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fiedler

Tel Aviv by dnes neexistoval, pokud by do Izraele nedorazil Jára Cimrman.

Tel Aviv ani Černé moře by nebylo proslavené jako dnes, pokud by kolem nešel Jára Cimrman.

Článek

Když na podzim roku 1901 Jára Cimrman dokončoval vykopávky v Pompejích, všiml si několika hejn různých ptáků, kteří táhli směrem na Blízký východ. Což ho zaujalo natolik, že se vydal jejich směrem a od Středozemního moře se dostal až k Mrtvému moři. Cestou strávil tolik času, že již ptáci touto trasou nelétali, takže ztratil stopu a směr další cesty. Zlí jazykové tvrdí, že Cimrman založením baru na pláži Kalia u Mrtvého moře vyloženě zabil poklidnou přímořskou vesnici a tím ji proměnil v živé jezerní městečko oplývající čilým turistickým ruchem. Což ovšem neodpovídá Cimrmanově povaze a plánu, kdy jako vyložený samotář doufal, že právě sem, na nejníže položené suché místo na planetě u morbidně znějícího místě zcela jistě nenaláká hosty na oslavu svých narozenin. Jak se ukázalo, opak je pravdou.

Foto: Fiedler

Než se vydal na cestu do Betléma si tady v roztříštiti si zapomněl svoje poznámky a obrázky, které od Pompejí posbíral. Dokumenty zde odložil tak dokonale, že byly odhaleny až beduíny o desítky let později v roce 1947  a byly označeny za Svitky od Mrtvého moře a autorství bylo opět mylně přisouzeno jiným autorům.

V Betlémě a Jeruzalémě chtěl Cimrman uvést na pravou míru legendu o zmrtvýchvstání. Pro svůj příchod si nemohl vybrat lepší načasování, do Jeruzaléma přišel necelý měsíc před Velikonocemi, kdy zde nejen amatérský divadelní spolek zkoušel Pašijové hry.

Foto: Fiedler

Cimrmanovi nedalo žádnou práci sestavit i zde svůj ochotnický spolek, který pojmenoval „Nazareth“, aby se již na první pohled odlišil, pojal pašijové hry jako muzikál. Důsledek to určitě mělo o pár desítek let při zakládání rockové skupiny.

Ve svém pojetí Cimrman napravoval jednu historickou nepřesnost za druhou a neopomněl ani všechny postavy v sandálech nazout do ponožek. Pro jistotu sbor, jako pojistku, naučil i pověstný „Vichr z hor“, na který nakonec nedošlo, protože hra měla úspěch avšak kvůli až opernímu pojetí téměř nikdo nerozuměl textu.

Foto: Fiedler

Při samotné oslavě Velikonoc Cimrman až přes příliš s místními degustoval arak a další lihoviny, díky čemuž vyspával přibližně tři dny. Po této události připustil, že by o legendě z mrtvých vstání přeci něco jenom mohlo být.

Foto: Fiedler

Než Cimrman opustil Jeruzalém, dostal od starosty jednoho losa, byla to spíš z nouze ctnost, protože se místní chtěli tohoto starého kousku, s tvrdým masem, zbavit, ale každopádně ho i tam Cimrman mohl osedlat a zkrátit si tím cestu na západní pobřeží do města Jaffa. Cesta probíhala poklidně až do chvíle, než stádo hyen začalo při západu slunce výt a los se splašil a začal zběsilá utíkat k městu Jaffa, od kterého už byli jen pár stovek metrů. Naštěstí byl poblíž v osadě jemenských Židů Cimrmanův kamarád jistý Sherlock Holmes, který zde byl kvůli studií v šarlatové. Pohotově losa zaujal svým kostkovaným pláštěm určený na záplaty jeho horkovzdušné balónu a uklidnil ho lopatou s lokálními anestetickými účinky. Cimrmanovi přišlo líto, že by los zemřel bez většího využití, proto ho rozporcovali, nasolili a uzením vysušili.

Což se neobešlo bez incidentu. Při rozdělávání ohně pro uzení si místní děti na ohni opékali buřty a syn cukráře si zkoušel rozpustit cukr v karamel, ale v zápalu boje mu Cimrman u poslední dávky omylem místo cukru podal dózu se solí. Načež při ochutnavače zjistil, že právě vynalezený Slaný karamel vůbec není špatný. Protože Cimrman s Holmes všechno sušené maso, které místní pojmenovali „jerky“, nemohli s sebou unést rozdělili se s místními. Díky této pro přihlížející komické události, díky které se i dobře najedli, začali nejdříve jen jemenští Židé slavit svátek Purim, při kterém se bohatě najedí s odkazem na Cimrmanova losa a nosí veselé kostkované oblečení s odkazem na oblečení Holmese. I samotný název svátku je odvozen od této události, slovo pochází ze slova „los“. O pár let později při vymýšlení názvu města si místní vzpomněli na Cimrmanův příchod na jaře a pojmenovali město „Jarní pahorek“ čili „Tel Aviv“.

Foto: Fiedler
Foto: Fiedler
Foto: Fiedler

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám