Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nepravděpodobné začátky slavných: Judas Priest a jejich Rocka Rolla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zach Petersen|Wikipedia Commons (Licence CC BY-SA 2.0)

K metalovým králům v kůži měli Judas Priest v roce 1974 ještě daleko…

Některé kapely dokázaly už na prvním albu předvést hotový sound, který se pro ně stal charakteristickým. Jiné se naopak musely nějakou chvíli hledat. Mezi druhou skupinu patří i Judas Priest.

Článek

Metaloví králové už se na scéně pohybují přes padesát let. Za tu dobu se významnou měrou podíleli na definici tvrdé hudby a pro mnohé fanoušky zůstávají s hlasem svého frontmana Roba Halforda a image metalistů oděných v kůži doslova synonymem metalu. K současné reputaci se však museli v prvních letech doslova prokousávat.

V roce 1974, po pěti letech účinkování, se ustálila sestava čtyř členů klasické sestavy – zpěvák Rob Halford, baskytarista Ian Hill, kytaristé K. K. Downing a Glenn Tipton. Paličky si v kapele podával jeden bubeník za druhým, v tom čase seděl na stoličce John Hinch. V tomto složení poprvé nastoupili do studia a pod vedením producenta prvních tří alb Black Sabbath Rodgera Baina nahráli svou první desku Rocka Rolla. Titulní skladba se následně stala i jejich prvním singlem. Krátce na to dostali možnost píseň předvést v pořadu BBC.

Z dnešního pohledu je to velmi zajímavá podívaná. Žádná kůže, žádné pyramidy. Uprostřed stojí Rob Halford s dlouhými vlasy a v blůzce, kterou, jak uvádí ve své autobiografii, si půjčil od své sestry. Vedle něj hrající K. K. Downing v pestré košili zase vypadá jako zapomenutý člen Lynyrd Skynyrd. Ian Hill není kvůli rozložení kamer vidět takřka vůbec. Některé věci se naopak nezměnily – Glenn Tipton zahajuje skladbu se svým typickým šelmovským úsměvem.

Samotná hudba bude pro fanouška metalových Judas Priest vystřízlivěním, protože je na hony vzdálená jejich pozdější produkci. Z hlediska žánru se Rocka Rolla zařazuje nesnadno, protože stojí na hraně několika stylů. Ani Rob Halford ještě úplně nerozvinul svůj typický hlasový projev. Za zmínku však stojí i vokální výkon ve druhé předváděné písni Dreamer Deceiver/Deceiver.

Rocka Rolla je přesto v několika ohledech velmi zajímavá. Otevírá ji chytlavý Tiptonův riff, k němuž se záhy přidává K. K. Downing s pestrou škálou akordů. Kytarový tandem po prvním refrénu dává vyniknout své sehranosti a skvěle se doplňuje i po zbytek skladby. Pozorný posluchač si však všimne i basového partu Iana Hilla, který zejména v refrénu duní téměř jako předzvěst heavy metalu, k němuž skupina za pár let přejde.

Během druhé sloky skladba začíná nabírat na obrátkách. Kapela přidává na intenzitě a naplno využívá potenciál skladby. Tipton pak s pomocí kvákadla korunuje celé vystoupení krátkým sólem. Během něj a až do závěru už píseň dostává takřka metalový nádech.

Na album kapela později nevzpomínala v dobrém (což lze při poslechu studiového provedení Rocka Rolly pochopit). Jakmile ho nahradil jiný repertoár, přestaly jeho písně znít na koncertech. Více než 45 let trvající tabu kapela prolomila až v roce 2020, kdy titulní skladbu znovu živě zahrála. Tato performance názorně ukazuje, jak dlouhou cestu Judas Priest za tu dobu urazili. Ale navzdory jejich sebekritice zůstává i původní televizní provedení pozoruhodnou ukázkou schopností teprve začínající kapely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Judas Priest

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz