Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Za pár týdnů se bude rozhodovat o budoucnosti desetitisíců žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Už zbývá méně než tři týdny do přijímacích zkoušek na střední školy. U spousty dětí se stupňuje stres, přímo úměrně s přípravou. Nebo ne?

Článek

Nedostatek míst

Střední školy hlásí, že mají málo míst, proto budou mít uchazeči o studium větší problém.

Přijímačky jsou za dveřmi

Termíny přijímaček vychází letos na 13. a 14. dubna. Tedy dnes, když píšu článek, tak do prvního termínu zbývá počítaje s dneškem 17 dní. To vyvede z míry spoustu dětí. I ty, které se připravují už spoustu měsíců.

Teď se spousta dětí proklíná, že se nezačaly učit dříve. Některé školy a jejich obětaví učitelé pomáhají dětem připravit se na „přijímačky“. Což je jen dobře. Pro spoustu dětí je lepší, aby jim otázky z přijímaček vysvětlil/a učitel/ka. A je také spousta jiných možností, jak se připravit. Od videí na YouTube přes internetová cvičení po učebnice a dále.

Co se stresem?

Stres je velmi dobrý pomocník a zvládne nás vyburcovat k lepším výkonům, ale nesmíme žít v konstantním stresu. To už není nápomocné, spíše nám to ubližuje. Různých typů na zvládání stresu je spousta. Můžeme si zkusit nějaká dýchací cvičení, meditovat, zasportovat si nebo jít na procházku do lesa a přestat myslet na zdroj stresu.

Ale abychom stres vztáhnuli k tomu, co čeká spoustu dětí za pár týdnů. Největší stres nejspíše pramení z nepřijetí na vysněnou školu. Což je opodstatněné. Ale není dobré se tím stresovat několik týdnů až měsíců před. Nejlepší je zaměřit se na učení. Zkusit si to tolik nebrat a občas úplně vypnout. Vím, že se to lehce řekne, ale mně to funguje. Vím o čem mluvím, protože se také na přijímací zkoušky připravuji.

Také může pomoct vyzkoušet si testy napsat. Na stránkách Cermatu jsou testová zadání z minulých let. Nebo nějaké střední školy umožňovaly napsat si u nich „Přijímačky nanečisto“. To trochu připraví na stres, až se „přijímačky“ budou psát naostro.

Nejistota i po přijímačkách

Po napsání „přijímaček“ se musí ještě čekat na zveřejnění výsledků. Většina výsledků bude známá cca do 14-ti dnů. Uchazeči, kteří se hlásí na učňovské obory, budou výsledky znát dříve. Ti vlastně teď jen čekají na duben, kdy se výsledky dozví.

Pokud uchazeči skončí „pod čarou“, tak mají možnost podat na školu odvolání. Pak pokud se uvolní místa, protože ta škola nebyla něčí primární škola a radši šel na jinou, na kterou se hlásil, tak mají možnost se na školu dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz