Hlavní obsah
Názory a úvahy

V Česku máme přehršel politických stran. Přesto tu jedna chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Parlament. Dnes více než kolbiště politických stran a hnutí, tak shromaždiště marketingových dutých schránek s hezkým obalem…

V České republice působí více než 200 politických stran a hnutí, přesto si dovolím kacířsky tvrdit, že tu jedna chybí. Ta, co by plnila základní principy, na které ostatní subjekty rezignovaly.

Článek

Co bychom měli po stranách požadovat?

Nejjednodušší vymezení pojmu politická strana (hnutí) je následující: „Jedná se o organizaci, která sdružuje lidi se stejnými politickými zájmy, přičemž ze svých řad deleguje kandidáty do voleb, kteří mají pracovat na prosazování idejí daného uskupení.“ Již tato velmi zjednodušená definice je ukazatelem prvního jasného požadavku veřejnosti na politické subjekty, tj. chtít po straně (hnutí) zcela konkrétní, uchopitelné, pevné, jasné, vymezující ideje, myšlenky. Nejenže se to objevuje v základním vymezení pojmu strany (hnutí), ale je to vůbec jádro prvopočátku zakládání stran, je to obhajoba a důvod jejich existence. Někomu se to může zdát samozřejmé, druhému otřepané a klišé, ale v momentě, kdy vidíme uskupení (velmi často na krajských úrovních), které nabízejí kandidáty zaštítěné prázdnými floskulemi „Prosadíme fungující kraj.“ či „Za lepší a prosperující kraj“, tak základní předpoklad strany nebyl naplněn a z mého úhlu pohledu si tyto nezasluhují pozornost. Vyžadujme pevné ukotvení, jasné vidění světa, zdravý rozpor s programy ostatních stran, tak jako tomu bylo za první republiky!

Jestliže strana má pevné pilíře, jestliže na něčem stojí a my máme po vyslovení jejího jména představu toho, jak by mohla země, kraj či obec vypadat pod jejím vedením, jaká společnost bude vybudována, jaké principy se uplatní, chtějte, aby to bylo tlačeno směrem k odbornosti, intelektuálnosti, vše, co ze uskupení vyjde, aby to bylo možné podrobit kritickým analýzám, politické názory nejenže musí být, musí kredit, vážnost, obstojnost, schopny čelit oduševnělým otázkám, hlavně být oproštěny ode všech emocí, dojmů a blyštivého pozlátka.

Nesmí to však být jen mrtvé schránky s uzamčenými (i když komplexními, brilantně determinovanými, pevnými, intelektuálními) názory, ideály…je nutný život, vnitrostranická práce a akce, organizace musí zahrnovat členy, kteří mají přímý podíl na fungování strany, jsou základnou a je zřejmé, že strana bez řadových členů nemůže fungovat. Nebojte se od strany vyžadovat přímé, jasné, opravdové zapojení všech, co mají zájem, jedině toto je zárukou, že vize převažuje nad obohacením, že upřímná radost z postupné proměny společenského kurzu vyhrává nad uchopením moci a vlivu. Kde jsou si jednotliví rovni, tam neexistuje kulminace a dominance, tam nehrozí vlivnost úzké skupiny, která snáze pošlape dobře myšlené ideové kořeny.

A respekt k ostatním. Jestliže je někdo schopen dodržovat výše uvedené, pokud skutečně ta strana je víc než nátlaková organizace s úkolem narychlo dotlačit některé lidi do funkcí, pokud má matérii, kterou lze nějak reflektovat, není vhodné takového oponenta shazovat, ale naopak si ho považovat za nějakou hloubku, která se dnes z politiky úplně vytratila.

Proč už to dnes nikdo nenabízí?

Politika celkově prodělala obrovský úpadek. Je to jen show několika kontroverzních témat, prázdných hesel a divadlo silných emocí. Lidé nesledují politiku zevrubně, vycházejí v lepším případě z internetových médií, jejichž kredibilita velice klesla, dělají články tak, aby byli čtenářsky poutavé, zcela rezignovaly na podávání širokého politického obrazu, zaměření se na všechny aspekty politiky…v horším případě vycházejí z facebookových příspěvků, jež jsou konstruovány tak, aby se šířily po síti, jejich výpovědní hodnota je nulová.

Potřebujeme politiku na vyšší úrovni. Není možné, aby malichernosti, několik málo témat zastínilo celkovou nit vývoje. Je třeba se vzdát toho, že dobrá marketingová firma může straně vyhrát volby, ačkoliv nemá žádnou ze zásad, jakou bychom správně měli očekávat.

Jak z toho ven?

Musíme chtít více. Otevřeně si musíme říct, že současný stav je špatný. Už nesmí dominovat výkřiky, dělejme vše pro to, aby politika byla určována pestrou celospolečenskou debatou, tlačme strany k ukotvení, požadujme od každé nezaměnitelné vidění světa, perspektivu vývoje. Vystavme stopku účelovým subjektům, obchodníkům s marketingem, čtěme dlouhé nezáživné texty vycházející z jednotlivých subjektů, právě tam se nachází jádro pudla.

Nebojme se vstoupit do strany, snažit se tu stranu změnit, dát jí tu pevnost a stálost, a pokud…pokud vám žádná nevyhovuje, založte svou vlastní. Jsem totiž přesvědčen, že právě ta na politické scéně chybí, že právě ta může věci posunout směrem k lepšímu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz