Hlavní obsah
Finance

Duhový graf předpovídající cenu Bitcoinu brzy oslaví první kulatiny. Platný je stále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kanchanara / Unsplash

I když by se mnou mnozí vykladači grafu asi nesouhlasili, predikovat cenu (nejen) Bitcoinu zkrátka nelze.

Článek

Přesto se o to lidé od nepaměti snaží. A někteří opakovaně a to i přesto, že se jejich minulé předpovědi (nečekaně) ukázaly jako zcela liché. Exemplárním případem může být v tomto ohledu například Michael Saylor, jehož poslední „věštba“ se zastavila na těžko uvěřitelné částce 5 milionů dolarů za jednu minci. Tak určitě, Michaeli!

Je s podivem, že o těchto výkřicích se píše (až nebývale) často. Zato o duhovém grafu, který zanedlouho oslaví desetileté výročí a který nám má i po uplynulé dekádě stále co říct, většina lidí nikdy neslyšela.

Počkat, říkáte si asi. Vždyť na začátku psal, že není možné předpovídat cenu a teď se zmiňuje o grafu, který cenu předpovídá. Něco tu nehraje! No, máte pravdu. Tedy jen na půl. Bitcoin Rainbow Chart, jak se duhový graf v originále jmenuje, má totiž lehce odlišné ambice než jen trefit nějakou cifru. Však posuďte sami.

Co je Bitcoin Rainbow Chart?

Bitcoin Rainbow Chart je inspirován konceptem Phillipsovy křivky, která popisuje vztah mezi inflací a nezaměstnaností. Phillipsova křivka má tvar hyperboly, která se skládá z různých barevných pruhů, které reprezentují různé míry inflace a nezaměstnanosti.

Bitcoin Rainbow Chart používá namísto hyperboly logaritmickou křivku. Vzniklé barevné pruhy pak označují fáze trhu podle sentimentu investorů. A pro každou z těchto fází definuje graf cenové rozpětí. Výsledek vypadá takto:

Foto: www.blockchaincenter.net

Bitcoin Rainbow Chart (https://www.blockchaincenter.net/en/bitcoin-rainbow-chart/)

Každý barevný pruh značí jednu fázi trhu dle sentimentu investorů, v níž se kryptoměna nachází. Pro jednotlivé fáze stanovuje graf cenové rozpětí a zároveň dává doporučení, které by měl investor následovat, například:

  • Zelený pruh (BUY!) - Cena Bitcoinu je velmi nízká ve srovnání s historickým průměrem a je vhodný čas pro nákup.
  • Žlutý pruh (HODL!) - Cena Bitcoinu je stále podprůměrná, ale začíná růst. Je vhodné Bitcoin držet a neprodávat jej.
  • Oranžový pruh (Is this a bubble?) - Cena Bitcoinu začíná být nadprůměrná a může být známkou bubliny. Je třeba být opatrný a sledovat trh.
  • Červený pruh (Sell. Seriously, SELL!) - Cena Bitcoinu je extrémně vysoká a neudržitelná. Je vhodný čas pro prodej a realizaci zisku.

Starý deset let, přesto stále platný

Bitcoin rainbow byl poprvé sdílen v roce 2014 uživatelem Redditu s přezdívkou azop. Ten uvedl, že se inspiroval článkem z roku 2013 od blogera jménem trolololo, který použil logaritmickou křivku pro předpověď ceny Bitcoinu. Trolololo tvrdil, že cena Bitcoinu sleduje dlouhodobý trend, který je ovlivněn nabídkou a poptávkou, a že je možné odhadnout jeho budoucí hodnotu pomocí regresní analýzy.

Azop rozšířil myšlenku uživatele trolololo a přidal barevné pruhy, aby ukázal různé fáze trhu podle sentimentu investorů. Současně také aktualizoval parametry logaritmické křivky podle nových dat o ceně Bitcoinu. Azop poznamenal, že jeho graf není určen jako investiční rada, ale spíše jako zábavný způsob, jak sledovat vývoj Bitcoinu.

O to překvapivější je, že Bitcoin rainbow chart má stále co říct i nyní, téměř deset let od svého publikování.

Bitcoin rainbow chart je dostupný například zde.

Zdroje

Úvodní obrázek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz