Hlavní obsah
Finance

Vlastní bydlení si pořiďte co nejdříve, ušetříte tak miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jesse Schoff / Unsplash

Dnešní úvahu bych chtěl adresovat zejména mladým lidem, kteří teprve studují nebo těm, kteří začínají svou pracovní etapu života. Právě těm mohou totiž následující řádky ušetřit pár milionů. Nevěříte?

Článek

Když jsem si v pětadvaceti pořizoval svůj první byt, moji vrstevníci si klepali na čelo a nechápali, že se dobrovolně zadlužuji. A já se jim vlastně ani moc nedivil, vždyť při podpisu úvěrové smlouvy jsem se sám sebe v duchu ptal, zda mám něco takového zapotřebí. Po dalších dvou dekádách života to ale považuji za jedno z nejlepších životních rozhodnutí a hned vám vysvětlím proč.

Ceny nemovitostí rostou do nebe

Většina z nás si koupí v životě jen jednu jedinou věc, jejíž hodnota v čase neklesá ale naopak roste. Ano, je to vlastní bydlení. Což je vlastně docela paradox, protože na nás neustále odněkud vyskakují články o tom, že je realitní trh přehřátý a jak budou ceny padat. Už řadu let, nebo počkat … vlastně pořád. Taky si toho všímáte? Jenže pak si člověk otevře graf, který ukazuje ceny nemovitostí a vidí tohle:

Foto: https://www.toplak.cz/vyvoj-cen-nemovitosti-v-roce-2020/

Realizované ceny bytů v letech 1999 - 2020

Nevím jak vám, ale mne vlastně přijdou všechny ty zprávy o přicházejících apokalypsách na realitní trh v kontextu výše uvedeného grafu úsměvné. Ano, například v roce 2002 nebo v roce 2008 k propadu skutečně došlo, ale i ti, co svou nemovitosti nakupovali tzv. na cenovém vrcholu (tedy ve zmiňovaných letech) by svůj byt či dům prodali nyní podstatně dráže, než za kolik jej kupovali.

Než se posuneme dále, dovolím si ještě malou vsuvku k aktuální situaci. Graf výše ukazuje realizované ceny bytů v Praze, a jelikož jsou zdroje těchto dat zpožděny, k nastínění aktuální situace přikládám graf nabídkových cen bytů v Praze k září letošního roku, který celkem jasně vystihuje, co se na trhu aktuálně děje:

Foto: https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Nabídkové ceny bytů Praha

Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli a tak nedokážeme s jistotou odhadnout, jakým směrem se bude realitní trh ubírat. Nicméně pokud si i po shlédnutí výše přiložených grafů někdo stále myslí, že se mohou ceny nemovitostí propadnout o desítky procent nebo že budou ceny nemovitostí za 10 let níže, než jsou teď, tak je naivní snílek.

Ceny nemovitostí do nebe opravdu rostou. Ony totiž rostou ceny úplně všeho, jestli jste to ještě nezaznamenali. A čím dříve se s tím smíříte, tím lépe pro vás. Protože…

... kdo kupuje mladý, ušetří miliony

Nyní, když jsme si vyjasnili cenový trend u nemovitostí, pojďme konečně na to hlavní - tedy k věku, který je optimální pro pořízení vlastního bydlení. Ten by měl být jednoduše řečeno co nejnižší. Důvod je prostý - dřívější pořízení vlastního bydlení vám v závislosti na zvolené lokalitě dokáže ušetřit i vyšší jednotky milionů korun.

Jak je to možné?

Je vlastně zvláštní, že na to Češi, toliko milující nákupy ve slevách, ještě nepřišli. Přitom je to úplně jednoduché - dřívějším nákupem si zajistíte nemovitost za nižší cenu (viz výše zmíněný cenový trend nemovitostního trhu) a k tomu ještě ušetříte za nájem, který byste jinak platili. Tak prosté to je.

Pro lepší názornost nyní výše uvedené převedeme do řeči čísel.

Vycházet můžeme z toho, že průměrnému žadateli o hypotéku je v současnosti 35 let. V našem výpočtu tedy budeme předpokládat, že dnes pětatřicetiletý žadatel (říkejme mu třeba Franta) bydlel od 25 let v nájmu a nyní si pořídil vlastní nemovitost.

Pro srovnání si pak představme například pětatřicátníka Davida, který si vlastní bydlení pořídil již před deseti lety a od té doby obýval tuto svou nemovitost.

Varianta dřívějšího nákupu

David nelenil a pořídil si byt již v roce 2013. Šlo o bytovou jednotku 3+1 v panelovém domě na Praze 10 za cenu 2 300 000 Kč. Od pořízení pak už jen David platil výdaje spojené s vlastnictvím bytové jednotky (energie, fond oprav atd.) ve výši 5000 Kč / měsíc:

Náklady na pořízení bytu: 2 300 000 při nákupu na hypotéční úvěr (sazba 2.5% / 30 let) => 3 270 000 Kč

Náklady na provoz bytu (do současnosti): 5000 * 12 * 10 => 600 000 Kč

Výsledné náklady na byt pořízený v roce 2013 a následný provoz činily 3 870 000 Kč.

Varianta pozdějšího nákupu

Franta se zachoval jako většina lidí v této republice. Od roku 2013 bydlel v nájmu, průměrně za 18 000 Kč vč. energií. Vlastní bydlení si pořídil až nyní, v 35 letech. Kupoval stejný byt, jako David, tedy bytovou jednotku 3+1 v panelovém domě na Praze 10. Její cena byla ale už o poznání vyšší, tentokrát stál byt rovných 6 000 000 Kč.

Náklady na nájem od roku 2013: 18000 * 12 * 10 => 2 160 000 Kč

Náklady na pořízení bytu: 6 000 000 při nákupu na hypotéční úvěr (sazba 2.5% / 30 let) => 8 530 000 Kč

Výsledné náklady na nájem od roku 2013 a pořízení vlastního bydlení v roce 2023 činily 10 690 000 Kč.

Rozdíl jednotlivých variant

10 690 000 - 3 870 000 = 6 820 000 Kč

David, který si pořídil nemovitost již v roce 2013 a od té doby ji obýval, ušetřil oproti Frantovi, který bydlel v nájmu a vlastní nemovitost si pořídil až nyní, téměř 7 milionů korun.

Závěr

I přes to, že jsou uvedené modelace velmi zjednodušené, je úspora plynoucí z dřívějšího pořízení nemovitosti více než patrná.

Davidova varianta má tak vlastně jen jedinou chybu - a sice, že je ve svém začátku zpravidla nákladnější než varianta Frantova. Ten si tak může do 35 let výrazně více „užívat“, ať už to pro něj znamená cokoliv. Pak se ale karty obrátí a David bude mít oproti Frantovi k dobru milionové úspory v nákladech na vlastní bydlení.

Závěrem ještě zmíním jednu věc. A sice nářky mladých lidí na to, jak je bydlení drahé. Ano, je. Ale pokud jim je přes třicet, vina je částečně i na jejich straně, protože odkladem nákupu vlastní nemovitosti si bydlení sami zdražili. A jak je vidět na výše uvedeném příkladě - klidně i o miliony.

Zkrátka, nebuď jako Franta!

--

Užitečné odkazy

Zdroj

Úvodní obrázek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz