Hlavní obsah

Finanční gramotnost podle Roberta Kiyosakiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robert Kiyosaki / www.richdad.com

Finanční gramotnost je jedna z nejdůležitějších dovedností pro každého, kdo chce dosáhnout finanční svobody a bohatství. Ať už to znamená cokoliv.

Článek

Finančně gramotný člověk rozumí principům osobních financí, jako jsou příjmy, výdaje, úspory, investice, dluhy a daně, a umí je efektivně spravovat. Finančně gramotný člověk také plánuje svůj rozpočet, nastavuje si finanční cíle, sleduje své peněžní toky a využívá různé finanční nástroje k dosažení finanční nezávislosti.

Jedním z nejznámějších propagátorů finanční gramotnosti je Robert Kiyosaki, americký obchodník, investor, spisovatel a lektor, který se proslavil svou knihou Bohatý táta, chudý táta (Rich Dad Poor Dad), která se stala celosvětovým bestsellerem.

V této knize i v dalších svých dílech Kiyosaki sdílí své zkušenosti a názory na téma finanční gramotnosti a osobních financí. V tomto článku se podíváme na některé z jeho hlavních myšlenek a rad.

Čtyři kvadranty příjmů

Podle Kiyosakiho existují čtyři kvadranty příjmů, které určují způsob, jakým lidé vydělávají peníze. Tyto kvadranty jsou:

  • Zaměstnanec (E) - Tento kvadrant zahrnuje lidi, kteří pracují pro někoho jiného a dostávají pravidelnou mzdu nebo plat. Tito lidé jsou závislí na svém zaměstnavateli a mají málo kontroly nad svým časem a příjmem. Tento kvadrant je podle Kiyosakiho nejméně výhodný a nejrizikovější.
  • Samostatný podnikatel (S) - Tento kvadrant zahrnuje lidi, kteří pracují sami za sebe a dostávají přímou odměnu za svou práci. Tito lidé jsou nezávislí na zaměstnavateli, ale stále jsou závislí na svých klientech a trhu. Tento kvadrant je podle Kiyosakiho lepší než E, ale stále vyžaduje hodně práce a úsilí.
  • Podnikatel (B) - Tento kvadrant zahrnuje lidi, kteří vlastní systém nebo síť, která pracuje pro ně. Tito lidé mají tým lidí, kteří pracují na jejich vizii a poslání. Tento kvadrant je podle Kiyosakiho velmi výhodný a nabízí velký potenciál růstu a pasivního příjmu.
  • Investor (I) - Tento kvadrant zahrnuje lidi, kteří investují své peníze do aktiv, která jim přinášejí peníze. Tito lidé mají peněžní toky z různých zdrojů, jako jsou nemovitosti, kapitálové trhy, podniky nebo autorská práva. Tento kvadrant je podle Kiyosakiho nejlepší a umožňuje dosáhnout finanční svobody.

Cílem každého člověka by podle Kiyosakiho měl být postupný přechod z kvadrantu E a S, kde pracuje pro peníze, do kvadrantu B či I, kde peníze pracují pro něj. To znamená vytvářet pasivní příjmy z podnikání nebo investic, které nevyžadují jeho aktivní účast.

Rozdíl mezi aktivy a pasivy

Dalším klíčovým konceptem, který Kiyosaki vysvětluje ve svých knihách, je rozdíl mezi aktivy a pasivy. Aktiva jsou podle něj to, co přináší peníze do kapsy, jako jsou nemovitosti, akcie, dluhopisy, podniky nebo autorská práva. Pasiva jsou naopak to, co bere peníze z kapsy, jako jsou dluhy, hypotéky, nájemné nebo spotřební zboží.

Kiyosaki radí lidem, aby si budovali portfolio aktiv a minimalizovali pasiva, aby mohli dosáhnout finanční nezávislosti. Finanční nezávislost nastává tehdy, když pasivní příjmy z aktiv převyšují výdaje na pasiva. To znamená, že člověk nemusí pracovat pro peníze, ale může si užívat svůj život a dělat to, co ho baví.

Kiyosaki také upozorňuje na to, že některé věci, které se zdají být aktivy, jsou ve skutečnosti pasivy. Například vlastní dům není aktivum, pokud na něm má člověk hypotéku a musí platit splátky a úroky. Stejně tak auto není aktivum, pokud na něm má člověk leasing nebo půjčku a musí platit poplatky a pojištění. Tyto věci jsou podle Kiyosakiho spíše zátěží než zdrojem bohatství.

Důležitost finančního vzdělávání

Kiyosaki také zdůrazňuje důležitost finančního vzdělávání a sebevzdělávání. Podle něj není dostatečné pouze znát základní principy financí, ale je nutné se neustále učit nové dovednosti, sledovat trh a trendy a být otevřený novým příležitostem. Kiyosaki tvrdí, že finanční gramotnost není jen o penězích, ale o tom, jak myslet a jednat jako bohatý člověk.

Kiyosaki nabízí různé zdroje finančního vzdělávání pro lidi, kteří chtějí zlepšit svou finanční situaci. Mezi nimi jsou jeho knihy, kurzy, semináře, hry nebo webové stránky. Kiyosaki také doporučuje lidem, aby si našli mentory, kteří jim mohou ukázat cestu k úspěchu.

F.

---

Užiteční zdroje

Úvodní fotografie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz