Hlavní obsah
Internet a technologie

Babiše si vzali do parády podvodníci. Po jejich videu už neuvěříte ničemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Edgar Allan Poe kdysi napsal - nevěřte ničemu, co slyšíte a jen polovině toho, co vidíte. Já bych to s dovolením upravil - nevěřte jednoduše ničemu. Proč?

Článek

Možná jste si toho také všimli - finančních podvodů je v internetovém prostoru stále více a kvalita jejich zpracování neustále roste. Na tom se ostatně shodují všechny instituce, které se kybernetické bezpečnosti dlouhodobě věnují.

Pro nás je tak stále složitější poznat, čemu můžeme věřit. Vzpomínáte na podvodné články napodobující známé zpravodajské servery, které referovaly o výhodných investicích Jana Krause, Petra Kellnera či Pavla Nedvěda? Jejich provedení nebylo příliš sofistikované, i tak jim ale uvěřila celá řada lidí, kteří ve snaze investovat dle rad výše jmenovaných známých tváří přišli mnohdy nejen o své celoživotní úspory, ale ještě se zadlužili.

A přitom se stačilo podívat do adresního řádku a hned by věděli, že nejde o zpravodajský web, za který se stránka vydává, ale o podvrh.

Že je tento typ podvodů snadné rozpoznat si zřejmě uvědomili i samotní autoři. A tak zvedli laťku - „oprášili“ jednu známou tvář, kterou ke stejnému účelu využili už v minulosti, zapojili umělou inteligenci a v uplynulých dnech zaplavili sociální sítě následujícími videi:

* video je podvrh vygenerovaný umělou inteligencí, v případě nefunkčnosti použijte alternativní zdroj

* video je podvrh vygenerovaný umělou inteligencí, v případě nefunkčnosti použijte alternativní zdroj

Ač nerad, musím uznat, že tyto podvodné reklamy působí vcelku věrohodně. Zejména pak první z nich, ve které je vizuální i zvuková podoba Lucie Čermákové i Andreje Babiše až děsivě blízko realitě. Kdyby obsahem reportáže nebyl očividný nesmysl, bez bližšího zkoumání bych možná vůbec nevěděl, že jde o deepfake.

Deepfake je složenina slov deep learning (hluboké učení) a fake (falešný). Deepfake videa jsou schopna napodobit vzhled, hlas a pohyby reálných lidí tak přesvědčivě, že je může být těžké odhalit.

Kladu si tak otázku, kolik dalších lidí přijde kvůli podobným videím o své peníze. A zda je vůbec možné s tímto něco udělat. Nejlepší rada, která spolehlivě odfiltruje téměř všechny finanční podvodníky, je vlastně prostá - nevěřit, že vám dá někdo cokoliv zadarmo. Ale stačí to? U výše zmiňovaných podvodů je vyžadována počáteční investice ve výše 6000 Kč, takže lidé mohou nabýt dojmu, že ty miliony, které jim podvodníci slibují, vlastně zadarmo nejsou. Pojďme to tedy rozšířit. Zde je několik dalších způsobů, jak se podobným podvodům vyhnout:

  • Být opatrný a skeptický vůči jakýmkoli nabídkám nebo zprávám, které slibují neuvěřitelné zisky nebo výhody za investování. Pokud to zní příliš dobře, aby to byla pravda, pravděpodobně to není pravda.
  • Ověřovat pravost a původ videí, které se objevují na sociálních sítích nebo jiných platformách. Podívat se na datum, zdroj, komentáře a další detaily, které by mohly napovědět, zda se jedná o originální nebo upravené video. Používat specializované nástroje nebo weby, které dokážou analyzovat a detekovat deepfake videa.
  • Nesdílet ani neklikat na podezřelé odkazy nebo soubory, které by mohly obsahovat malware nebo vést na falešné webové stránky. Používat spolehlivý antivirový program a prohlížeč, který blokuje nebezpečné stránky a reklamy.
  • Nezadávat ani nezasílat své osobní údaje, hesla, peníze nebo kryptoměny na žádné webové stránky nebo služby, které nejsou ověřené a důvěryhodné. Vždy si zkontrolovat adresu a certifikát webové stránky, na kterou se připojujete. Používat výhradně služby, které mají dobrou reputaci.

Výčet rozhodně není konečný. V konečném důsledku je to ale stále jen o tom být za každé situace obezřetný.

---

Co říct závěrem? Nic moc pozitivního to nebude. Dokáži si velmi živě představit, jak budeme podobnému obsahu čelit stále častěji. A nepůjde jen o finanční podvody. Už teď je nejvíce deepfake obsahu produkováno v souvislosti s politikou a pornografií. Následky mohou být likvidační v obou případech. Však se nad tím zamyslete, co vše lze s deepfake technologií dělat a jak moc může tato technologie nejen jednotlivci ale i celé společnosti uškodit.

Skončím tím, čím jsem začal - tedy výrokem Edgara Allana Poe, který napsal - nevěřte ničemu, co slyšíte a jen polovině toho, co vidíte. Po shlédnutí výše uvedených videí by možná i Poe svůj výrok korigoval a doporučil by pro jistotu nevěřit vůbec ničemu. A já bych s ním souhlasil.

F.

Zdroje

Úvodní obrázek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz