Hlavní obsah
Finance

Fenomén Bitcoin: Sedm zajímavostí, které možná neznáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Förtsch / Unsplash

Bitcoin jako nejznámější kryptoměna zůstává stále předmětem velkého zájmu a debat. Ale co víte o Bitcoinu mimo jeho cenovou hodnotu a investiční potenciál?

Článek

V tomto článku se podíváme na 7 zajímavých faktů o Bitcoinu, které možná neznáte:.

  1. Původ jména „Bitcoin“ - Identita tvůrce Bitcoinu, známého pod pseudonymem Satoshi Nakamoto, zůstává stále neznámá. Samotný název „Bitcoin“ pravděpodobně pochází z anglického slova „coin“ (mince) a také „bit“ (jednotka digitální informace). To odráží jeho povahu jako digitální měny založené na matematických principech.
  2. První Bitcoinová transakce - První známá Bitcoinová transakce se uskutečnila 12. ledna 2009 mezi Satoshi Nakamotem a vývojářem Halem Finneyem. Kromě toho, že byl Finney jedním z prvních lidí, kteří se podíleli na vývoji Bitcoinu, byl prvním příjemcem Bitcoinové transakce vůbec.
  3. Ztracené Bitcoiny - Mnoho lidí si neuvědomuje, že přibližně 20 % z celkového počtu existujících Bitcoinů je navždy ztraceno. To je způsobeno různými faktory, jako jsou ztracená hesla ke kryptoměnovým peněženkám nebo zapomenuté Bitcoinové adresy.
  4. Pizza za Bitcoin - V květnu 2010 byla uskutečněna jedna z prvních reálných transakcí pomocí Bitcoinu, když programátor Laszlo Hanyecz zaplatil 10 000 Bitcoinů za dvě pizzy. Tato transakce je dnes často považována za první oficiální nákup zboží za Bitcoin.
  5. Matematická omezenost - Existuje pevný limit na počet Bitcoinů, které mohou být vytěženy. Celkový počet Bitcoinů, které kdy budou existovat, je omezen na 21 milionů. Toto matematické omezení bylo navrženo, aby zabránilo nekontrolované inflaci a udrželo hodnotu Bitcoinu.
  6. Bitcoinová těžba - Proces vytváření nových Bitcoinů se nazývá těžba (mining). Těžaři používají výpočetní sílu k ověřování transakcí a řešení matematických problémů. Za svou práci obdrží nově vytvořené Bitcoiny a také poplatky za zpracování transakcí.
  7. Světový Bitcoinový den - 22. května oslavují bitcoinoví nadšenci Světový Bitcoinový den, aby připomněli význam a přínos Bitcoinu pro finanční svět a technologické inovace.

Bitcoin je nejen průkopníkem digitálních měn, ale také fascinujícím fenoménem. S jeho stále rostoucí popularitou a významem v moderním světě je Bitcoin důležitým tématem, kterému stojí za to věnovat pozornost. Nebo se mýlím?

F.

Zdroje

Úvodní fotografie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz