Hlavní obsah
Finance

Jak se chránit před inflací a jaké investice jsou nejlepší pro ochranu kupní síly peněz?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anne Nygård / Unsplash

Inflace je všeobecný růst cen zboží a služeb, který snižuje hodnotu peněz a jejich kupní sílu.

Článek

Jak inflace ovlivňuje naši ekonomiku a naše osobní finance? Jak se můžeme bránit proti inflaci a jaké investice nám mohou pomoci udržet si nebo dokonce zvýšit hodnotu našich úspor?

Jak inflace ovlivňuje naši ekonomiku a naše osobní finance

Inflace má negativní dopad na celou ekonomiku, protože zvyšuje náklady na výrobu, snižuje konkurenceschopnost firem, zhoršuje platební bilanci, zvyšuje zadluženost státu a oslabuje důvěru spotřebitelů a investorů. Inflace také snižuje reálné mzdy a důchody, což ovlivňuje životní úroveň obyvatelstva. Inflace také znehodnocuje peníze uložené na běžných nebo spořicích účtech, které neposkytují dostatečné zhodnocení, aby pokryly růst cen. Podle statistik ČNB mají Češi dnes více než 1 bilion Kč na běžných účtech, to je celých 1 000 miliard Kč. Přitom každoroční cílená inflace ČNB je 2 % a skutečná ji často překonává. To znamená, že hodnota peněz nás všech na běžných účtech se každý rok sníží o celých 20 miliard korun.

Jak se bránit proti inflaci

Abyste si udrželi, nebo dokonce navzdory inflaci zvýšili svůj kapitál, musíte mít zdroj výnosu po zohlednění všech nákladů a vlivu inflace. Jinými slovy, výnos je nezbytný k tomu, aby vaše prostředky v době odchodu do důchodu vzrostly na dostatečně velkou částku, která vás ochrání před negativními dopady inflace. Ale kam investovat, abyste ochránili svoje peníze, když je inflace?

Jaké investice jsou nejlepší pro ochranu kupní síly vašich peněz

Mezi nejoblíbenější aktiva, která mohou poskytnout ochranu proti inflaci, patří:

  • Investice do nemovitostí
  • Finanční trhy
  • Zlato

Investice do nemovitostí

Jednou z nejběžnějších forem investic je pravděpodobně nákup nemovitostí. Investice do nemovitostí není špatným rozhodnutím, jak se zajistit proti inflaci, ale nemusí být vždy tím nejlepším. Obecně se má za to, že náklady na bydlení by neměly být vyšší než 30 % měsíčního platu. V opačném případě bude obtížné udržet si svůj životní styl a člověk bude muset změnit některé své spotřební návyky: jídlo, služby, auto, dovolená… Stojí za zmínku, že index cen bydlení ve Česku se blíží rekordním hodnotám.

Finanční trhy

Finanční trhy nabízejí širokou škálu možností, jak investovat a zhodnotit své peníze. Mezi nejpopulárnější patří:

  • Akcie
  • Dluhopisy
  • Fondy
  • ETF
  • Komodity
  • Měny
  • Kryptoměny

Každý z těchto nástrojů má své výhody a nevýhody, rizika a návratnosti. Obecně platí, že čím vyšší je potenciální výnos, tím vyšší je i riziko ztráty. Proto je důležité mít diverzifikované portfolio, které obsahuje různé typy aktiv s různou korelací s inflací. Některá aktiva jsou totiž citlivější na inflaci než jiná.

Akcie

Akcie jsou podíly na vlastnictví společnosti, které se obchodují na burze. Akcie mohou poskytnout dva typy výnosů: dividendy a kapitálový zisk. Dividendy jsou pravidelné platby, které společnost vyplácí svým akcionářům z části svého zisku. Kapitálový zisk je rozdíl mezi cenou, za kterou jste akcii koupili, a cenou, za kterou jste ji prodali. Akcie jsou považovány za jedno z nejlepších aktiv pro ochranu proti inflaci, protože společnosti mohou zvyšovat ceny svých výrobků a služeb v reakci na růst cen a tím udržovat nebo zvyšovat své zisky a dividendy. Nicméně ne všechny akcie jsou stejně vhodné pro boj s inflací. Některé sektory jsou více ovlivněny inflací než jiné. Například energetický sektor, komoditní sektor nebo technologický sektor mohou mít lepší výkon v době inflace než například telekomunikační sektor, finanční sektor nebo spotřebitelský sektor.

Dluhopisy

Dluhopisy jsou dluhové cenné papíry, které vydávají státy, korporace nebo jiné subjekty, aby si půjčily peníze od investorů. Dluhopisy slibují vrátit nominální hodnotu (jmenovitou částku) na konci doby splatnosti a pravidelně platit úrok (kupon). Dluhopisy jsou považovány za konzervativnější investici než akcie, protože mají nižší riziko a nižší volatilitu. Nicméně dluhopisy jsou také velmi citlivé na inflaci, protože inflace snižuje reálnou hodnotu budoucích plateb z dluhopisů. Pokud je inflace vyšší než úroková míra dluhopisu, investor prodělává na kupní síle svých peněz. Proto je důležité sledovat poměr mezi nominálním úrokem a inflací. Pokud je nominální úrok nižší než inflace, hovoříme o negativním reálném úroku. Pokud je nominální úrok vyšší než inflace, hovoříme o pozitivním reálném úroku. Obecně platí, že investor by měl preferovat dluhopisy s pozitivním reálným úrokem, které mu zajistí ochranu proti inflaci. Mezi takové dluhopisy patří například indexované dluhopisy, které mají úrokovou míru navázanou na inflaci nebo na nějaký index cen.

Fondy

Fondy jsou kolektivní investiční nástroje, které shromažďují peníze od mnoha investorů a investují je do různých aktiv podle stanovené strategie. Fondy mohou být otevřené nebo uzavřené, podle toho, zda umožňují investorům kdykoli vstoupit nebo vystoupit z fondu. Fondy mohou být také aktivně nebo pasivně spravované, podle toho, zda se snaží porazit trh nebo ho pouze kopírovat. Fondy mohou investovat do různých typů aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, komodity, měny, kryptoměny nebo jejich kombinace. Fondy jsou považovány za vhodný způsob, jak diverzifikovat portfolio a snížit riziko. Nicméně fondy také účtují poplatky za správu a obchodování, které snižují výnosy investorů. Proto je důležité porovnávat výkonnost a náklady různých fondů a vybírat ty, které nabízejí nejlepší poměr mezi rizikem a výnosem.

ETF

ETF (Exchange Traded Fund) je speciální typ fondu, který se obchoduje na burze jako akcie. ETF sleduje určitý index, sektor, komoditu nebo jiné aktivum a poskytuje investorům možnost investovat do něj s nízkými náklady a vysokou likviditou. ETF jsou považovány za jednoduchý a efektivní způsob, jak získat expozici k různým trhům a aktivům bez nutnosti vlastnit je přímo. ETF také umožňují investorům snadno upravovat své portfolio podle svých preferencí a očekávání. Mezi nejpopulárnější ETF patří například SPY (S&P 500 Index ETF), QQQ (Nasdaq 100 Index ETF), GLD (Gold ETF) nebo VTI (Vanguard Total Stock Market ETF).

Komodity

Komodity jsou základní suroviny, které se používají k výrobě jiných zboží a služeb, jako jsou například ropa, zemní plyn, zlato, stříbro, kukuřice, pšenice nebo káva. Komodity se obchodují na specializovaných trzích, kde se stanovují jejich ceny podle nabídky a poptávky. Komodity jsou považovány za dobrý způsob, jak se chránit proti inflaci, protože jejich ceny obvykle rostou spolu s cenami ostatních zboží a služeb. Nicméně komodity jsou také velmi volatilní a ovlivněné různými faktory, jako jsou počasí, geopolitika, spekulace nebo regulace. Proto je důležité být opatrný při investování do komodit a používat vhodné strategie a nástroje.

Měny

Měny jsou prostředky směny mezi různými zeměmi a regiony. Měny se obchodují na mezinárodním trhu zvaném Forex (Foreign Exchange), kde se stanovují jejich směnné kurzy podle nabídky a poptávky. Měny jsou považovány za zajímavý způsob, jak využít různé ekonomické a politické situace a očekávání v různých částech světa. Nicméně měny jsou také velmi rizikové a ovlivněné různými faktory, jako jsou úrokové sazby, inflace, rozpočtové deficity, obchodní bilance nebo intervence centrálních bank. Proto je důležité být dobře informovaný a používat vhodné strategie a nástroje.

Kryptoměny

Kryptoměny jsou digitální měny, které využívají kryptografii k zajištění své bezpečnosti a decentralizace. Kryptoměny se obchodují na specializovaných platformách zvaných kryptoburzy, kde se stanovují jejich ceny podle nabídky a poptávky. Kryptoměny jsou považovány za revoluční způsob, jak přenášet hodnotu bez potřeby prostředníků, jako jsou banky nebo vlády. Nicméně kryptoměny jsou také velmi nestabilní a ovlivněné různými faktory, jako jsou technické problémy, hackerské útoky, regulace nebo spekulace. Proto je důležité být obezřetný při investování do kryptoměn a používat vhodné strategie a nástroje.

Zlato

Zlato je drahý kov, který má vysokou hodnotu a je považován za univerzální platidlo. Zlato se obchoduje na různých trzích, jako jsou například burza, futures nebo fyzický trh. Zlato je považováno za tradiční způsob, jak se chránit proti inflaci, protože jeho cena obvykle roste v době ekonomické nejistoty nebo krize. Nicméně zlato je také ovlivněno různými faktory, jako jsou nabídka a poptávka, náklady na těžbu, geopolitika nebo sentiment trhu. Proto je důležité být opatrný při investování do zlata a používat vhodné strategie a nástroje.

Závěr

Inflace je všeobecný růst cen zboží a služeb, který snižuje hodnotu peněz a jejich kupní sílu. Inflace má negativní dopad na celou ekonomiku i na osobní finance jednotlivců. Abyste si udrželi nebo dokonce navzdory inflaci zvýšili svůj kapitál, musíte mít zdroj výnosu po zohlednění všech nákladů a vlivu inflace. Mezi nejoblíbenější aktiva, která mohou poskytnout ochranu proti inflaci, patří investice do nemovitostí, finanční trhy nebo zlato. Každé z těchto aktiv má své výhody a nevýhody, rizika a návratnosti. Proto je důležité mít diverzifikované portfolio, které obsahuje různé typy aktiv s různou korelací s inflací. Také je důležité sledovat vývoj inflace a úrokových sazeb a pravidelně přehodnocovat svou investiční strategii.

F.

Anketa

Bráníte své úspory před inflací?
Ano, investuji
46,2 %
Ne, mám peníze na spořícím či běžném účtu
38,5 %
Nemám žádné úspory
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Zdroje

Úvodní fotografie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz