Hlavní obsah
Finance

Kdyby Češi přestali sázet, mohou jít do důchodu s miliony na účtě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Lambert / Unsplash

Zkoušíte-li i vy občas své štěstí prostřednictvím automatů, kurzových sázek, loterií, stíracích losů či rulety pak dávejte dobrý pozor. Následující řádky jsou totiž určeny právě pro vás.

Článek

Podle nedávno publikované zprávy prosázeli loni Češi rekordních 759,3 miliard korun, přičemž vklady se meziročně zvýšily o neuvěřitelných 44 %. Jednoduchým přepočtem na obyvatele dojdeme k následujícímu výsledku - každý z nás vsadil v průměru 200 Kč denně.

A prohrál.

Není totiž žádným tajemstvím, že drtivá většina sázejících skončí v mínusu, což ostatně potvrzují i statistiky. Ty mimo jiné říkají, že z každé vsazené stokoruny se sázejícím vrátí 90 Kč. Průměrně tedy každý sázející přijde o 10 %. Při sázce 200 Kč denně (=6000 Kč měsíčně) činí průměrná ztráta cirka 600 Kč měsíčně.

Někdo si možná řekne, že to není nikterak závratné číslo. Opak je ale pravdou. Proč?

Představme si průměrně sázejícího Čecha, budeme mu říkat třeba Franta, který, jak už jsme si řekli výše, přijde kvůli sázení měsíčně o 600 Kč. Jelikož je Frantovi pětadvacet a do důchodu mu tedy zbývá cca 40 let, můžeme si jednoduše spočítat, kolik by Franta měl, kdyby přestal sázet a raději si oněch 600 Kč měsíčně rovnou ukládal na běžný účet:

600*12*40 = 288 000 Kč

V tomto případě by měl Franta po 40 letech na účtu 288 000 Kč. A kromě ušetřených peněz by jistě ušetřil také spoustu času, který by mu jinak sázení vzalo. To není zase tak špatné, nemyslíte?

Ale vy se asi ptáte, kde jsou ty miliony, které byly zmíněny v titulku. Tak pojďme na to.

Představme si, že Franta ušetřené peníze jen neukládal na běžný účet, ale že prostředky investoval. Do čeho? Mohly to být například nemovitosti, akcie, dluhopisy, kryptoměny či cokoliv jiného. O tom ale tento článek není, rozbor výběru vhodného investičního instrumentu by totiž vydal na několik takových článků…

Pro zjednodušení uvažujme, že Franta ušetřené peníze investoval s ročním zhodnocením 8 % (takový je například průměrný roční výnos veřejně obchodovaného akciového indexu S&P 500 za posledních sto let).

Pokud by tedy Franta investoval 600 Kč měsíčně s osmiprocentním ročním výnosem, měl by po 40 letech investování 2 108 569 Kč (bez započítání poplatků). A to už je slušné „přilepšení“ na důchod!

Foto: Investplus.cz

Výnos po 40 letech

A co si z toho odnést? Na uvedeném případě lze velmi zřetelně vidět, jak se lidé svými neuváženými kroky (v tomto případě sázením) připravují o nemalé peníze. Ne nadarmo se říká, že tajemství bohatství netkví v tom, kolik člověk vydělá, ale jak se svými penězi naloží. Tak na to pamatujte.

F.

Zdroj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz