Hlavní obsah
Zdraví

Jak podpořit imunitu u dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/

deti, imunita, zima

Bohužel tu máme zimu, se kterou přichází spousta nemocných dětí… i dospělých. A to znamená často bojovku pro nás pracující maminky (či tatínky), kteří se musíme nějak popasovat s tím, že máme každou chvílí dítě doma s rýmou, kašlem atp. Co s tím?

Článek

1. Zařaďte do jídelníčku dítěte dostatek ovoce a zeleniny, aby mělo dostatek vitamínů. Vsaďte na sezonní zeleninu i polévky. Dost možná vaše dítě nad zeleninou ohrnuje nos, zkuste ji tedy „schovat“ do obyčejných jídel. Například můžete nastrouhat najemno mrkev do karbanátků či sekané nebo udělat omáčku zahuštěnou zeleninou. Ovoce pak můžete přidávat i do sladkých kaší/jogurtů nebo třeba dortů a bábovek.

2. Dbejte na to, aby děti měly dostatečný čas na odpočinek a spánek, nepřetěžujte je (škola to často dost možná udělá za vás a i školka může být pro malé dítě pořádně náročná). Dodržujte spánkovou rutinu, ideálně dávejte dítě spát každý den v podobný čas. Odpočinek a celkově spánek u dětí je velmi důležitý, nepodceňujte ho. Dítě má o mnoho větší potřebu spánku než my dospělí. Nezapomeňte dětskou ložnici často větrat a dopřát dítěti pro spánek příjemnou teplotu (přetopená místnost není úplně ideální).

3. Myslete na dostatek vitamínu D - nejen, že pomáhá udržovat poměr a vstřebávání vápníku a fosforu, má vliv i na činnost nervového systému a správnou imunitu. Vitamín D získáte pohybem na čerstvém vzduchu ale také z potravin (například ryb), ano myslím tím i rybí olej. Do jídelníčku tedy pravidelně zařaďte ryby, dále můžete využít například i vajíčka nebo houby. Na trhu ale existují i ochucené potravinové doplňky s rybím olejem (například Mollers omega, ty používáme my), které vám díky vůni a sladké příchuti pravděpodobně děti snědí s chutí.

4. Zajímejte se o střevní mikroflóru - prospěšné střevní bakterie jsou důležité nejen pro správné zažívání, ale zase také pro správnou imunitu (většina imunitních buněk se nachází právě ve střevech). Zdravý střevní mikrobiom je tedy základem pro správné fungování imunitního systému. Nezapomínejte tedy na zakysané výrobky a dostatek vlákniny ve stravě. Pak také v případě používání antibiotik na následná probiotika.

5. Betaglukany - to jsou přírodní polysacharidy, které najdeme třeba v houbách, kvasinkách (pivovarské kvasnice) a obilovinách. Oblibě se v poslední době těší hlavně ty z hlívy ústřičné. Pro naše tělo jsou tedy přirozené. Pomáhají hlavně ve chvíli, kdy bojujeme s infekcí nebo jsme dlouhodobě pod tlakem a vyčerpaní. Aktivují pak náš imunitní systém a působí jako antioxidant. Mimochodem pro nás dospělé může být zajímavé i to, že by měly snižovat hladinu krevního cukru, ovlivňovat krvetvorbu a upravovat střevní mikrobiom (to ocení ti, kdo bojují se střevními problémy).

6. Pak tu máme kolostrum - mlezivo plné cenných látek, které jsou potřebné pro budování imunity. Když zrovna nejste maminka po porodu, v dnešní době se dá sehnat jako výživový doplněk. Dost často právě v kombinaci s výše zmíněnými betaglukany a dalšími vitamíny skupiny D a C. Kolostrum má vysoký obsah imunoglobulinů, které posilují imunitu a také velké množství vitamínů a minerálů. Pomáhá tedy krom posílení imunity také ke zmírnění průběhu onemocnění a hladšímu průběhu. Pokud vám to celé přijde tak nějak zvláštní a nejste už z principu kolostru nakloněni, vězte, že jeho účinnost je potvrzena několika studiemi, takže není čeho se bát, je to látka pro tělo přirozená. Abyste dosáhli požadovaných výsledků, je dobré ho používat už s předstihem a dlouhodobě (například už při nástupu podzimu pro nadcházející zimní období).

Co si tedy z toho vlastně vzít? Já sama mám holčičku, co mi nastoupila do školky, a každou chvíli je doma s rýmou. Asi se tomu úplně nevyhneme. Ale za mě doporučuji dbát na dostatek vitamínů ze stravy, pohybu na čerstvém vzduchu, odpočinek, myslet na střevní mikrobiom a dostatek vitamínu D. Když nic z toho nepomůže, dát šanci některému z doplňků stravy.

Pokud jste maminka, co shazuje nějaké to kilo, můžete mrknout i na tenhle článek, kde zjistíte, jak na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz