Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejvyšší výhru v historii Riskuj! si odnesl hudebník

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

Soutěž Riskuj! skončila už v roce 2006. Přesto už tehdy nabízela výdělky, za které by se nemusely stydět ani tvůrci současných televizních soutěží.

Článek

Psal se únor roku 1994. Tedy něco málo přes rok od vzniku České republiky jako samostatného státu. Podmínky i nálada ve společnosti hrály ve prospěch nově vznikajících komerčních televizí. Zatímco dnešní TV Prima začala vysílat tehdy pod jiným názvem už v roce 1993, začátek vysílání TV Novy se datuje právě k únoru 1994. O úspěšný rozjezd této televize se navíc ve stejném roce mimo jiné zasloužil i legendární pořad Riskuj!.

„Zdravím přátele drobného hazardu, nebo malého riskování“

Abychom byli přesní, první dva roky nesl pořad název Risk!. Až v roce 1996 byla hra přejmenována tak, jak ji známe dodnes, tedy Riskuj!. A právě samotný risk byl jedním z hlavních rysů této vědomostní soutěže. Kdokoliv v ní chtěl výrazněji uspět, musel se prokázat nejen úctyhodnými vědomostmi, ale právě také jistým smyslem pro risk. I proto, jak dnes moderátor Jan Rosák vzpomíná, tehdy často vítal své diváky slovy: „Zdravím přátele drobného hazardu, nebo malého riskování.“ Když navíc k riskování a vědomostem přidáte ještě poměrně slušnou šanci vyhrát velké peníze, nebylo překvapením, že se tato televizní soutěž brzy zabydlela na televizních obrazovkách diváků.

Foto: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC BY-SA 4.0

Jan Rosák, dlouholetý moderátor oblíbené soutěže Riskuj!

Tři překážky na cestě k penězům

Cesta vítězů ale není tak jednoduchá, jako tomu je třeba v jiných soutěžích, kde náhoda a štěstí hrají významnější roli. Vítěz každého odvysílaného dílu Riskuj! totiž musí být úspěšný hned třikrát.

  1. Poprvé, hned v úvodním kole, se mezi sebou tři soutěžící perou o dvě postupová místa. Na výběr jsou různě složité otázky z několika tematických bloků. Čím je otázka těžší, tím více bodů může soutěžící získat. Dva nejúspěšnější se pak podívají do finále. Někdy pomůže také odměna „zdarma“ formou cihličky, která se čas od času objeví pod hracím polem místo otázky. V tomto kole cihlička bronzová potěší hráče hned třikrát. Ten, kdo navíc úspěšně zodpoví poslední zbývající otázku u daného tematického bloku, může správnou odpovědí na prémiovou otázku získat možnost volby – buď peněžitou odměnu, o kterou již nemůže přijít, nebo body.
  2. V kole druhém čeká na dva soutěžící celkem 36 otázek s různou bodovou hodnotou. Nejlehčí otázka má hodnotu 1 000 bodů, ta nejtěžší pak 70 000. I tady potěší hráče dárek zdarma v podobě stříbrné cihličky, a to celkem dvakrát během tohoto hracího kola. Kdo nasbírá bodů více, může se těšit do vysněného finále, kde už jde o reálné peníze.
  3. Finálové kolo je přitom také zásadní. V něm už totiž hráč mění v případě úspěchu body za finanční obnos. Z devíti nabízených otázek si musí zvolit tři, na které zároveň vsadí libovolný počet bodů, které dosud nahrál. V případě správné odpovědi se ze vsazených bodů stávají peníze. I tady čeká na hráče jedna pomoc v podobě zlaté cihličky.

Violoncellista Jiří z Pardubic

Na nejlepšího hráče všech doba pak vzpomíná již zmíněný moderátor Jan Rosák. Šlo o nenápadného hudebníka Jiřího z Pardubic, jehož největším koníčkem byla četba všeho druhu.

Pamatuju si na toho úplně nejúspěšnějšího, to byl pan Jiří… violoncellista z pardubické Komorní filharmonie, který ale opravdu věděl všechno. On byl něco jako doktor Vševěd.
Jan Rosák (v pořadu Snídaně s Novou)

Soutěže se zúčastnil celkem desetkrát v řadě. V případě vítězství v jednotlivém díle vám totiž standardně moderátor nabídl dvě možnosti. Buď si vzít všechny vyhrané peníze a skončit, nebo si vzít hned jen půlku a o tu druhou si zasoutěžit v případě postupu do finále v následujícím díle. Jiří vyhrál celkem devětkrát, jeho cesta skončila až v desátém díle, který si můžete pustit ve videu níže.

Milionová výhra

Pan Jiří se během těch několika návštěv v Riskuj! stal milionářem. Doslova. V posledním díle, ve kterém už tedy našel přemožitele, mu Jan Rosák shrnuje, na jakou celkovou částku si během hraní této soutěže přišel. „Jeden milion, padesát čtyři tisíc a pět set korun, abych byl přesný, ještě jedna prémie k tomu,“ zní shrnutí Jiřího cesty z úst Jana Rosáka.

Historicky nejvyšší výhra v Riskuj! tak má hodnotu 1 059 500 korun. A pokud se TV Nova nerozhodne soutěž, která skončila v roce 2006, obnovit, držitelem tohoto rekordu zůstane i nadále zaslouženě pan Jiří.

Zdroje:

  • Riskuj!. Riskuj – 2.8.2016 repríza (publikováno 3. srpna 2016, dostupné ZDE).
  • Tv.nova.cz. Jan Rosák si vyzkoušel otázky z Riskuj! Vědomosti si udržuje sledováním Na lovu (publikováno 29. ledna 2024, dostupné ZDE).
  • Tv.nova.cz. Jan Rosák o devadesátkách a soutěžení: Byla to léta riskování? (publikováno 5. května 2024, dostupné ZDE).
  • Cs.wikipedia.org. Riskuj! (dostupné ZDE).
  • Idnes.cz. Nova chce omládnout, Riskuj! skončí (publikováno 15. března 2006, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz