Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Nenechte si odřít na parkovišti auto, další tři užitečné rady, jak tomu předejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / wirestock

Obrázek je ilustrační

Už dávno víme, že nemáme parkovat vedle aut, ve kterých jsou autosedačky. Je třeba také dávat pozor na parkování v zatáčkách a na absenci kamery. I tak by šly shrnout první tři rady v jednom z mých dřívějších článků. Nyní nabízím další tři.

Článek

Asi jsme si to zažili téměř každý. Vrátíme se k zaparkovanému autu a už z dálky vidíme škrábanec nebo promáčklinu, která tam dříve nebyla. Přesně takovou zkušeností si dle tiskové mluvčí společnosti Uniqa Evy Svobodové prošlo na 90 % řidičů. Informaci přinesl deník.cz.

Byť je ale statistika neúprosná, často lze takovým nepříjemnostem předejít. Stačí jen umět trochu předvídat a nebát se pracovat se statistikou. Tři praktické rady, které pro velkou část čtenářů byly novinkou (soudě dle komentářů pod článkem), už jsem shrnul ve článku Odřel vám na parkovišti někdo auto a zmizel? Tady jsou tři rady, jak tomu předejít. Teď se pojďme podívat na další tři, které vám mohou ušetřit nejen peníze, ale i vaše nervy.

Zvolte si vhodný čas, kdy někam jedete

Alternativní rady jako jezděte méně, běžte raději pěšky nebo prodejte auto nejsou namístě, byť je obsahuje každý druhý komentář pod tímto typem článků. Za dobrý tip ale považuji zvolit si takový čas návštěvy např. obchodu nebo posilovny, kdy víte, že dané parkoviště bude poloprázdné. Samozřejmě, že v mnoha případech nemáme na vybranou a nejpraktičtější je se zastavit v obchodě přímo po cestě z práce, musíme ale počítat s tím, že s větším množstvím aut roste vyšší pravděpodobnost nehody.

Parkujte raději mezi dvě auta

Tuto radu lze využít jen v některých situacích. Osobně jezdím třeba do práce na osmou ranní. Parkoviště je v tu dobu poloprázdné, takže se dá zaparkovat tak, aby vedle mě nestálo žádné auto. Mnohem chytřejší mi ale přijde najít si dvě auta, která mají mezi sebou jedno dostatečně široké volné parkovací místo a zaparkovat tam. Proč?

Obě auta jsou už jsou totiž zaparkovaná, můžou mě tedy odřít jedině při odjezdu. Pokud však zaparkuji na volné ploše a očekávám, že během desítek minut se parkovací plocha stejně zcela zaplní, pak je riziko odření mého vozidla hned dvojnásobná. K odření totiž může dojít jak při příjezdu a parkování obou sousedních vozidel, tak i při jejich odjezdu. Samozřejmě v případě, že odjedou dříve než já. Paradoxně je pak tedy mnohem bezpečnější zaparkovat mezi dvě stojící auta, než někde postavit svůj vůz jako samostatný solitér.

Parkujte tak, abyste nenamíchli druhé

Už jsem několikrát byl svědkem situace, kdy špatně nebo drze zaparkované auto přivolalo negativní pozornost ostatních a vedlo v některých případech k úmyslnému poškození vozidla. Může to být v situaci, kdy se někdo postaví autem neoprávněně na místo pro rodiče s dětmi. V jiném případě přes dvě parkovací místa. Nebo se naopak nalepí téměř na krajní čáru parkovacího stání a jeho soused má pak problém vystoupit a nezdráhá se schválně udeřit dveřmi svého auta do toho vašeho. Parkujte tedy slušně, aniž byste druhé dráždili a dávali jim záminku k nepěknému jednání.

Ne vždy je samozřejmě možnost všechny tyto rady aplikovat. Někdy jsme rádi, že najdeme jedno poslední místo při cestě z práce. Tam pak moc není o čem přemýšlet. Ale jsem si jistý, že rady z obou článků musí nutně vést ke snížení pravděpodobnosti, že vám někdo do auta na parkovišti narazí nebo vám vozidlo jakkoliv poškodí. A tomu se vyhnout chceme. Chytré řešení může být i zakoupení si parkovacího stání, tak jak to udělal třeba můj tchán, byť za něj utratil v Praze 950 000 Kč (psal jsem o tom ZDE). Každopádně první krok je analýza vlastního stylu parkování. To, jestli si nějaké rady vezmeme k srdci, je už záležitostí každého z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz