Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nový školní rok je tu, na kolik státních svátků a dnů volna se můžeme těšit tentokrát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Víte, jestli květnové svátky připadají na pracovní dny nebo víkend? Se začátkem nového školení roku jsou toto otázky, které si vždy pokládám. Níže proto nabízím přehled volna, které nás v následujících deseti měsících čeká.

Článek

Brzy budeme moci říct, že je školní rok v plném proudu. A s ním přichází mnoho očekávání. Studenti se vracejí do lavic, učitelé plánují vzdělávací programy a rodiče se připravují nejen na hektická rána. Velká část nás všech pak ve školním roce vyhlíží dny volna. Těmi jsou dovolené, víkendy, samozřejmě také prázdniny a státní svátky.

Školní prázdniny

MŠMT již zveřejnilo (odkaz ZDE), kdy se můžou obyvatelé jednotlivých okresů těšit na jarní prázdniny. Zároveň připomíná, že školní rok začíná „až“ v pondělí 4. září 2023 a zmiňuje také termín podzimních, vánočních a pololetních prázdnin:

  • podzimní prázdniny (čtvrtek a pátek 26. a 27. října 2023);
  • vánoční prázdniny (začátek v sobotu 23. prosince 2023 a konec v úterý 2. ledna 2024);
  • pololetní prázdniny (pátek 2. února 2024).

Státní svátky ve školním roce 2023/2024

Také státní svátky jsou pro většinu z nás dny volna. V porovnání s minulým školním rokem 2022/2023 jsme na tom se svátky, které připadají na pracovní dny, přesně o jeden den lépe (celkem 9). Za zmínku stojí, že Štědrý den připadá opět na víkend, tentokrát je to neděle. Den vzniku samostatného Československa připadá na sobotu. Zbytek svátků, včetně těch květnových, se objevují vždy v pracovním týdnu mezi pondělím a pátkem.

Nárok na dovolenou v práci

Další dny jsou obvykle spjaty s dovolenou, kterou čerpáme u svých zaměstnavatelů. Alespoň tedy pokud jsme zaměstnanci. Připomínám, že základní výměra dovolené je 20 dní viz § 211 až 223 zákoníku práce. Dle praxe už ale víme, že velká část zaměstnavatelů nabízí o týden, někdy i dva a více dovolené navíc. Nově nás navíc u dohodářů (těch, kteří pracují na DPP nebo DPČ) čekají změny, které i těmto lidem přinesou nárok na dovolenou.

Správně zvolené volno přinese peníze navíc

Dovolte mi malou odbočku. Jediná volba pracovní dovolené (ze všech těch druhů volna) je víceméně v rukou zaměstnance. Tedy pokud s tím jeho zaměstnavatel souhlasí. Nezapomeňte proto také na to, že se dovolená „proplácí“ každé čtvrtletí v roce jinak. Výše proplacené částky se odvíjí od výše mzdy, jakou jste pobírali v minulém čtvrtletí viz § 222 zákona 262/2006 Sb. zákoníku práce. Jednou na tom tedy můžete dost vydělat, jindy to na výplatní pásce naopak ani nepoznáte. Osobně jsem na tom v březnu tohoto roku „vydělal“ celých 18 360 Kč navíc. Přečíst si o tom můžete ve článku: Vyplatí se dovolená ještě v březnu? Mně firma nevědomky vyplatí o 18 360 Kč více.

Ve finále nás tedy čeká dnů volna víc než dost. Je na nás, jak těch několik příležitostí využijeme. Jen ohledně státních svátků nezapomeňme na to, že mají svůj důležitý význam a historický kontext, který stojí za to si připomenout. Nebo alespoň našim dětem, které nemusí právě historickému kontextu bez našeho zapojení se vždy správně porozumět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz