Hlavní obsah

Obézní Zounar a jeho videa v posilovně baví společnost. Nechce dopadnout jako Norbert Lichý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Zounar, publikováno s písemným souhlasem Martina Zounara

Martin Zounar

U jeho videí se zasmějete. Zároveň ale mají i edukativní podtext. Martin Zounar šel do sebe, co se týče vlastního zdraví a pohybu. Cvičí, natáčí vtipná videa a je inspirací pro ostatní.

Článek

Ještě to není ani rok, co nás opustil známý český herec Norbert Lichý. Přišlo to náhle, rychle, překvapivě. Jeho odchod pak byl dlouhou dobu poměrně hodně diskutován. V souvislosti s touto smutnou událostí se pak často skloňovala právě obezita a nezdravý životní styl slavného herce, což alespoň z části patrně přispělo k jeho tragickému konci.

Existuje jedno přísloví, které říká, že chytrý je ten, kdo se poučí z vlastních chyb, zatímco ještě chytřejší ten, který se poučí z chyb druhých. Tento text je o Martinovi Zounarovi. Dalším skvělým herci, který také bojuje s nadváhou a nezdravým životním stylem. A přestože se nikde k odchodu Norberta Lichého nevyjádřil, zdá se, jako by se z jeho příběhu chtěl poučit. Svou popularitou a skvělým humorem je navíc, zdá se, schopen strhnout k dobré věci i další. A to je úctyhodné. Obzvláště v dnešní době, kdy s obezitou a nedostatečným pohybem bojuje téměř každý.

Foto: Wikimedia Commons / Show Jana Krause / CC BY 3.0

Norbert Lichý v Show Jana Krause

Jen čtyři z deseti nemají nadváhu

V inspirativním podcastu Ve vatě, který je zaměřený především na finance a investice, se před nedávnem (12. září 2024) věnovala moderátorka Markéta Bidrmanová se svými hosty tématu zdraví. Diskutovali v něm mimo jiné veřejně dostupné výsledky Eurostatu, které pro naši společnost nedopadly vůbec dobře. Tak například už více než polovina občanů trpí obezitou, a co se týče fyzické aktivity, která posiluje zdraví člověka, tu provozuje každý týden jen 7,5 % naší populace. Obecně se pak dá konstatovat, že kromě alkoholu jsou dalšími dvěma nejzásadnějšími problémy právě nedostatek pohybu a nezdravá strava, která často vede k obezitě.

Přiznání Martina Zounara

A tak je třeba ocenit upřímnost, odvahu, a také odhodlání Martina Zounara v posledních týdnech. Ten totiž upřímně a hlavně veřejně přiznal, že s nadváhou, nedostatkem pohybu a nezdravým životním stylem bojuje. Měl odvahu s něčím takovým vyjít navenek a sdílí teď odhodlání s tím něco udělat.

Proč tohle všechno dobrovolně podstupuji? Heleďte, jenom kvůli sobě… Mám zdravotní problémy s nohama. Je mně 57 let, mám nadváhu, opakuje se mi to… měl jsem nějaké zranění už, mně měnili už klouby. A pochopil jsem, že není čas na to jako, že něco přijde. Nepřijde. Chci být fit. Chci se dožít vnoučat a chci udělat určitej restart,“ otevřeně přiznává a znovu si uvědomuje, že zdraví máme jen jedno a měli bychom si ho vážit.

Vtipná videa s motivačním podtextem

Kromě toho, že na svém profilu na Instagramu vážně sdílí právě toto své odhodlání něco změnit, jeho poslední příspěvky jsou především videa z prostředí posilovny. A nechybí humor jemu vlastní. To navíc oceňují i jeho fanoušci. V komentářích pod jednotlivými videi totiž reagují vesměs pozitivně. Buď se smějí, anebo Martinovi Zounarovi děkují za sdílení a motivaci, kterou oni sami potřebovali.

A tak se zdá, že humor a péče o vlastní zdraví dohromady funguje. Vážím si lidí, kteří si dokáží ze sebe udělat srandu, a tím možná i nevědomě „nakopnout“ lidi kolem ke změně jejich vlastního života. A Martin Zounar je jeden z nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz