Článek
Pracovat s Michelin Guide můžete několika způsoby, ať už hledáte restauraci nebo se o něm chcete dozvědět více obecně:
Hledání restaurace:
- Webové stránky: Oficiální web Michelin Guide https://guide.michelin.com/us/en nabízí kompletní seznam restaurací oceněných hvězdičkami a Bib Gourmand (více o kategoriích později). Můžete filtrovat podle lokality, typu kuchyně, ceny a dalších kritérií.
- Mobilní aplikace: Aplikace Michelin Guide je zdarma ke stažení a funguje podobně jako webové stránky. Můžete ji využít i pro rezervace v některých restauracích.
Obecné informace:
- Hvězdičkové hodnocení: Hvězdy Michelin jsou nejznámějším oceněním a symbolem kulinářské excelence. Restaurace mohou získat jednu, dvě nebo tři hvězdy, přičemž tři hvězdy představují vrchol kulinářského umění.
- Bib Gourmand: Bib Gourmand je ocenění pro restaurace, které nabízejí dobré jídlo za rozumnou cenu.
- Příbory: Michelin rovněž používá symboly příborů k hodnocení kvality samotné restaurace (prostředí, obsluha apod.) – od jednoho příboru pro „docela příjemnou restauraci“ po pět pro „luxusní restauraci“. Červeně zbarvený příbor označuje „velmi příjemnou“ restauraci.
- Recenze: Michelin sice nepíše podrobné recenze, ale shrnutí klíčových vlastností restaurace najdete v průvodci.
Další tipy:
- Michelin Guide není jen o drahých restauracích. Kategorie Bib Gourmand nabízí skvělou možnost objevit výborné jídlo za přijatelnější cenu.
- Plánování: Pokud plánujete speciální příležitost nebo gurmánský výlet, můžete Michelin Guide využít k sestavení itineráře. Můžete si vyhledat restaurace s hvězdičkami v různých městech, která navštívíte, a vytvořit si tak skutečně nezapomenutelný kulinářský zážitek.
- Objevujte nové kuchyně: Michelin Guide je skvělým nástrojem pro objevování nových typů kuchyní, které byste si třeba normálně nevybrali. Můžete filtrovat podle typu kuchyně a najít tak skvělé restaurace zaměřující se na konkrétní regionální speciality nebo mezinárodní trendy.
- Sledujte trendy: Každý rok vydává Michelin Guide nové ediční ročníky, které odrážejí aktuální trendy v oblasti gastronomie. Můžete tak sledovat, jaké restaurace a kuchyně zrovna září a získávají ocenění.
- Vytvořte si vlastní seznam: Ať už jste gurmáni nebo se jen rádi dobře najíte, můžete si pomocí Michelin Guide vytvořit seznam restaurací, které byste rádi navštívili. Můžete si je kategorizovat podle ceny, typu kuchyně nebo zvláštních příležitostí.
- Dejte průchod svému vnitřnímu kritikovi: Michelin Guide sice stanovuje vysoké standardy, ale vaše vlastní preference jsou důležité. Nebojte se využít recenze od hostů a další zdroje, abyste si udělali co nejlepší obrázek o restauraci, než se tam vydáte.
Doufám, že vám tyto další tipy pomohou ještě více využít Michelin Guide a objevovat svět fantastického jídla!
Čeští kuchaři se dočkali v roce 2012, kdy získali toto prestižní ocenění Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise. V roce 2016 na michelinský seznam přibyl třetí český podnik, a to restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka.
Michelin Guide hodnotí restaurace pomocí hvězdiček:
- Jedna hvězdička: Vynikající kuchyně, která stojí za návštěvu.
- Dvě hvězdičky: Vynikající kuchyně, která stojí za zastavení.
- Tři hvězdičky: Vynikající kuchyně, která stojí za speciální cestu.
Získat hvězdičku od Michelin Guide je pro restaurace velkým uznáním a může mít významný dopad na jejich pověst a obchodní úspěch. Michelin Guide je považován za „bibli“ pro gurmány a gastronomické nadšence, kteří hledají nejlepší restaurace po celém světě.
Průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) Michelin Guide je renomovaný gastronomický průvodce, který je považován za jedno z nejdůležitějších hodnocení restaurací na světě. Gastronomický průvodce Michelin – bible gurmánů.
Průvodce Michelin byl poprvé vydán v roce 1900 bratry Édouardem a André Michelinem. Původně byl průvodcem pro francouzské řidiče a obsahoval informace o benzinových pumpách, garážích a restauracích. V roce 1926 začal průvodce udělovat hvězdičky restauracím a v roce 1931 byl systém hodnocení rozšířen na tři hvězdičky.