Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Muži nestárnou měl mít pokračování, bylo ale nemorální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archiv Marie Formáčkové

Zita Kabátová a Jan Pivec ve filmu Muži nestárnou

Když režisér Vladimír Slavínský před osmdesáti lety tento film točil, určitě ho nenapadlo, že bude mít diváky i v dalším tisíciletí.

Článek

Právě jsem se na něj dodívala a zase mě bavil. A to nejen proto, že se Zitou Kabátovou, která v něm hraje hlavní ženskou roli, jsem napsala několik knížek, ale prostě ten film mám ráda a zase se podívám, až ho objevím na některém televizním kanálu.

V podstatě je to jednoduchý příběh, který vznikl podle divadelní hry Jana Patrného, kterou velmi úspěšně uvádělo Nové divadlo Oldřicha Nového od roku 1940. Režisér příběh šarmantního Stáni Jarského, který postupně okouzlí tři generace žen, přepsal do scénáře a Oldřich Nový pochopitelně předpokládal, že hlavní roli dostane on. Asi by ji i dostal, ale z nějakých nepojmenovaných důvodů nechtěl, aby tam hrála Zita Kabátová, navíc Stáňovu první lásku, která prochází celým filmem a postupně stárne. Asi si ji nedovedl jako starou představit, ostatně u něho v divadle hrála tu prostřední. Jenomže režisér Slavínský k Nového překvapení nevyměnil Zitu Kabátovou, ale jeho a roli dostal Jan Pivec.

Film měl mimořádný úspěch, mimochodem Jan Pivec se během natáčení opravdu zamiloval a zanedlouho po premiéře se oženil s Janou Romanovou, která hrála prostřední z jeho lásek. Všem protagonistům film přinesl velkou slávu, a tak režisér Slavínský chtěl v tomto námětu pokračovat, ale obráceně. Plánoval natočit film Ženy nestárnou, kde by Zita Kabátová hrála ženu, do níž se zamilují postupně tři generace mužů.

Jenomže hned na začátku narazil. Jeho nápad se nelíbil hlavně novinářům, jimž připadalo nemorální, aby žena měla výrazně mladšího partnera. A tak z filmu sešlo, režisér si netroufl jít proti názoru novinářů, protože se obával, že by mohli negativně ovlivnit diváky, a ti by do kina nepřišli. Ano, názor novináře měl tehdy váhu.

Uteklo osmdesát let, z tvůrců a herců už není na světě nikdo a doba se výrazně změnila. Pohoršovat se nad tím, že má žena mladšího partnera nikoho ani nenapadne. Proč taky, věk je jenom číslo a kdybychom vycházeli ze Slavínského filmu, tak hrdinovi bylo ve finále necelých padesát a to dnes žádné stáří není. Stačí se podívat na dnešní padesátnice, hodně jich stále stojí za hřích, že?

Ale stejně by se mi líbilo, kdyby film, který tehdy vzbudil pohoršení a kvůli prudérním novinářům nevznikl, někdo natočil. Měla bych hned několik tipů, kdo byl mohl hrát hlavní roli a vy, kdo tenhle film máte rádi stejně jako já, určitě také.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz