Hlavní obsah
Satira

Ideálem státu je opilý kuřák za volantem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Tohle mi řekl kolega a ještě mi dovysvětlil, že za alkohol, cigarety, benzín a naftu inkasuje stát nejvyšší spotřební daň a navíc si její zvyšování může ušlechtile odůvodnit.

Článek

Samozřejmě stát, respektive jeho představitelé, které jsme si na pár let vhodili do volebních uren, nás občany nemůže nutit, abychom kupovali cigarety, alkohol, abychom měli stále plné nádrže svých vozů a strávili za volantem při neekonomicky rychlé jízdě co nejvíc času.

Ale my občané bychom měli být odpovědní a té naší nebohé a krizemi zmítané vládě bychom měli pomoci. Rozhodně bychom neměli nakupovat v zahraničí, kde to mají levnější, protože tím svým milovaným ministrům a ministryním nepomůžeme. Prosím, ani Nutellu tam nekupujme, i když je prý chutnější a levnější! Musíme nakupovat doma, protože jinak náš drahý stát nic ze spotřební daně mít nebude.

Měli bychom všichni kouřit, protože i tím svému státu vytrháváme trny z jeho paty. Jistě, všichni známe nazpaměť varující slogany na cigaretových krabičkách, ale stát je v nouzi, tak je musíme ignorovat. Stejné je to s alkoholem, i ten je zapsán na předním místě žebříčku nepřátel lidské společnosti, ale nedá se nic dělat, spotřební daň z něho je vysoká a státu tím pomůžeme.

Stejné je to s pohonnými hmotami, které naštěstí odebíráme stále v hojné míře, neboť elektromobilita v naší krásné zemí ještě klasická motorová vozidla nepřeválcovala. Ale nestačí to, navíc spousta málo uvědomělých občanů, hlavně žijících na hranicích s okolními státy, nezodpovědně jezdí tankovat tam.

Bohužel za léta boje proti kuřákům je málo míst, kde se kouřit dá. Už to nejde v dopravních prostředích, není to možné na většině pracovišť, dokonce se uvažuje o tom, že budou kuřáci vykázání i z parků, pláží a lesů. Ty lesy bych ovšem brala, víme, co s nimi dokáže udělat požár. Nevím, kdo tato omezující opatření navrhuje, ale vláda by si na takového člověka měla posvítit, protože je to jasný sabotér, který to se státním rozpočtem nemyslí dobře.

Já to naopak se svou rodnou zemí dobře myslím, ale mám obrovský problém. Jsem nekuřačka a abstinentka. Stydím se za to a jsem odhodlána s tím něco udělat. Respektive už jsem udělala, právě dnes jsem uvařila vaječný koňak a pro začátek jsem zapálila františka, abych si nejdřív na ten dým zvykla, než se odhodlám k zakoupení krabičky cigaret. Řidička jsem, ale jelikož se v okolí mého bydliště nedá zaparkovat, tak nejezdím. Ale nápad bych měla. Prodám byt a za utržené peníze budu trávit zbytek svého života v autě. Benzínu spotřebuji hodně a státu prospěji.

A ještě něco, uvědomělý občan, který bude holdovat alkoholu a bude připalovat jednu cigaretu od druhé, se jen stěží dožije důchodu. Tím pádem je tu další bonus, stát mu nebude muset platit důchod, ostatně čísla zvyšujícího se počtu důchodců jsou více než varovná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz