Hlavní obsah
Lidé a společnost

Označovat Jiřího Pomeje zkrachovalým producentem je nespravedlivé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marie Formáčková

Znala jsem ho léta letoucí a dnes bychom slavili jeho narozeniny. Bylo by mu devětapadesát, ale už pět let mu můžu gratulaci poslat jenom do nebe. Tam on totiž určitě je.

Článek

Když jsem ho viděla poprvé, byl studentem DAMU a já coby redaktorka ženského listu přišla na absolventské představení posledního ročníku, abych o něm napsala. Jirka mě zaujal, a tak jsem rozhovor udělala právě s ním. Zjistili jsme, že jsme oba narození v prosinci, tedy ve znamení Střelce, navíc nás dělí dvanáct let, jsem starší, a tím pádem jsme oba ve znamení Draka podle čínského horoskopu. Od té doby jsme se kamarádili a narozeniny každý rok oslavili společně. Ostatně fotografie je právě z jedněch našich společných narozenin.

Slavili jsme nejen naše narozeniny, několikrát Jirka sezval i další Střelce a to pak propukly oslavy z rodu nezapomenutelných. Měla jsem ho prostě ráda, pořád byl aktivní, nápady mu z hlavy létaly jako neřízené střely, stačilo jenom být v jeho přítomnosti a už měl člověk program na několik životů.

Dnes je nejčastěji označován jako zkrachovalý producent, ale jde jenom o jeden neúspěch vedle řady úspěchů, ale na ty se rádo zapomíná. Od mládí tančil, jeden čas dokonce závodně a dostal se i do baletu divadla v Českých Budějovicích, odkud pocházel. Pak přišla divadelní fakulta a poté spousta rolí, moderování a besedování, a jelikož mu jedno řemeslo nestačilo, začal produkovat. Úspěšných filmů byl dost, Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, jedna a dvě, tři díly Kameňáku. Problémy mu způsobil film Andělská tvář, na který si vzal jako producent úvěr, jenomže lidí do kina přišlo málo, a tak mu zůstal dluh, který ho pronásledoval několik let a hlavně se natrvalo začal spojovat s jeho jménem. Zřejmě právě tam byl začátek jeho fatální choroby, která ho nakonec z tohoto světa odvedla.

Ale neúspěšný určitě nebyl, kromě svých producentských počinů zahrál spousty rolí, jeho krásným hlasem k nám léta promlouvali například Jean-Claude van Damme, Sylvester Stallone nebo Arnold Schwarzenegger. Byl třikrát ženatý, všechny manželky byly a dvě stále ještě jsou pozoruhodnými ženami. Všechny jeho svatby byly nádherné a nešlo jenom o krátké svazky, s krásnou a milou Míšou Kuklovou byl třináct let.

Pro mě to byl kamarád, něco jako člen rodiny, a obdivovala jsem, že se nikdy nevzdával. Dokonce i tehdy, když přišel o svůj mimořádný hlas a rodinný přístav, měl plány do budoucna. Než ho jeho tatínek odvezl domů do Budějovic, odkud už se vydal jenom na poslední cestu, seděl u nás doma za kuchyňským stolem a plánoval. Vyprávěl mi, že založí konzervatoř pro handicapované, že tam budou studovat ti, které osud sice o něco připravil, ale zase jinde jim přidal. Měl to promyšlené do detailu, dokonce už věděl, kde bude konzervatoř sídlit a kdo bude ředitelem. Nestihl to, ale třeba to někdy za něho udělá někdo jiný.

A tak ti, Jirko, k dnešním narozeninám, posílám vzpomínku a jsem přesvědčená, že nejsem sama, kdo tě považuje za člověka, který uměl rozdávat radost a dělal náš svět veselejším a snesitelnějším, než se nám často jeví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz