Hlavní obsah
Lidé a společnost

Recept na Vánoce bez stresu jsem zdědila. A do hrobu si ho nevezmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Moje máma byla praktická a uměla si život zjednodušit. Díky tomu u nás doma kolem svátků byla pohoda a ani já si nikdy nervozitu do života nevpustila.

Článek

Nechápu, proč spousta lidí dělá z Vánoc závody na úrovni olympijských her, když jejich podstatou je pravý opak. Zklidnit se, lenošit, nemyslet na diety a mít radost z toho, že jsme se narodili a že žijeme. Moje máma to uměla a asi si to také odnesla z domova, stejně jako jsme to do svých životů přenesly i my, její dětí.

Stromek jsme mívali živý, v dobách mého dětství snad umělé ani neexistovaly, a tak ho táta dal do stojánku a zdobení už bylo na nás na dětech. Já to později ve své rodině ještě zdokonalila, pořídila jsem stromek umělý, ozdobila ho a v neporušeném stavu ho po svátcích odnesla do sklepa, kde v igelitovém pytli a plné kráse počkal do dalších Vánoc.

Cukroví moje máma pekla, ale nikoliv titěrné, nýbrž dost velké. Místo vanilkových rohlíčků pořádné rohlíky a místo lineckých koleček kola vykrojená sklenicí od hořčice. Každý jsme měli svých pár kousků a bylo to mimořádně dobré. Zkuste to, hotové je to hned a chutné stejně, jako to titěrné, ale možná i chutnější.

Pokud jde o vánočky, tak ty moje máma pekla. Ale já ne. Každý rok jsem je koupila, ale protože můj muž byl z rodiny, kde vše muselo být domácí a poctivé, vybalila jsem je z celofánu, sloupala z nich různé cedulky, dala je na plech na balkon a pak muže požádala, aby je z balkonu přinesl, že už určitě vychladly. Byl mým vánočkářským uměním nadšený a pravidelně o svátcích radil své matce, vyhlášené a skvělé kuchařce, ať si ode mne vezme na vánočky recept, protože je mám mnohem nadýchanější než ona.

U nás doma se na Vánoce nijak mimořádně neuklízelo, jen běžně, jako po celý rok. Ostatně co je to za hloupost mýt v mrazu okna, když se to může udělat, až se oteplí. Nikdy jsem se předvánočním gruntováním nezabývala a nehodlám na tom nic měnit. Velmi úsporné jsou i mé recepty na bramborový salát a rybu. Salát dělám jenom z brambor, vajec a majonézy, mimochodem je skvělý, porce ryb dám přes noc do zakysané smetany a druhý den je jen obalím ve strouhance a osmažím. A jsou perfektní.

Kdo však trváte na vůni čistících prostředků ve svátečním bytě, tomu nezištně poskytnu recept Ivanky Deváté, která nastříkala do rohů pokoje leštěnku, neboť její manžel Josef Vinklář si prostě na vygruntovaný byt potrpěl. A úplně nejlepší názor na vánoční uklízení mi poskytl Ivo Šmoldas. Podle něho je pošetilé uklízet, neboť bychom se měli držet křesťanské tradice a mít na paměti, že Ježíšek se narodil v chlévě a podle toho by to u nás mělo vypadat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz