Hlavní obsah

Sir Mick Jagger měl 4 tisíce žen a mnoho velkých průšvihů. Od královny Alžběty získal titul rytíře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Mick Jagger je jednou z nejvýraznějších postav rockové hudby. Jako frontman a zpěvák kapely The Rolling Stones se stal symbolem rebelie, vášně a nespoutaného života, čímž vždy fascinoval a stále fascinuje fanoušky po celém světě.

Článek

Sir Michael Philip Mick Jagger se narodil 26. července 1943 v Dartfordu v Anglii. Jeho otec byl učitelem tělesné výchovy a matka pracovala jako kadeřnice a politická aktivistka. Mick Jagger vynikal v akademických studiích a navštěvoval prestižní Dartford Grammar School, kde se seznámil s budoucím kytaristou The Rolling Stones Keithem Richardsem. Už v sedmnácti letech si řekli, že spolu něco podniknou. A také podnikli. Po střední škole pokračoval ve studiu na London School of Economics, kde studoval ekonomii.

Chtěl se stát politikem nebo ekonomem. Přestože svou akademickou kariéru nedokončil, jeho čas na LSE mu poskytl základy pro řízení finančních záležitostí kapely. Díky jeho obchodním schopnostem se The Rolling Stones stali jednou z nejvýdělečnějších kapel všech dob. Mick Jagger nezůstal pouze u tvorby s The Rolling Stones, ale také se pustil do sólové kariéry. Vydal několik alb, z nichž každé ukázalo jeho hudební všestrannost a schopnost přizpůsobit se různým hudebním stylům. Zpěvák se také prosadil ve filmovém průmyslu. Jeho herecká kariéra začala v roce 1970 ve filmu Performance, kde si zahrál roli rockové hvězdy Turnera.

I ve svém věku dokáže udělat pořádnou show

26.7. Sir Mick Jagger oslaví své 81. narozeniny. Svou neuvěřitelnou vitalitu si udržuje každodenním cvičením. Jak sám prozradil, cvičí 2-3 hodiny denně. Volno má jen jeden den v týdnu. Jeho otec, který se dožil 93 let, mu neustále vštěpoval, jak důležitý je pohyb a zdravý životní styl pro dobrou kondici. Mickův jídelníček se skládá především z čerstvého ovoce a zeleniny, kuřecího masa, ryb a celozrnných potravin. V roce 2019 podstoupil náročnou operaci výměny srdeční chlopně v New Yorku. Skupinu The Rolling Stones založil s Brianem Jonesem a Keithem Richardem v roce 1962, kluci se velmi rychle proslavili svým drsným a autentickým zvukem, který kontrastoval s tehdy dominantní popovou scénou. Kapela, která existuje přes 60 let, koncerty tradičně začíná skladbou Start Me Up. Mick Jagger je při vystoupeních většinou oblečen v černých kalhotách, košili a třpytivém stříbrném či jinak barevném saku.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Mick Jagger v roce 1976.

Písní z roku 1981 okamžitě rozhýbe řady nadšených diváků. Mick Jagger celý večer při zpěvu tančí, skáče, divoce gestikuluje a předvádí svoje osobité taneční kreace. Ač to tak nevypadá, Mick Jagger má na každé turné do detailu připravenou choreografii. Během koncertu je schopný uběhnout až 20 kilometrů. Stejně tak je vynikajícím textařem. Jeho texty jsou plné emocí, ironie a sociální kritiky. Například píseň Gimme Shelter je skrytým komentářem o násilí a chaosu, zatímco Miss You odráží jeho osobní ztráty a touhy. Jejich první koncert se odehrál 12. července 1962 v londýnském klubu Marquee. Od svého založení kapela vystupovala do roku 1982, kdy si dali pauzu. Mezi Jaggerem a Richardsem v té době nepanovaly dobré vztahy.

Život plný skandálů

Život Micka Jaggera je jako jízda na horské dráze. Je plný skandálů a kontroverzí. Jeho divoký životní styl zahrnuje nespočet večírků, drogových experimentů a bouřlivých vztahů. Mick Jagger byl několikrát zatčen za držení drog, což přidalo na jeho image rockového rebela. Nikdy se nevyhýbal problémům, místo toho je využíval k posílení své mystiky. Jedním z největších skandálů byla aféra s Davidem Bowiem v 70. letech. Ačkoli se oba nikdy k ničemu oficiálně nepřiznali, spekulace o jejich vztahu se staly součástí rockové mytologie.

Mick Jagger byl vždy známý svými četnými milostnými vztahy. Jeho první vážný vztah byl s Marianne Faithfull, britskou zpěvačkou a herečkou, plný vášní a dramat. Další významný vztah byl s modelkou Jerry Hall, se kterou má čtyři děti. Tento vztah byl jedním z nejstabilnějších v jeho životě, ačkoli i ten nakonec skončil rozvodem. Mezi další jeho známé partnerky patří Bianca Jagger, s kterou má dceru Jade, a L'Wren Scott, jejíž tragická smrt Jaggera hluboce zasáhla. Mick Jagger má osm dětí se šesti různými ženami, což je důkazem jeho bohatého osobního života. Každé z jeho dětí má svůj vlastní život a kariéru. Někteří následovali svého otce do světa showbyznysu, druzí na veřejnosti nejsou téměř vidět.

Foto: wikimedia commons/veřejně dostupné foto bez licence

Od královny Alžběty II. získal významný titul

V roce 2003 se Mick Jagger stal Sirem, když mu královna Alžběta II. udělila rytířský titul za jeho přínos hudbě. Pasován byl následníkem trůnu princem Charlesem na rytíře, a to s právem užívat titul Sir. Toto ocenění bylo některými vnímáno jako kontroverzní, vzhledem k jeho rebelskému obrazu a divokému životnímu stylu, který kontrastoval s tradičními hodnotami britské královské rodiny. Přesto toto uznání potvrzuje jeho nezměrný vliv na světovou hudbu a kulturu. Mick Jagger i Keith Richards mají každý svoji bronzovou sochu v rodném městě Dartfordu na náměstí One Bell Corner.

Mick Jagger je nejen ikonou rockové hudby, ale také symbolem nespoutaného života plného vášně, kreativity a skandálů. Jeho hudební tvorba ovlivnila generace fanoušků a jeho osobní život plný vzestupů a pádů je fascinujícím příběhem o slávě, lásce a lidské křehkosti. Navzdory všem skandálům a bouřlivým vztahům zůstává Mick Jagger jedním z nejvýraznějších a nejvlivnějších hudebníků všech dob. Jeho sólová a filmová tvorba, rytířský titul a vzdělání jsou důkazem, že Mick Jagger zůstává živoucí legendou, jejíž příběh pokračuje a inspiruje nové hudebníky.

a zdroj kniha Chladný barbar Mick Jagger

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz