Hlavní obsah
Názory a úvahy

Každý má právo žít nezdravě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Zákazy kouření skoro všude, neustálé démonizování fast foodu, strašení cukrem v limonádách a další nátlaky „zdravé“ společnosti začínají být trochu moc.

Článek

Autor tohoto článku šel nedávno do Mekáče na cheeseburger a uvědomil si jednu zásadní věc - stydí se tam jít. Nejdřív se musel omlouvat sám sobě, že opravdu ten burger měl naposledy před dvěma měsíci, a že si ho zase dlouho nekoupí. Pak byl u samoobslužné pokladny nervózní, a dokonce měl pocit, že se mu okolní mládež posmívá. Ale nebyla to pravda.

Za všechny tyto nepříjemné dojmy může přehnaný nátlak společnosti, který vycvičuje naše freudovské superego a toto superego pak tlačí na naše nebohá já. Přitom zbytečně. Mělo by se s tím přestat.

Bu bu bu, ale jenom trošku

Jistě, cpát se fast foodem každý den, místo vody pít jen sladké nápoje, kouřit jako prokopnutý komín a vůbec se mimo práci nehýbat rozhodně není úplně košer. Obézní člověk je neustále unavený, bez energie a jako feťák celý den nedělá nic jiného, než že shání svou „dávku“, kterou je v tomto případě chutné mastné nebo přeslazené jídlo. To ale neznamená, že by tomuto katastrofickému scénáři měli neustále naslouchat i lidé, kteří si dokáží dopřát fast food či nějaký ten koblížek jen za odměnu.

Mělo by to zůstat tak, jak to bylo asi před dvaceti lety: „Když budeš jíst hodně mastného a sladkého, tak budeš tlustý/á.“ Vždyť to přeci úplně stačí. Nepotřebujeme žádné dvouhodinové filmové osvěty o fast foodech, o cukru a kouření. Je to naše vlastní zodpovědnost.

Foto: Image by wayhomestudio on Freepik

Klíčem je střídmost

Každý má právo žít nezdravě. Každý má právo si určovat, co kdy bude jíst, pít anebo kouřit. Že to někdo nezvládne je jejich problém. Každý má svůj důvod, proč si k jídlu vybuduje nezdravý vztah. Je vlastně jedno, jaký ten důvod je. Je to jejich věc. Stejně s tím nikdy nepřestanou, dokud sami nebudou chtít. A jak se říká, zakázané ovoce je nejchutnější. Možná je různé přehnané rady v nezdravém stravování jedině podpoří. Proč by ale za chybu takovýchto lidí měli platit i ti, kteří problém nemají?

Kam až to dojde? Budeme se muset za chvíli stydět i za to, že si dáme třeba bábovku od babičky? Z jedné strany se nám neustále podsouvají XXL modelky, z druhé nás bije přes prsty požadavek zdravého životního stylu. Možná by bylo fajn nechat něco čistě na rozhodnutí lidí a netvářit se neustále jako spořádaná společnost, která si dá řízek jen na Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz