Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kočky ven nepatří. Nechte je zavřené doma, nebo si je vůbec nepořizujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Kočičky hrající si možná i na vaší zahradě považujete za milé a nepřijde vám, že by na tom bylo něco špatně. Jenže to, že je kočka schopná se sama vrátit, ještě neznamená, že ven patří. Svého psa také nenecháváte běhat po ulici, i když by se vrátil.

Článek

Obecně si lidé myslí, že kočka potřebuje venkovní život a že kočky zavřené v bytě jsou chudinky. Proč by si to také nemysleli, když je to u nás (především na vesnicích) starý zvyk. Kdysi ale kočky sloužily zejména k hubení drobných škůdců, což dnes již není vlivem vývoje deratizačních technologií zapotřebí. Někde na samotě se ještě venkovní (kastrovaná) kočička dá do jisté míry pochopit, ale ve vesnicích, a dokonce i městech to je dlouhotrvající problém. Kočička, která celý život zůstane zavřená doma, rozhodně strádat nebude, pokud se o ní budete dobře starat. Myslí si to ve svém krátkém apelu i Šárka Stará Jetelová, chovatelka koček s PP.

Nemoci, zranění a smrt

Asi nejdůležitější, co by mělo každého majitele kočky zajímat, je riziko, kterému kočku vystavuje, když ji nechá běhat venku. Kočka se může nakazit nespočtem parazitů, ale i nemocí od jiných koček a zvířat. Blechy, svrab, červi… Neobvyklá ale nejsou ani zranění od cizích psů, koček, zaklínění, srážek s autem, dokonce lidí a nesmíme zapomínat ani na nebezpečí, že vaši kočku někdo může omylem zavřít v garáži, v kůlně atp. a pak záleží jen na tom, za jak dlouho se tam osoba zase půjde podívat. Případů, kdy někomu takto kočka vběhla do garáže a pak tam dlouhé dny strádala o žízni a hladu, dokud nezemřela, bylo mnoho. O život kočku mimo nehody, jedovaté nástrahy a srážky s autem můžou připravit i samotní lidé, kdy někteří kočky na svém pozemku nesnesou natolik, že po nich střílejí ze vzduchovek. Tento čin je sice ohavný, ale v první řadě cizí kočka na jeho pozemku nemá co dělat a pokud například vyměšuje do pískoviště pro děti, lze do určité míry rozhořčení majitele pozemku pochopit. Jak může vědět, jestli je kočka odčervená? Samozřejmě zákony zakazují „jen tak“ ubližovat zvířatům, natož zvířatům, která mají majitele, ale chyba je především na straně toho, kdo kočku vůbec nechal běhat venku, neboť zákon porušil jako první.

Kočka je venku škodná

Že kočkám hrozí venku spousta neštěstí už víme. Nesmíme však zapomínat na to, že i kočka může být sama strůjcem neštěstí jiných tvorů. Kočky uloví všechno, co se hýbe a s čím si mohou hrát. Myši by nás nejspíše tolik mrzet nemusely, ale kočka nedělá rozdíly a nepohrdne ani chráněným ptactvem, hlodavci, ještěrkami a vůbec vším, co se hýbe a na co si troufne. Lovit bude především pro zábavu, i kdyby byla sebevíc najedená. Za jedno léto dokáže jediná kočka (vlastněná a krmená člověkem) ulovit i kolem sta drobných zvířat. Pochopitelně ještě víc je to u koček, které zdivočely úplně a loví pro svou obživu. Kočka domácí u nás ale za žádných okolností do přírody nepatří.

Nutnost kastrace nejen u samic

Se zdivočelými kočkami se nepochybně pojí i fakt, že mnozí benevolentní majitelé, kteří své kočky nechávají běhat venku, své kočky nekastrují. Případně kastrují spíše samice, aby jim nedotáhly koťata, ale nedochází jim, že jsou to stejnou mírou i nekastrovaní samci, kteří přispívají k přemnožení. Útulky pak praskají ve švech a adopce mezi lidmi příliš nefrčí. Koťátko je přeci roztomilejší. Přemnožení zdivočelých, ale i polozdivočelých, koček je pro krajinu, obce a útulky natolik neúnosné, že mají myslivci povolení divoké kočky střílet. V roce 2017 myslivci zastřelili celkem 11 208 toulavých koček. Samozřejmě hrozí, že si s divokou kočkou spletou právě tu vaši, kterou ven pouštíte „protože si chodí, kam chce“.

Závěrem

Jak potvrzuje i zmíněná chovatelka koček Šárka Stará Jetelová, kočka pro pestrý život být venku nepotřebuje. Zajímavé prostředí jí můžete nahradit spolehlivě doma nejen koupí prolézaček pro kočky, ale i tím, že se jí budete věnovat a hrát si s ní. Kočky by se neměly pouštět ven ani jednou za čas. Z osobní zkušenosti mohu dotvrdit, že jakmile se jednou kočka dostane ven, udělá cokoliv, aby tam mohla jít znovu. Tím, že lidé nechávají své kočky pobíhat venku, dokonce porušují zákon. Ustanovení § 13 odst. 1 v zákoně na ochranu zvířat proti týrání mimo jiné říká: „Každý je povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete, a učinit opatření proti úniku zvířat.“ Platí to pro všechna chovaná zvířata. Pro psy, krávy, koně, papoušky a světe div se, dokonce i kočky. Chyba mnoha vesnic a měst je však taková, že většinou kočky vypuštěné majiteli na volno neřeší. Pak jsou ale zase vesnice, které kočky nechávají odchytávat a v nejlepším případě je dávají kastrovat. Jediný omluvitelný způsob, jak kočku nechat pobývat venku, je na vodítku a pod dozorem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz