Hlavní obsah
Zdraví

Fascinující fascie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI - DALL.E3

Chcete se cítit lépe na duši i těle? Pomohou vám protažené, zdravé fascie (nebo ne?)

Článek

Takže pro začátek, cože jsou ty fascie?

Fascie se v češtině nazývají také povázky. Jde o pojivovou tkáň, kterou si můžete představit jako jemnou síť, která obaluje a propojuje svaly, orgány a další struktury v těle.

Fascie mají mnoho důležitých funkcí:

  • Podporují a chrání svaly, orgány a kosti.
  • Umožňují svalům klouzat proti sobě a pomáhají přenášet sílu při pohybu.
  • Udržují tvar těla a orgánů.
  • Mohou hrát roli v propriocepci, což je náš smysl pro tělesné vnímání, díky kterému víme, kde se v prostoru nacházejí různé části těla

Fascie jsou v poslední době předmětem zvýšeného vědeckého zájmu. Výzkumy naznačují, že zdravé fascie jsou důležité pro dobrou pohyblivost a celkové zdraví. Naopak ztuhlé nebo poškozené fascie mohou přispívat k bolesti a omezení pohybu. Existují různé techniky, jako je například automasáž a jóga, které se zaměřují na uvolnění a protažení fascií.

Pochopení fascií a jejich významu v těle, aneb trocha fascinující faktů

Fascie vzájemně propojují všechny orgány těla. Úkoly tkání fascií jsou však různorodé a zdaleka přesahují funkci pojivové tkáně.

Díky vysoké schopnosti vázat vodu představují fascie důležitý vlastní rezervoár vody v těle. Jejich elastická struktura umožňuje, že fascie fungují jako mechanické vyrovnávací systémy mezi nervovými a svalovými vlákny. Navíc fascie plní funkci biologických systémů vedení mezi buňkami těla. Rovněž se rozhodující měrou podílejí na imunitních obranných reakcích těla. Fascie tvoří významnou bariéru, která do značné míry omezuje pronikání cizorodých látek do buněk těla.

Tedy, zjednodušeně řečeno – fascie jsou pojivové tkáně, které obalují naše orgány, kosti, svaly, cévy, nervy…, zkrátka celé naše tělo. Představit si je můžete jako nekonečnou síť o několika vrstvách, ale obecně se udává povrchová a hluboká (tu tvoří kolagen a elastinová vlákna). Síť, která chrání všechny ty důležité věci v našem těle. Aby mohla fungovat správně potřebuje být neustále pružná.

Thorakolumbální fascie obklopuje zádové svaly. V podstatě spojuje ramena a boky. Je považovaná za nejdůležitější hlubokou fascii v lidském těle. V současné době je předmětem studia mnoho odborníků protože se zdá, že může být příčinou nespecifické bolesti zad.

Výhody uvolnění fascií pro fyzické a duševní zdraví

Omezená pohyblivost a napětí s nepříjemnými pocity bolesti může být známkou ztvrdlé fascie. Vytváří a regeneruje stresovanou fasciální tkáň v případě napětí, přetížení, bolestí svalů, s uklidňujícími účinky na muskulaturu. Tkáň fascie se skládá z kolagenu, vody, sloučenin bílkovin, sacharidů a látek, které to vše tmelí dohromady.

Fascie potřebují pravidelnou stimulaci, jinak ztrácí pružnost, ztuhnou a slepí se. Lidé se sedavým zaměstnáním, kteří pravidelně nesportují, budou mít pravděpodobně zhoršenou funkci fasciální tkáně. Existuje mnoho lidí, kteří mají bolesti zad, chronické bolesti zad, ale na rtg a magnetické rezonanci páteře, což je místo, kde lidé obvykle hledají příčinu bolesti, jsou bez patologického nálezu. Žádná stopa po něčem, co by mělo způsobovat bolest. Naopak mnoho jiných pacientů má hrozivé výsledky z magnetické rezonance, např. zdegenerované disky, ale nic je nebolí.

A co s tím?

Přes den můžete fasciím udělat dobře použitím nejrůznějších masážních pomůcek, jako jsou míčky nebo válce. Máte-li sedavé zaměstnání, pak to platí dvojnásob.

Ideálně každý druhý den je dobré dopřát si alespoň kratičkou sestavu a fascie protáhnout. K tomu vám dopomůže právě jóga, fasciální strečink, protahování, pilates, ale i speciální masáže či rehabilitace. Ano, někdy to bolí. Ale ucítíte, jak se vám "vleje krev do žil"… tedy do fascií.

Přeji všem krásné jaro.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám