Hlavní obsah

5 každodenních potravin, které dramaticky zvyšují riziko cukrovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ilustrační fotografie

V dnešní uspěchané době je péče o naše zdraví stále důležitější. Onemocnění, které může postihnout kohokoliv, je cukrovka. Víte, kterých potravin se vyvarovat, abychom minimalizovali riziko?

Článek

Cukrovka II. typu

Paradoxně začínáme cukrovkou s číslem II, protože právě této cukrovky se můžeme během života vyvarovat. Je totiž spojená s nezdravým životním stylem a stravou. Jakým způsobem se dá předcházet tomuto onemocnění? Podle vědeckých studií existuje několik potravin, které bychom měli omezit nebo se jim úplně vyhnout.

Patří sem především potraviny obsahující rafinované cukry a bílou mouku. Problémový je například bílý chléb, cukrovinky a slazené nápoje. Experti doporučují také omezit příjem nasycených a transmastných kyselin, které jsou obsaženy v tučných mléčných výrobcích a některých druzích masa. Místo toho bychom měli volit zdravější alternativy, jako jsou ořechy, libové maso a ryby.

Dobrou prevencí proti této nemoci je samozřejmě pravidelný pohyb. Postačí i krátká cvičení čtyřikrát týdně v rozmezí 30 minut až 1 hodiny. Důležitá je především pravidelnost tohoto pohybu a tak je jen na vás, abyste si zvolili takovou aktivitu a tempo, kterou můžete pohodlně provozovat.

Co když už cukrovku II. typu mám

Pokud se zaměříme na stravování při cukrovce, existuje několik důležitých doporučení, která by měli diabetici dodržovat. Je důležité omezit příjem jednoduchých cukrů a rafinovaných sacharidů, jako jsou sladkosti, slazené nápoje, bílá mouka a cukrovinky. Místo toho je vhodné zahrnout do jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem, které nezvedají hladinu cukru v krvi prudce. Mezi tyto potraviny patří celozrnné produkty, ovoce, zelenina, luštěniny, libové maso a ryby.

Nejhorších 5 potravin pro diabetiky:

  1. bílé pečivo
  2. tučná masa
  3. tučné mléčné výrobky
  4. majonéza
  5. slazené nápoje a sladkosti

Důležité je sledovat příjem tuků, zejména nasycených a transmastných kyselin, které by měly být omezeny. Naopak zdravé tuky, jako jsou nenasycené tuky obsažené v olivovém oleji, avokádu a oříškách, mohou být součástí vyváženého jídelníčku diabetiků. Kromě toho je také důležité sledovat velikost porcí a dodržovat pravidelné stravovací časy, aby byla hladina cukru v krvi stabilní a pod kontrolou.

Foto: Gyo: Vlastní zpracování

Tabulka potravin k uložení

Shrnutí v bodech

· Omezení jednoduchých cukrů: Sladkosti, slazené nápoje, bílá mouka a cukrovinky by měly být omezeny, protože zvyšují hladinu cukru v krvi prudce.

· Preferování potravin s nízkým glykemickým indexem: Mezi ně patří celozrnné produkty, ovoce, zelenina, luštěniny, libové maso a ryby, které pomalu uvolňují cukr do krve.

· Omezení nasycených a transmastných kyselin: Tuky obsažené v olivovém oleji, avokádu a oříškách jsou lepší volbou.

· Kontrola velikosti porcí: Dodržování pravidelných stravovacích časů a sledování velikosti porcí pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní.

Foto: pexels.com

Ilustrační fotografie

Cukrovka typu I

Druhým typem cukrovky je tzv. dětská cukrovka, nazývaná cukrovka typu I. Toto onemocnění může postihnout děti již v útlém věku a vyžaduje pozornost a péči ze strany celé rodiny. Díky moderní medicíně však přichází ulehčení v podobě inzulinové pumpy. Tato pumpa monitoruje hladinu cukru v krvi a podává potřebnou dávku inzulinu, což umožňuje dětem větší volnost a pohodlí v jejich každodenním životě.

Co mohou dělat rodiče

Co můžeme udělat jako rodič, abychom ulehčili zvládání onemocnění našemu dítěti? Je důležité věnovat pozornost stravě, pravidelné fyzické aktivitě a dodržování léčebného režimu. Děti by měly jíst vyváženou stravu, která obsahuje dostatek zeleniny, ovoce a bílkovin, a vyhnout se příliš sladkým a nezdravým potravinám. Pravidelný pohyb a sportování jsou také klíčové pro udržení zdraví a pomáhají s léčbou cukrovky.

Jako rodiče bychom měli podporovat a motivovat naše děti k aktivnímu zapojení do své léčby. Mimo to by měla rodina jít příkladem a přizpůsobit své stravovací návyky svému dítěti. Dítě se pak nemusí cítit odloučeně a uvidí, že na zvládnutí tohoto problému není samo. Zařazení společné sportovní aktivity, do programu rodiny, je také dobrou cestou.

Anketa

Znáte někoho, kdo má cukrovku?
Ano
100 %
Ne
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Závěr

V závěru lze říci, že nejlepší prevence před cukrovkou je zdravý životní styl. Pokud již bohužel cukrovku máme, ať vrozenou, či získanou během života, je pro nás o to důležitější nasměrovat se k aktivnějšímu a zdravějšímu životu. Nejen kvůli svým dětem, ale i kvůli sobě. Jako vždy budu rád, když se podělíte o své zkušenosti s ostatními v diskuzích.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz