Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rakovinotvorné nápoje, které možná pijete každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Zero, Public Domain Dedication, via Wikimediacommons

Ilustrační fotografie

Jaký dlouhodobý vliv mají tyto nápoje na naše zdraví, jedná se opravdu o tiché zabijáky nebo o bezpečnější alternativu k sladkým limonádám? Realita může být překvapivá.

Článek

Za posledních 10 let jsme si mohli přečíst nespočet článků a zúčastnit se mnoho diskuzí o tom, jaký vliv mají dietní nápoje na naše zdraví.

Nutriční hodnoty

Začněme v řeči čísel. Dietní soda není nutričně hodnotná. Jedná se v podstatě o směs perlivé vody, umělých nebo přírodních sladidel, barev, příchutí a dalších potravinářských přísad.

Díky tomu obvykle obsahuje velmi málo nebo žádné kalorie. Pro představu jedna plechovka Dietní Coly o objemu 350 ml neobsahuje žádné kalorie, cukry, tuky ani bílkoviny. Obsahuje jen 40 mg sodíku. Hodnoty sodíku nesmí překročit 200 mg/l, takže jsme stále v normě.

Nicméně ne všechny sodovky, které používají umělá sladidla, mají nízký obsah kalorií nebo jsou bez cukru. Některé obsahují cukr a sladidlo dohromady. I když se receptury liší od značky k značce, některé běžné složky v dietní sodě zahrnují:

Perlivou vodu: Zatímco perlivá voda může v přírodě vznikat, většina sodových nápojů je vyrobená tím, že se oxid uhličitý rozpustí ve vodě pod tlakem.

Sladidla: Mezi ně patří běžná umělá sladidla, jako je aspartam, sacharin, sukralóza nebo přírodní sladidlo, jako je stévie. Některé z nich jsou až 1000× sladší než běžný cukr.

Kyseliny: Určité kyseliny, jako je citronová, jablečná a fosforečná kyselina, se používají k přidání kyselé chuti do nápojů. Jsou také spojeny s erozí zubní skloviny.

Barviva: Nejběžněji používaná barviva jsou karotenoidy, anthokyaniny a karamel.

Konzervační látky: Pomáhají nápojům vydržet déle na policích supermarketů. Běžně používanou konzervační látkou je benzoan draselný.

Kofein: Stejně jako běžná soda, mnoho dietních sod obsahuje kofein. Pro představu plechovka Dietní Coly obsahuje 46 mg kofeinu, zatímco Dietní Pepsi obsahuje 35 mg.

Varování odborníků

Odborníci varují, že přílišná konzumace dietních nápojů může mít vážné dopady na naše zdraví. Obsah umělých sladidel a chemikálií může paradoxně způsobit nejen přibírání na váze, ale i další zdravotní komplikace.

Studie ukazují, že denní pití dietních nápojů může být spojeno s rizikem obezity, a dokonce i zvýšeným rizikem vzniku cukrovky a srdečních chorob.

Přílišná konzumace dietních nápojů může také negativně ovlivnit zdraví našich kostí. To může vést k osteoporóze a dalším problémům. Rovněž se ukazuje, že chemikálie obsažené v dietních nápojích mohou narušovat rovnováhu bakterií v našem trávicím systému, což má negativní důsledky pro celkové zdraví a imunitní systém.

Foto: pexels.com

Nápoje v supermarketu

Aspartam

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, pod záštitou WHO (Světové zdravotnické organizace), zařadila toto sladidlo na seznam položek, které mohou způsobovat rakovinu. Nicméně poznatky o tom, že daná látka může způsobovat rakovinu, jsou zatím omezené.

Agentura zařadila sladidlo do seznamu 2B, který čítá dohromady asi 300 položek. Na seznamu najdeme kyselinu kávovou, aloe pravou, ale i některá povolání. Například práce v textilním průmyslu, povolání hasiče či tesařství.

Americký odborník na rakoviny Paul Pharoah však uvádí, že by se veřejnost neměla znepokojovat nebezpečím z látek zařazených do této skupiny. Samotná ředitelka agentury pro výzkum rakoviny Mary Schubauer-Berigan říká, že informace ohledně vlivu aspartamu na vznik rakoviny jsou omezené. Nabádá tak vědce, aby se více zabývali touto problematikou.

Snadná závislost

Již víme, že cukr je světově nejrozšířenější drogou. Zjistilo se však, že i konzumace dietních nápojů může vést k závislosti. Osoby závislé na dietních nápojích mohou pociťovat abstinenční příznaky, jako jsou bolesti hlavy, úzkost a podrážděnost, pokud nedostanou svou denní dávku.

Příkladem je příběh mladé Britky Jakki Ballanové, která sdílí svůj příběh, jak s touto závislostí bojuje. Poprvé Colu ochutnala ve 14 letech a od té doby je součástí jejího života. Údajně zvládne vypít až neuvěřitelných 50 plechovek denně. Takže kromě zdravotních rizik představuje takováto konzumace i značnou finanční zátěž. Ročně je totiž schopná za dietní sodu utratit astronomických 200 tisíc Kč! Její příběh je důkazem toho, že závislost na dietních nápojích může mít vážné důsledky nejen na fyzické, ale i duševní zdraví.

Tahle závislost ovládla můj život. Nemůžu odejít z domu, aniž bych se nepřesvědčila, že u sebe mám dostatek coly. Bojím se o své zdraví. Chci tu být, až vyrostou mé děti!
Jakki Ballan

Závěrečné shrnutí

Je důležité, abychom si byli vědomi potenciálních rizik spojených s konzumací dietních nápojů a dbali na to, aby naše strava obsahovala vyvážené množství potravin. Snažme se tedy vyvarovat nadměrné konzumaci a raději sáhněme po přirozených alternativách, jakými jsou voda, čaj nebo přírodní ovocné šťávy. Protože jak nám říká staré dobré české přísloví: „Všeho moc škodí“.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dietními nápoji? Podělte se o svůj příběh s ostatními v diskuzi.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz