Hlavní obsah
Lidé a společnost

Střelby v Česku: Shrnutí tragédií, prevence a co zůstává nevysvětlené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační fotografie

V posledních letech se Česká republika stala svědkem řady tragických událostí spojených s masovými střelbami. Jak se takovýmto situacím může předcházet a je to vůbec možné?

Článek

V posledních letech se Česká republika stala svědkem řady tragických událostí spojených s masovými střelbami, které zanechaly nevyléčitelné rány v srdcích občanů této země. Obyvatelé České republiky, kteří se dlouho cítili odolní vůči těmto hrůzným událostem, nyní čelí výzvě, jak těmto situacím předcházet.

Přestože se politické kruhy pokoušejí najít odpovědi a prevenci, zdá se, že otázky ohledně příčin těchto tragédií zůstávají bez odpovědí. Je to otázka mentálního zdraví? Nedostatku regulace zbraní? Nebo něčeho úplně jiného? Odborníci se snaží získat hlubší porozumění, zatímco veřejnost hledá cesty k bezpečnější budoucnosti.

Jelikož se již objevují petice o zbraňových represích. Ptám se sám sebe. Je skutečnou cestou k bezpečí a eliminaci těchto hrůzných činů úplná represe, kontroly v budovách, bezpečnostní rámy a zákaz prodeje zbraní? Pojďme si společně bodově shrnout dosavadní poznatky, které o českých masových střelbách víme.

Restaurace Sokol

V jednu hodinu ráno 8. března 2009 v restauraci Sokol začal bezhlavě střílet dvaačtyřicetiletý muž původem z Makedonie Raif Kačar. Střelba se odehrála na oslavě jedné obětí. Pachatel tehdy zastřelil celkem čtyři lidi a poté se pokusil o sebevraždu. Nakonec umírá až čtyři dny po převozu do nemocnice. Motivem tohoto hrůzného činu byly osobní spory. Kačar tehdy zastřelil svou bývalou přítelkyni, jejího současného přítele a dále její matku a otce.

Restaurace Družba

V únoru roku 2015 se třiašedesátiletý Zdeněk Kovář z Uherského Brodu rozhodl, krátce po poledni vejít do místní restaurace Družba, kde z ničeho nic začal pálit do lidí. Dvě hodiny byl v restauraci zabarikádovaný, během těchto dvou hodin stihl zavolat do televize a stěžoval si na šikanu úřadů. Části lidí se před střelbou podařilo utéci zadním vchodem, jeden muž se skrýval na WC. Když policie po dvou hodinách vyjednávání vtrhla do restaurace, útočník se zastřelil.

Fakultní nemocnice

Nacházíme se v Ostravě v prosinci roku 2019. Po sedmé hodině ráno vstupuje dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek, s nelegálně drženou pistolí, do čekárny chirurgické ambulance Fakultní nemocnice Ostrava a spouští palbu do nic netušících pacientů. Čtyři lidé jsou na místě mrtví, další tři umírají na následky svých zranění. Pachatel se po hrůzném činu dává na útěk, když ho policie dostihne, spáchá u obce Děhylov sebevraždu.

Filozofická fakulta

Bohužel jedna z nejhorších masových střeleb, které kdy Česko zažilo, je i tou nejčerstvější. Po řádění pachatele zůstalo čtrnáct mrtvých, jeden byl sám střelec, a 25 zraněných. Po opětování palby ze strany policie a jejího vtrhnutí do objektu, pachatel otočil zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu.

Shrnutí

Všechny čtyři případy končí sebevraždou daného pachatele a to buď ihned po vykonání svého záměru, případně v krátkém sledu po příjezdu složek IZS. Otázkou tak zůstává, zdali se všem situacím nedalo předejít kvalitnější psychologickou pomocí, která očividně není dostatečně dostupná. Každým rokem totiž slýcháváme o dalších lidech, kteří mají psychické problémy spojené se stresem a velikou pracovní zátěží. Na straně druhé slýcháváme zprávy o tom, jak je v Česku málo psychologů a čekací listiny jsou téměř nekonečné. Tato kombinace představuje smrtelný koktejl, na který bychom se měli jako společnost zaměřit především.

Dalším styčným bodem je pak dojezdová rychlost a akceschopnost našeho integrovaného záchranného systému. Od minulých let, jsme udělali velký krok vpřed směrem k rychlosti a profesionálnímu přístupu. I nejnovější záběry ukazují sehranou a velmi rychlou reakci, za kterou patří všem příslušníkům integrovaného záchranného sboru veliký dík.

Závěr

Pro všechny případy tak vidím hlavně dvě doktríny, na které je třeba se zaměřit. První bych nazval pasivní, která by měla podobným situacím předcházet, jejíž součástí je kvalitní lékařské zázemí pro pacienty s psychologickými problémy. Každý by měl mít možnost být vyslechnut odborníkem, se kterým může dále konzultovat budoucí kroky. Pokud totiž většina činů těchto pachatelů končí sebevraždou, případně rozšířenou sebevraždou, bude na vině především jejich duševní stav.

Druhou doktrínou aktivní, která je svým způsobem jen podpůrná, nepředchází totiž vzniku samotné situace, budou již zmíněné dojezdové časy a profesionální přístup IZS. Ty totiž ve většině případů ukončily běsnění pachatelů a tím minimalizovaly ztráty na lidských životech. Čím rychleji a důrazněji tak budou naše obranné složky jednat, tím rychleji bude možné případné pachatele zastavit.

Pokud chcete finančně podpořit oběti nedávné události můžete tak učinit na stránkách zesnaze21 zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz