Hlavní obsah
Cestování

Jezero Attersee: Legenda o vodní panně a zelená údolí s výhledy na jezera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana B.

Attersee je ideální místo pro odpočinek na lodi.

Možnosti u jezera Attersee potěší nejednoho fanouška Solné komory. Tyrkysová voda, pláže, hřebenové túry i skryté vodopády v lesích. To vše můžete objevovat během své zasloužené dovolené.

Článek

Dnes spolu navštívíme vodopád Nixenfall, projdeme se soutěskou Burggrabenklamn a vyšlápneme si na Eisenau Alm.

Vodopád Nixenfall

Už jste slyšeli příběh o vodní panně Adhaře? Pokud ne, tak návštěva vodopádu Nixenfall bude pro Vaše děti ideální volba. Cesta k vodopádu je jednou ze 7 zážitkových cest pro děti, které jsou kolem celého Attersee. Tzv. Adventure Hiking Pass si můžete vyzvednout v informačních centrech v regionu Attersee-Attergau. Děti na každé z cest plní úkoly a tím dnešním bude najít vodní pannu. Nemusíte se bát, že se děti budou nudit nebo budou otrávené, protože po celé stezce potkáváte malé skřítky. No a třeba tam bude čekat i ta vodní panna :)

Foto: Hana B.

Vodopád Nixenfall. Nixe znamená v překladu vodní panna.

U Nixenfallu jsem byla několikrát, ve všech ročních obdobích a vždy to byla krásná podívaná. Voda padá z 80 m a dole se můžete osvěžit v malém jezírku. Asi největší zážitek bylo vidět vodopád celý zamrzlý a vše okolo pokryté sněhem.

Foto: Hana B.

Pohled na zamrzlý vodopád Nixenfall.

Cesta vede po celou dobu lesem a od parkoviště dojdete k vodopádu za 30-40 minut. Výchozí bod je Weißenbach am Attersee. Na placené parkoviště se dostanete hned po odbočení na Bad Ischl. Je to to stejné parkoviště jako na Großer Schoberstein. Cesta je velmi dobře značená, takže nemůžete zabloudit. Poznávacím znamením jsou i zmínění skřítci. Bohužel je vyfocené nemám. Škoda. Stezka je vhodná i pro kočárky. Na konci Vás vítá dřevěná vstupní brána, na které je nápis Nixenfall. Tady už ale kočárek musíte nechat a pokračujete kolem malého potůčku po cestě a schodech až k vodopádu.

Foto: Hana B.

Dřevěná vstupní brána k vodopádu Nixenfall.

Foto: Hana B.

Finální schody u vodopádu.

U vodopádu můžete i posedět, je tam dřevěný stůl s lavičkami. Nixenfall je velmi navštěvovaný. Já měla vždy štěstí, že jsem tam byla buď sama, nebo jsem potkala třeba jen 1 rodinu.

Eisenau Alm a Burggrabenklamn


Zelené louky, soutěska s vodopády, výhled na hory a jezera nebo místní horské krávy. To vše na Vás čeká na okružní túře na Eisenau Alm.


Výchozí bod je parkoviště v Unterach am Attersee, které je hned u sjezdu ze silnice do zmíněného městečka. Půjdete po vyšlapané cestě podél silnice a jezera Attersee, až dojdete k soutěsce Burggrabenklamn. Cesta k hlavnímu vodopádu je již několik let uzavřena kvůli padajícím kamenům, já to tenkrát stihla ještě za 5 minut dvanáct. Ale aspoň část si projdeme.

Foto: Hana B.

Výhled na jezero Attersee cestě podél silnice z Unterach am Attersee k soutěsce Burggrabenklamn.

Pokračovat budete po cestě Valerieweg, která vede nad zmiňovanou soutěskou. Hlavní vodopád ale bohužel není vidět ani z vrchu, ale cestou můžete vidět ty menší, protože budeme procházet horní částí soutěsky. Místo je oblíbené i pro canyoning.

Foto: Hana B.

Cesta vedoucí vrchní částí soutěsky Burggrabenklamn.

Jakmile vystoupáte nahoru, tak začne ta správná romantika. Hned nad soutěskou se pokocháme výhledem na okolní kopce a po chvilce chůze uvidíte výhledy na zelené louky s pasoucími se krávami.

Foto: Hana B.

Pasoucí se krávy cestou na Eisenau Alm.

Půjdete ještě chvíli po louce, můžete si vyšlápnout nedaleký vrcholek Weinkogel nebo si posedět v místní chatě Kienbergerhütte. A když budete mít štěstí, tak si na Vás sedne i motýl.

Foto: Hana B.

Eisenau Alm

Chvíli si užijte tu krásu a můžete se postupně vydat dolů. Nahoru vede i cyklostezka, takže jestli Vám nevadí oželet soutěsku, tak si zajeďte nahoru na kole. Turistické trasy vedou na všechny světové strany - můžete dojít na Schafberg, k jezeru Schwarzensee nebo projít až k Wolfgangsee.

Náš okruh ale vede zase zpět k Attersee. Takže přejdete na Wanderweg 17, která vede po kamenité cestě trošku s větším klesáním. Každá námaha bude ale odměněna nádhernými výhledy na jezera Attersee a Mondsee. Po cestě najdete několik vyhlídkových míst.

Foto: Hana B.

Vyhlídka na jezero Attersee.

Foto: Hana B.

Vyhlídka na jezero Mondsee.

Pokračujete dolů, cestou se kocháte pohledy zleva doprava, až dojdete na lesní cestu, která vás zavede nazpět do městečka Unterach am Attersee. Závěr cesty vede podél řeky Seeache v obydlené části, pak projdete pod mostem a jste zpět na parkovišti.

Okruh si můžete dát i obráceně. Ale to už záleží na Vás.

Za dnešek máte zase několik km v nohách a příště Vás nechám si trochu zarelaxovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz