Hlavní obsah
Cestování

Skryté krásy rakouského údolí Bluntautal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana B.

Pohled od jezera Oberer Bluntausee.

Salcbursko je region, ve kterém najdete spoustu skrytých míst, která nejsou ještě tolik zahlcena masivní turistikou. Jedním z nich je i údolí Bluntautal.

Článek

Do Rakouska cestuji často a velmi ráda. Vždy se snažím hledat a navštěvovat nová, ideálně ještě málo „provařená místa“.

Údolí Bluntautal jsem objevila náhodou, když jsem hledala nějaké nové vodopády. Na mapě jsem si všimla vodopádu Bluntau, takže bylo rozhodnuto.

Údolí se nachází kousek od Golling an der Salzach v malé vísce Steghof. Podjedete dálnici a dorazíte k placenému parkovišti. My tam byli v listopadu, což je prostě mrtvější období, takže parkování bylo zdarma.

Takže pojďme se vydat k vodopádu.

Poté co projdete kousek vesničkou, tak dojdete k řece Torrener Ache a přejdete most na druhou stranu.

Foto: Hana B.

Most přes řeku Torrener Ache.

Nejprve jsme se vydali cestou kolem řeky, kde se nám hned zkraje naskytl pro mne dech beroucí pohled na místní masiv. A protože bylo po dešti a skály byly zahaleny do mraků, tak celé místo působilo velmi tajemně. Moje první myšlenka byla - ty jo, to je úplný Mordor, toto místo. Posuďte sami.

Foto: Hana B.

První pohled do údolí Bluntautal.

Pokračovali jsme dál příjemnou cestou lesem podél řeky a užívali si ten klid, a to že jsme tam kromě pár místních běžců téměř sami.

Po chvíli dorazíte ke dvěma jezerům Unterer Bluntausee a Oberer Bluntausee. Ty si ale necháme až na cestu nazpět a pokračujeme k vodopádu po asfaltce.

Dojdeme k místní chatě Gasthof Bärenwirt, kde nás rozcestník navádí dále k vodopádu, což je slabá půlhodinka. Na konci asfaltky vystoupáme kousek po vyšlapané cestě nahoru a jsme plní očekávání bohatého, hučícího vodopádu. Natěšena jsem byla i z fotek, které jsem našla na internetu. Jaké bylo naše překvapení, když jsme v cíli našli jen prázdný masiv. Neměla jsem jediné podezření, protože všude byl slyšet hukot řeky. Ale prostě, není každý den posvícení a věřím, že ostatní návštěvníci tohoto místa měli větší štěstí.

Naštěstí údolí není jen o vodopádu, ale nabízí krásnou procházku podél řeky a hor. Nazpět jsme se vydali druhou stranou po turistické stezce, která vede těsně vedle řeky. Ve skalách byl i schovaný malý „bazének“, který pokračoval dále do řeky. Už potkáváme i 2 páry místních turistů.

Touto cestou dojdete zpět k již zmíněné chatě a pokračujete po asfaltce k jezerům.

Foto: Hana B.

Cesta podél řeky k chatě ‎Gasthof Bärenwirt.

Foto: Hana B.

Cesta podél řeky k chatě ‎Gasthof Bärenwirt.

A teď se už vydáváme k jezerům Bluntausee. Mraky mezitím trochu ustoupili, takže kromě jezer se nám začínají ukazovat i místní kopce. Obě jezera jsou křišťálově čistá a svojí smaragdovou barvou dotváří celému údolí tajemný dojem. V obou jezerech můžete vidět plout velké ryby. Ale pozor, nacházíte se v chráněné oblasti, takže koupání není povoleno. Oberer Bluntausee není velké a okolo celého jezera vede cesta s lavičkami, kde můžete relaxovat a kochat se krajinou. Chvíli si to užíváme a vydáváme se nazpět k autu. Samozřejmě na závěr cesty se objeví modrá obloha a my si můžeme vychutnat celkový pohled na údolí a místní vrcholy.

Foto: Hana B.

Orderer Bluntausee

Foto: Hana B.

Unterer Bluntausee

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz