Hlavní obsah
Umění a zábava

Fenomén Pokémon - je pohřben v propadlišti dějin, nebo pokémánie stále trvá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrismaguirang/ Pixabay

Postavy ze seriálu Pokémon, které všichni dobře známe

Pokémon se stal kulturním fenoménem, který bez nadsázky vychovává celé generace dětí. Vtípky stranou, žádné „po kém oni sú“ nečekejte. Pokémoni už dávno nejsou pomíjivý trend, ale vydobili si své pevné místo v globální kultuře.

Článek

Skromné začátky

První Pokémoni spatřili světlo světa v Japonsku v roce 1996. Bylo to na konzolích Game Boy a jednalo se o dvě hry, pod názvem Pocket Monsters Red (tedy červený) a Pocket Monsters Green (zelený). Hry zaznamenaly v Japonsku velký úspěch, a tak byla vypracovaná třetí verze, protentokrát modrá, tedy Blue.

A jaké bylo tajemství popularity u hráčů? Inovativní myšlenka, tak jako u většiny úspěšných projektů. Koncept her, ve kterých bojujete proti protivníkům s týmem bojovníků útočících na tahy samozřejmě nebyl nijak nový či překvapivý. Převratné však bylo to, že poražené „soupeře“ lze zařadit do vlastního družstva, dále je vylepšovat, a samozřejmě sbírat, kdy cílem je známé motto „všechny chytit mám“.

Seriál, filmy, i karetní hra

Po velkém komerčním úspěchu her následovalo ještě v roce 1996 vydání sběratelské karetní hry, která se měla stát konkurencí mimořádně populární hry Magic The Gathering.

O rok později, tedy v roce 1997, byl vydán seriál v klasickém japonském animovaném stylu (tedy anime). Seriál rozvinul herní příběh, a začal sledovat osudy hlavního hrdiny, trenéra Pokémonů Ashe Ketchuma (v japonštině Satoshiho) z Oblázkového města. Z Pokémonů se stávala franšíza a bylo potřeba zvolit maskota. Rozhodovalo se mezi dvěma nejpopulárnějšími příšerkami ze hry - kulatým růžovým Jigglypuffem a neméně kulatým žlutým Pikachu.

Nakonec byl za maskota zvolen Pikachu, který prošel i drobnou úpravou (nebyl například tak kulatý). Seriál také dodal Pokémonům hlasy - místo animalistických zvuků, které měli ve hře, nyní opakovali své jméno.

U japonského publika slavil seriál obrovský úspěch, a tak se dočkal i celovečerního filmu také v anime stylu, nazvaného Mewtwo vrací úder. A co Pikachu? Jeho popularita jako maskota celé série byla tak obrovská, že ve všech dalších verzích hry jako jediný opakuje své jméno, tak jako v seriálu.

Pokémánie expanduje

V roce 1998 bylo vše připraveno pro to, aby Pokémoni dobyli svět. Zatímco v Japonsku již vyšlo druhé přepracování originální Pokémon hry, tentokrát nazvané Yellow (žlutá), a pomalu se připravovalo vydání druhé série a nové generace Pokémonů, v srpnu dorazili Pokémoni do Ameriky. A tu dobyli ve velkém stylu. Nasazením všech platforem, teď už jen pod jménem Pokémon, způsobilo naprostou senzaci a zřejmě nebyl nikdo, kdo by Pokémony neznal.

Následně od konce roku 1998 do roku 2000 si Pokémoni podmanili nejen Ameriku, ale i Evropu. Vyšla nová řada her i seriálu, nové celovečerní filmy, a i prodeje sběratelských kartiček či předmětů s Pokémony byly na rekordní výši.

Zřejmě nikdy předtím ani potom už takto rozsáhlá mánie neproběhla. Koneckonců, kdo z vás si nevybaví, jak jste vy či vaše děti či sourozenci sbírali Pokémony? Tehdy ještě možná neměli ani ponětí o tom, že se jedná o jeden z prvních opravdu globálních a v pravém smyslu multikulturních hitů.

Ostatně, co jde na Pokémonech nesnášet? Jsou to extrémně roztomilé postavičky, taková obživlá plyšová zvířátka s velkou mocí. Stejně tak hrdinové seriálu jsou veskrze sympatičtí, a děti učí nenásilnou formou o síle přátelství, toleranci a starosti jeden o druhého. Také učí děti zvládat prohru (vždyť hlavní hrdina byl znám tím, že se nikdy nestal šampionem).

Pokénostalgie a Pokémon Go

Po roce 2000 postupně pokémánie ustoupila do pozadí. Jednu chvíli se i zdálo, že Pokémoni odejdou. V popularitě je začali válcovat Digimoni, a vypadalo to, že Pokémonům odzvonilo. Nebylo tomu ovšem tak, Pokémonům se podařilo oslovovat své publikum i nadále, i když možná více skrytě. V karetní hře se dále pořádají turnaje, natáčejí se nové série seriálu a téměř každý rok vyjde celovečerní film. Stejně tak vznikají nové generace Pokémonů a her, místo Game Boye je však nalezneme na Nintendu.

V červenci 2016 se pak Pokémoni vrátili v plné síle. Vydání dlouho očekávané hry Pokémon Go, která měla umožnit chytat Pokémony v reálném světě, přilákalo k mobilním displejům přes 232 milionů hráčů. Bylo vidět, že fanoušci Pokémonů jim zůstali věrni dlouho poté, co sami dospěli.

Na vlně „pokénostalgie“ se pak Pokémoni dočkali v roce 2019 i svého prvního hraného filmu, nazvaného Detektiv Pikachu.

Pokémoni dnes

Přestože i druhá vlna pokémánie je pryč, průměrně hraje téměř 80 milionů hráčů Pokémon Go a chytá Pokémony v reálném světě. Další stovky milionů hráčů chytají Pokémony na svých konzolích Nintendo, kde vycházejí nové a nové generace Pokémonů.

A ptáte se, co se stalo s Ashem, hrdinou seriálu? Loni, v roce 2022, konečně získal svůj vysněný šampionský titul.

Zdroje

Nintendo Fandom https://nintendo.fandom.com/wiki/

Bulbapedia, Pokémoní encyklopedie https://m.bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Main_Page

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz