Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak Maková panenka a motýl Emanuel předběhli svou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Bordovská (obrázek z knížky vyfocen)

Pustila jsem se do trošku podrobnějšího studia příběhů o Makové panence a musím říct, že mě pan Čtvrtek dost překvapil. Mám takový pocit, že skoro i předběhl dobu. A pokud ne, tak minimálně bravurně vyobrazil většinu mužských i ženských slabostí.

Článek

Většina čtenářů vzpomíná na knížku a většina diváků na večerníček se slzou dojetí v oku. To vám neberu, já poslouchala Makovou panenku na kazetě před usínáním a taky se mi líbila. Takže to prosím nepochopte špatně, já nechci toto literární dílo kritizovat, naopak mě přímo fascinuje. Pojďme se na ty nádherné příběhy, které jsme milovali, podívat do hloubky, protože to stojí za to.

Jaký je motýl Emanuel?

Motýl Emanuel výrazně vyniká dvěma vlastnostmi. Je příšerně lenivý a je to srab. Bojí se, aby mu kos nesezobl cylindr, není si jistý, zda zvládne vyletět až do nebe a častokrát si neví rady, jak pomoci své milé, která se dostala do úzkých. Místo, aby vyvinul iniciativu, čeká, až se problém vyřeší sám či až jej za něj vyřeší někdo jiný (sluníčko, luční světýlko Ferdinand nebo dokonce Maková panenka). Sám od sebe se do žádných akcí nepouští, potřebuje motivaci či přímo příkaz Makové panenky. Celkem často jen tak hledí do prázdna, tedy na nebe, má tendence propadat melancholii, a dokonce i alkoholu (šťávě z jitrocele).

Je třeba zmínit, že Emanuel není tak docela bez nápadu, občas má pod čepicí, tedy pod cylindrem. S dotazem, zda český měsíc náhodou neumí turecky, přišel koneckonců právě on. Zároveň je mnohem rozvážnější než Maková panenka, a to rozhodně není na škodu.

Co ho však spolehlivě vyburcuje k alespoň nějakému činu, je žárlivost, případně strach o Makovou panenku. Z několika příběhů proto nakonec vyjde jako hrdina. Přesto jeho snahy i zřetelný osobnostní růst nejsou zřejmě dostatečné, neb sluníčko rozhodlo, že nechá vylíhnout ještě jednoho motýla Emanuela, aby zajistilo adekvátní ochranu pro Makovou panenku.

Jaká je Maková panenka?

Maková panenka je krásná (což dokazuje nejen zájem motýla Emanuela, ale také mnoha dalších, ať už jde o Ibrahíma nebo Praskavce), ale také hodně nevyzrálá. Na jednu stranu se k Emanuelovi chová téměř mateřsky, poroučí mu („Hned mu dej ten cylindr!“), řeší za něj jeho problémy a dává mu najevo svou intelektuální nadřazenost, na stranu druhou se nechá omámit prvním cizincem, který jí projeví sympatie. Je také hodně marnivá. Má radost ze svého klobouku a ve chvíli, kdy jí prasátko řekne, že je ubohý, tak brečí a hroutí se jí svět.

Co ji šlechtí, je její kladný vztah k okolí a komunitě. Kde může, pomůže. Zachránila luční světýlko Ferdinanda, žalud před loupežníkem Buráskem, pomohla nalézt ztracené sebevědomí blesku Ámosovi, dokonce dostala český měsíc zpět na nebe. K práci přistupuje velice zodpovědně – zavírá korunky máků, uspává včely, zalévá pole.

Co ovšem oba dva dostává do problémů, je její tvrdohlavost, nerozvážnost a impulzivita. Je horko, to ona nezvládne, musí jít k leknínům. Co by čekala doma sama, vypraví se do lesa, i když je varována. Byla to právě ona, kdo obrátil stránku v písance, a tím způsobil neštěstí s kaňkou, která začernila nejdřív Emanuela a pak i sluníčko. S krásnou, dominantní, přesto vnitřně nevyrovnanou Makovou panenkou to taky není žádný med.

Jaký vztah mají Maková panenka s motýlem Emanuelem?

Chovají se jako manželé po třiceti letech, kteří ale nikdy tak úplně nedospěli. Emanuel chce mít svůj klid, a proto ochotně snáší panenčino kibicování, hlavně, když se o všechno postará. Panenka má Emanuela zřejmě jen jako tanečního partnera, nástroj pro zvyšování vlastního sebevědomí a pak jako určitá zadní vrátka, kdyby se neobjevil nikdo lepší. Kdyby Ibrahimovi nevadila studená rosa, nejspíš s ním tančí východní tance až dodnes.

Máme-li říct, čí láska je silnější, nejspíš ta Emanuelova. Sice působí dost pasivně, ale když je třeba, tak se vzchopí, ve výjimečných případech panenku zachrání sám, častěji tuto povinnost deleguje na někoho kompetentnějšího. Maková panenka sice je ochotná Emanuelovi pomáhat, ale to ona je ochotná pomáhat každému. Emanuelovu upřímnost, že na něj jdou černé myšlenky a možná už ji nemá rád (tedy tu otevřenost a touhu na vztahu pracovat, něco, co většina dnešních žen chce), panenka absolutně nezvládla a propukla v pláč. Tento pláč však naštěstí smyl z Emanuela inkoust, takže vztah je zachráněn. Tedy zatím. Než projde podstatnou proměnou.

Absolutní vrchol – druhý Emanuel

Úplně nejkrutopřísnější mi přijde poslední díl, jak se vylíhl druhý Emanuel. Nejdřív se této nezvyklé situaci motýl i panenka vzpírali a rozhodli se proti vetřelci bojovat, ale po vysvětlení sluníčka nové poměry přijali bez mrknutí oka. Takže tam zřejmě ve spokojeném polyamorním vztahu žijí dodnes. A tím si myslím, že Václav Čtvrtek předběhl svou dobu. Kdo ví, kdyby přidal ještě pár dílů, možná, že Maková panenka přijde na to, že je Makový panenek. Jeden nikdy neví.

Tak co? Vidíte tam tu nadčasovost a nádherné vykreslení mužských a ženských rysů?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Václav Čtvrtek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz